Τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου συζήτησαν ακαδημαϊκό προσωπικό και ΓΓ ΑΚΕΛ

Την προοπτική του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και τα προβλήματα του ακαδημαϊκού προσωπικού συζήτησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού με εκπροσώπους της Συντεχνίας Καθηγητών Πανεπιστημίου Κύπρου (ΣΥΝ.ΚΑ.ΠΑ.Κ) και της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ).
 
Μιλώντας μετά την συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, εκφράζει ικανοποίηση για την υφιστάμενη νομοθεσία, στο βασικό της κορμό, που αφορά την λειτουργία του και δηλώνει ότι δεν πρέπει αυτή να διαφοροποιηθεί. Με τις δύο συντεχνίες, συνέχισε, αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα που αυτές έθεσαν και δήλωσε ετοιμότητα για συνέχιση του διαλόγου.
 
Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, είναι στην απασχόληση των Διδακτορικών  Επιστημόνων, που τυγχάνουν εκμετάλλευσης από το Πανεπιστήμιο και με τον τρόπο που λειτουργεί αυτός ο θεσμός δεν ελκύει Κύπριους επιστήμονες από το εξωτερικό για να εργαστούν εδώ. Το εργασιακό καθεστώς, ανέφερε, και οι συνθήκες εργοδότησης του επιστημονικού προσωπικού για να αποδώσει και να μπορέσει να προσφέρει στον τόπο μας, ώστε να ξεφύγουμε και από τις τελευταίες θέσεις που είμαστε στον τομέα της έρευνας, έχει τεράστια σημασία. Το ΑΚΕΛ ανέφερε, θα επιδιώξει και με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου αλλά και μέσω της Βουλής να βοηθήσει με τα αιτήματα του επιστημονικού προσωπικού.
 
Η προηγούμενη Πρυτανεία, είπε, είχε διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό καθεστώς, που δεν επιτρέπει την διαμόρφωση εργασιακών συνθηκών οι οποίες θα επιτρέψουν σε αυτό το προσωπικό να αποδώσει περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί κίνητρο για επιστροφή και εργασία Κύπριων επιστημόνων στην χώρα τους.
 
Ο γραμματέας της Συντεχνίας Καθηγητών Πανεπιστημίου Κύπρου (ΣΥΝ.ΚΑ.ΠΑ.Κ), Επαμεινώνδας Λοϊζίδης ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ και τον ΓΓ για την διαχρονική στήριξη, χαρακτήρισε την συζήτηση πολύ εποικοδομητική και είπε ότι είναι πάντοτε σε ανοικτή επικοινωνία για συνεργασία.
 
Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ), Λαμπριανού Λάμπρος ανέφερε ότι «ζούμε με τρίμηνα συμβόλαια και πολύ χαμηλούς μισθούς» και αγωνίζονται για πιο αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας ώστε οι νέοι επιστήμονες να μείνουν στην Κύπρο και όχι να φεύγουν στο εξωτερικό. Ελπίζουμε, είπε, με την νέα Πρυτανεία του Πανεπιστημίου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν να λυθούν.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ταυτοποιήθηκαν άλλοι εννέα αγνοούμενοι-Κατ’ ιδίαν επαφές Αριστοτέλους με τις οικογένειες των θυμάτων
Παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή» τις διαδικασίες για σφετερισμό ε/κ περιουσιών ο Παγκύπριος Δικηγορικός
Εν πλω οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-«Στόχος να μην υπάρξουν αποκοπές νερού»
Ασκήσεις επί χάρτου για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στο Στρόβολο-Σε εφαρμογή η Γ΄ φάση του «κτίΖΩ»
Τα προγράμματα ανίχνευσης καρκίνου στην Κύπρο παρουσίασε ο Δαμιανός σε σύνοδο ΠΟΥ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επ. Εργασίας για τα tips-Έντονες διαφωνίες από επιχειρηματίες
Εξελίξεις 46 χρόνια μετά την αποστολή λάθος οστών αγνοουμένων στην Ελλάδα-Δίνουν δείγματα δύο από τις οκτώ οικογένειες
Ενδεχόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα στην Αμαθούντα από την 1η χιλιετία π.Χ. δείχνουν ανασκαφές
Ολιστική προσέγγιση για ψυχοκοινωνική στήριξη νέων θα προωθήσει η Κύπρος