Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία αποδεικνύει την ελληνικότητα της Κύπρου

Η Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, η πολύτιμη αυτή κληρονομιά μας που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας, αποδεικνύει περίτρανα την ελληνικότητα της Κύπρου μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνει ότι τα νάματα της Ελληνικής Παιδείας μεταλαμπαδεύτηκαν στο νησί μας και διαμόρφωσαν την ταυτότητά του, στερέωσαν αρχές και αξίες  σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ανθίσταται στα πολυποίκιλα κτυπήματα των καιρών μέσα στη μακραίωνη πορεία του.

Σε χαιρετισμό του στο Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα «Αρχαία Γραμματεία ανά τους αιώνες. Από τον Όμηρο και τον Ησίοδο στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία», ανέφερε ότι το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Όμηρο και τον Ησίοδο σε σχέση με την Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία και στοχεύει στην ανάδειξη της έρευνας και της μελέτης των ομηρικών θεμάτων ως συνέχεια του Διεθνούς Συνεδρίου «Ομήρεια», που πραγματοποιείται εδώ και 23 χρόνια στη Χίο από την Ομηρική Ακαδημία.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε, θεωρεί το Συνέδριο αυτό ως έναν σημαντικό σταθμό στην προσφορά στον σύγχρονο πολιτισμό και δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να επιμορφωθούν από επαΐοντες σε θεματικές της Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας και να αντλήσουν τη γνώση που χρειάζονται, για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στην αξιοποίηση αυτού του πλούτου.
 
Από την άλλη, πρόσθεσε, αποτελεί πρόκληση για τη νέα γενιά να ερευνήσει και να καταγράψει σύγχρονες επιβιώσεις σημαντικών πτυχών του υλικού που έχει διασωθεί και να εκτιμήσει την αξία του.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνέχισε, ενθαρρύνουμε και επικροτούμε τη διεξαγωγή Διαγωνισμών, όπως είναι ο Γ΄ Παγκύπριος Διαγωνισμός Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας με θέμα «Κύπρος: Φύση  και Πολιτισμός. Διαδρομές από το παρελθόν στο μέλλον» και ο Γ΄ Παγκύπριος Διαγωνισμός Γυμνασίων για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα με θέμα: «Τερψώμεθα μύθοις», οι οποίοι ενισχύουν το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών για τη μελέτη της αρχαιοελληνικής γλώσσας.

Ιδιαίτερη τιμή, συμπλήρωσε, οφείλεται στον καθηγητή κ. Ανδρέα Βοσκό, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση, καταγραφή και προβολή της πανάρχαιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου μας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Έκκληση κοινοτάρχη Αρμίνου προς την Κυβέρνηση για παροχή πυροσβεστικού οχήματος
Επιστρέφει στην κανονικότητα η ύδρευση στις πυρόπληκτες περιοχές-Επί ποδός ΕΟΑ και ΤΑΥ
Διάφοροι φορείς με το δικό τους τρόπο συνεισφέρουν στο δράμα των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά
Παροχή στοχευμένης στήριξης σε πληγέντες από πυρκαγιές από το Υφ. Πρόνοιας
Καθαίρεσε άλλους δύο κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού το Συνοδικό Δικαστήριο-Υπέπεσαν σε παραπτώματα
Κατοχύρωση επαγγέλματος ζητούν οι μεταφορείς Skip-Καταγγέλλουν κλείσιμο μονάδας ανακύκλωσης για απόβλητα (pics)
Συγκινητική εικόνα με τη διάσωση ηλικιωμένου που περικυκλώθηκε από τις φλόγες-«Ο παππούς που έγινε παππούς μας…»
Παράνομο σκουπιδότοπο ανάμεσα σε τρεις κοινότητες καταγγέλλουν οι Οικολόγοι-«Εστία ανάφλεξης πυρκαγιάς»
Βασικά προληπτικά μέτρα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές συστήνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών
Καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κοινότητες-Ξεπέρασαν τις 200 οι κατοικίες, πάνω από 100 οχήματα