Fitch: Σημαντικό «μαξιλάρι» η κερδοφορία και τα κεφάλαια των τουρκικών τραπεζών

Η κερδοφορία και τα κεφαλαιακά αποθέματα του τουρκικού τραπεζικού τομέα εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό «μαξιλάρι» σε μια ενδεχόμενη αξιοσημείωτη επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, που θα οφείλεται στο ασθενέστερο λειτουργικό περιβάλλον, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings σε νέα του έκθεση.

Βασικοί κίνδυνοι για την φερεγγυότητα του τραπεζικού τομέα της Τουρκίας αποτελούν, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας για περίοδο δύο ετών (από το τέλος του 2018), η απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η εξασθένιση της κερδοφορίας και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
 
Ο Fitch αναφέρει ότι η ανάλυσή του καταδεικνύει ότι τα αποθέματα απορρόφησης ζημιών παραμένουν σταθερά, παρά τη μέτρια μείωση τους που οφείλεται κυρίως στην ασθενέστερη λίρα.
 
Μόνο σε δύο από τα έξι σενάρια (εκείνα με άνοδο 15 ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων) οδηγούν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας χαμηλότερα των απαιτούμενων ελάχιστων επιπέδων, υπογραμμίζει.
 
Σύμφωνα με τον οίκο, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν πάνω από αυτά τα επίπεδα στα άλλα τέσσερα σενάρια, αλλά η αύξηση των ΜΕΔ σημαντικά υψηλότερα από το 10% θα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί υπό πίεση η φερεγγυότητα και ενδεχομένως οι αξιολογήσεις των τραπεζών, ανάλογα με την προσαρμοστικότητα των συγκεκριμένων τραπεζών.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νεκρός με τρεις σφαίρες στον λαιμό άνδρας στην Αγία Παρασκευή-«Κλειδί» για την υπόθεση η ταυτότητα του
Απαγόρευση από 1η Σεπτεμβρίου ουσίας σε βερνίκια νυχιών, καλλυντικά
Ξεκινά η αποδοχή αιτήσεων για έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ-Όλες οι λεπτομέρειες
​​​​​​ Παραδόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαΐττά
Προκαλεί ξανά ο Καπηλιώτης για Βαρωσιώτου-«Καλά της είπε και αν της είπε να ακυρώσει το πόρισμα»
Τον Κωνσταντίνο Πετρίδη ως μάρτυρα υπεράσπισης κάλεσε η πλευρά Συλλούρη-Τζιοβάνη στη δίκη Al Jazeera
Εκκαθάρισε τις δηλώσεις εισοδήματς για το 2023 πριν την υποβολή νέων για το 2024 ο Έφορος Φορολογίας
Εθνικός στόχος το Σένγκεν, όχι «σκληρό σύνορο» η Πράσινη Γραμμή-Τα οφέλη για τους πολίτες και την οικονομία
Επανέλαβε την απόφαση αλλά δεν τοποθετείται η Εισαγγελία για το χαστούκι του ΕΔΑΔ-«Θα μελετηθεί»
Κατεβαίνει σε διαμαρτυρία την Τρίτη η ΠΟΓΟ έξω από τη Νομική μετά την καταδίκη του ΕΔΑΔ