Αποφασισμένη να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα η Κυβέρνηση
06:58 - 31 Μαρτίου 2019
Το πράσινο φως στον Γενικό Εισαγγελέα για να ασκήσει έφεση επί της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες για τις αποκοπές των δημοσίων υπαλλήλων, άναψε η Κυβέρνηση, η οποία την ίδια ώρα μελετά τα επόμενα της βήματα σε περίπτωση που η έφεση πέσει στο κενό.
Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου έσκασε σαν βόμβα, αφού όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού όπως δήλωσε, «οι αποφάσεις που λήφθηκαν το 2012, είχαν θεωρηθεί και νόμιμες και συνταγματικές».
Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού μελετήσει την απόφαση τη Διοικητικού Δικαστηρίου, αναμένεται να ασκήσει έφεση, ενώ την ίδια ώρα θα ζητηθεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο της αναστολής της εφαρμογής της απόφασης, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Παράλληλα η Κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων αποφάσεων από τη Βουλή για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψουν η όποια οικονομική επιβάρυνση να μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, να επηρεάσει την οικονομική πολιτική και να επηρεάσει την αναπτυξιακή πολιτική».
«Θα επιμένουμε σε μέτρα πολιτικής και μέτρα νομοθετικά που να διασφαλίζουν ότι οι μισθοί του δημόσιου τομέα δεν θα τεθούν εκτός ελέγχου και δεν θα προκύψει μέσω μιας ανεξέλεγκτης αύξησης στο κόστος του μισθολογίου, αποσταθεροποίηση της οικονομίας μας ή αχρείαστη επιβάρυνση αχρείαστη των παραγωγικών τομέων της οικονομίας μας», ανέφερε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Σε ότι αφορά το ερώτημα εάν έχει υπολογιστεί το κόστος αυτής της απόφασης, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι πρόωρο, υποδεικνύοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιους αφορά αυτή απόφαση και αν είναι αναδρομική.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νόμος για τις μειώσεις των μισθών των κρατικών υπαλλήλων ψηφίστηκε την 1/12/2012 και τέθηκε αμέσως σε ισχύ, καθώς κρίθηκε αναγκαίο και επιβεβλημένο μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και για να χρειαστούν λιγότερα ποσά στήριξης.
Η νομοθεσία προσβλήθηκε με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 9 του Συντάγματος, που προβλέπει αξιοπρεπή διαβίωση. Υποστηρίχθηκε ακόμη ότι επρόκειτο για αναδρομική φορολογία και πως παραβιάστηκε το άρθρο 23 του Συντάγματος, που αφορά στο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, ότι δηλαδή ουδείς μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.