Βολές Σιεντόπ-Ακκιντζί κατά της ε/κ πλευράς

Στο σημείο που βρισκόμαστε, για μια λύση στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη για διαφορετικά μοντέλα και νέες ιδέες, είναι αδικία για τους Τ/κ να χάνουν χρόνο σε διαδικασία που δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σιεντόπ κατά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Σιεντόπ ανέφερε ότι «θεωρούμε πως δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν ξανά διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των πλευρών».
 
Εξέφρασε ικανοποίηση για τα ΜΟΕ που εξαγγέλθηκαν μετά τη συνάντηση των ηγετών στις 26 Φεβρουαρίου, ευχόμενος να συμβάλουν στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 
Ωστόσο, συνέχισε, το πιο σημαντικό είναι να αποδεχθούν οι Ε/κ την πολιτική ισότητα και τη δημιουργία ενός συνεταιρισμού στη βάση της ισότητας.
 
Δεν μπορεί να είναι εφικτή η δημιουργία ενός συνεταιρισμού, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα, χωρίς την αλλαγή της νοοτροπίας των Ε/κ που βλέπουν τους Τ/κ ως μειονότητα, υποστήριξε ο Τούρκος αξιωματούχος.
 
Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων άρχισε το 1968 στη Βηρυτό και συνεχίζεται ακόμα, δήλωσε από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι οι Τ/κ δεν ζητούν κάτι περισσότερο από τα δικαιώματά τους.
 
Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι και οι Τ/κ έχουν δικαιώματα στον πλούτο γύρω από το νησί και πρόσθεσε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αντί να γίνει μια περιοχή έντασης και αντιπαράθεσης, πρέπει να παραχθούν ιδέες που θα βασίζονται στη συνεργασία και όλοι θα επωφεληθούν.
 
Είναι προϋπόθεση, συνέχισε, αντί να αποκλείονται οι Τ/κ και η Τουρκία να ακολουθηθούν συνετοί δρόμοι που θα είναι ανοικτοί σε συνεργασίες.
 
Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε και για δικαιώματα των Τ/κ "που τυγχάνουν σφετερισμού από το 1963 και πως η ε/κ πλευρά λόγω αυτού, είναι η μόνο αναγνωρισμένη πλευρά αλλά οι Τ/κ που δεν συμφώνησαν σε αυτό, δίδουν τον αγώνα τους για να πάρουν αυτά τα δικαιώματα".
 
Οι Τ/κ δεν δέχθηκαν και ούτε πρόκειται να δεχθούν να γίνουν μειονότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι η λογική λύση είναι αυτή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, μια ίση πολιτικά δομή που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες και «αυτό ας το πούμε όπως να ‘ναι».
 
Πρέπει, είπε, να συνεχίσουν την προσπάθεια διαφυλάσσοντας τα συμφέροντά τους, με τρόπο αποφασιστικό και συνεπή, στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ και να μπορούν να εξηγήσουν στο διεθνή παράγοντα. Και σε αυτό το σημείο, ανέφερε, έχουν όπως πάντα ανάγκη τη στήριξη της Τουρκίας.
 
«Δεν πρέπει να υποπέσουμε σε αυτό το λάθος. Το λέω για να το ξεκαθαρίσετε. Ονομάζοντας νέες ιδέες αυτά που από παλιά ψήθηκαν και τέλειωσαν και να τις φέρνεις πάλι στο τραπέζι ως νέες, δεν το έχουμε ανάγκη αυτό. Αυτά είναι πράγματα που έχουν ξαναδοκιμαστεί.
 
Αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδα και θα μας θέσει στη θέση του φταίχτη. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να λογαριάζουμε καλά κάθε βήμα που κάνουμε. Κάποτε μπορεί να λέγονται πράγματα που ακούγονται ωραία αλλά άμα τα σκαλίσεις βρίσκεις κάτι άλλο.
 
Η ε/κ πλευρά παίζει ένα παιχνίδι για να συνεχιστεί το στάτους κβο. Εγώ συνεχώς γνέφω γι’ αυτόν τον κίνδυνο και θα συνεχίσω να το κάνω, είναι καθήκον μου», είπε.
 
Το Κυπριακό συζήτησε ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και με τον «πρόεδρο» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι στον οποίο είπε ότι το Κυπριακό για την τουρκική Βουλή είναι πιο σημαντικό θέμα και προτεραιότητα απ’ όλες τις εξωτερικές σχέσεις του σώματος.
 
Η Βουλή, ανέφερε, παραμένει δεσμευμένη στις αποφάσεις που έχει λάβει μέχρι σήμερα για το Κυπριακό και θα συνεχίσουν με κάθε τρόπο να δείχνουν την αλληλεγγύη τους προς τους Τ/κ.
 
Είναι σημαντικό, επίσης, πρόσθεσε, να αυξηθεί η θεσμική δυνατότητα του ψευδοκράτους και να ολοκληρωθεί η οικονομική αναβάθμιση για μια βιώσιμη ασφάλεια και ευμάρεια των Τ/κ. Προς το σκοπό αυτό, είπε ο κ. Σιεντόπ, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους τομείς του τουρισμού και της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και τις επενδύσεις σε υποδομές.
 
Επιθυμούν, συνέχισε, να συνεχιστούν οι επαφές και η συνεργασία μεταξύ των δύο «κοινοβουλίων», όπως ανέφερε, και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί την περασμένη εβδομάδα οριστικοποιήθηκαν τα μέλη της «βουλής» που θα απαρτίζουν την επιτροπή φιλίας με το τουρκικό κοινοβούλιο.
 
Αυτή η επιτροπή, είπε, θα συνέλθει το συντομότερο για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τους τομείς που μπορεί η συνεργασία αυτή να ενδυναμωθεί και να διευρυνθεί.
 
Δίδουν, πρόσθεσε, μεγάλη σημασία στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και της "νομιμότητας" του ψευδοκράτους και γι’ αυτό στις διεθνείς δραστηριότητες που φιλοξενεί η Εθνοσυνέλευση θεωρούν σημαντικό το να συμμετέχουν και "αρμόδιοι" του ψευδοκράτους.
 
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν ωφέλιμο η «βουλή» να εγκρίνει τις «νομοθεσίες» για τις μεταρρυθμίσεις που περιμένουν εδώ και χρόνια και εξέφρασε ετοιμότητα η τουρκική Βουλή να προσφέρει κάθε τεχνική υποστήριξη.
 
Ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι ανέφερε ότι έχουν στενή συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση και έχουν σχεδιάσει έναν οδικό χάρτη, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από την εμπειρία και τις γνώσεις της τουρκικής Βουλής.
 
Το 2018, ανέφερε, λόγω της οικονομικής κρίσης η «βουλή» δούλεψε εντατικά και το ίδιο θα πράξει και το 2019. Για το Κυπριακό είπε ότι συνεχίζουν να είναι αποφασισμένοι για μια διαδικασία που θα επιτύχει την πολιτική ισότητα, θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα και δεν θα είναι ανοικτού τέλους αλλά με χρονοδιάγραμμα.
 
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα που δίδουμε εδώ και χρόνια για να πάρουμε τη θέση μας στη διεθνή κοινότητα. Σήμερα φτάσαμε εδώ με τον αγώνα που δίδουμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία και θα συνεχίσουμε».

Δειτε Επισης

Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο
Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ συναντήθηκε με τον τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί
Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου παρουσίασε έκθεση σχετικά με εφαρμογή Σύμβασης για έδρα ΟΗΕ
To ΥΠΕΞ καταδικάζει εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από Β.Κορέα
Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο με επίκεντρο το Κυπριακό
Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών