Ζητείται επαναβεβαίωση της θέσης της Βρετανίας για ασφάλεια και εγγυήσεις

Το Κυπριακό, το Brexit και διμερή θέματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Foreign Office ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέρεμι Χαντ.
 
Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική της απογευματινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Την συνάντηση θα απασχολήσουν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Γραφείο της Πρωθυπουργού το απόγευμα (19:30 μ.μ. ώρα Κύπρου), στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών  Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου και υπηρεσιακών παραγόντων.
 
Στο Κυπριακό, κατά τη συνάντησή του με τον Τζέρεμι Χαντ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον ομόλογό του να επαναβεβαιώσει τη βρετανική θέση στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως δημόσια είχε εκφραστεί από τον τέως υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, βάσει της οποίας το Λονδίνο δεν διεκδικεί ρόλο εγγυήτριας δύναμης μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και ότι είναι διατεθειμένο να αποδεχθεί ό,τι συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο.
 
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε δημόσια τοποθέτηση από τη βρετανική κυβέρνηση που να ξεκαθαρίζει ότι το Brexit δεν επηρεάζει και δεν αποτελεί τροχοπέδη για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, όπως φαίνεται να ισχυρίζεται η Τουρκία.
 
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, τονίστηκε από κυπριακής πλευράς ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν απ’ εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Ο κ. Χριστοδουλίδης φέρεται επίσης να μετέφερε στον ομόλογό του την ανάγκη να αξιοποιηθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, με τον κ. Χριστοδουλίδη να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν τα όποια επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, ούτε μόνιμη παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού.
 
Τέθηκε επίσης το ζήτημα της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο η Βρετανία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως συντάκτρια των σχετικών ψηφισμάτων.
 
Στο Brexit υπήρξε ενημέρωση από τον κ. Χαντ για τα επόμενα βήματα της βρετανικής κυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας.
 
Συζητήθηκαν επίσης τρόποι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη έγκριση μιας συμφωνίας του Brexit μεταξύ με Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο και στην αποφυγή του «no deal».
 
Επί τάπητος τέθηκαν και αλλά διμερή θέματα, επί των οποίων συζητήθηκε η προοπτική καταρτισμού ενός οδικού χάρτη για την εξέλιξη που θα ήθελαν οι δύο χώρες να δουν σε βάθος διετίας ή τριετίας, αφού ξεκαθαριστεί πρώτα η κατάσταση γύρω από το Brexit.
 
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε όπως αρχίσει να εφαρμόζεται εντός του τρέχοντος έτους η συμφωνία του Γενάρη του 2014, που προέβλεπε την ανάπτυξη και αξιοποίηση των μη στρατιωτικών περιοχών εντός των βρετανικών βάσεων.

Δειτε Επισης

Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα
Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο με επίκεντρο το Κυπριακό
Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών