Στα βήματα της Κύπρου η Ελλάδα-Το ενεργειακό πρόγραμμα και η πρώτη γεώτρηση

Να μπει δυναμικά στον αγώνα για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της φιλοδοξεί η Ελλάδα, με τις πρώτες γεωτρήσεις να προγραμματίζονται για τις αρχές του 2020, έχοντας στη φαρέτρα της σημαντικά όπλα και αξιόλογες προοπτικές. 
 
Το βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τεχνικοί στην Ελλάδα για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις είναι το μεγάλο βάθος των θαλασσών, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί παρά τις θετικές ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων, το μεγάλο βάθος πέραν των δύο χιλιάδων μέτρων προϋποθέτει εξέλιξη της τεχνολογίας για να είναι κατορθωτή και οικονομικά βιώσιμη.
 
Τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν
Η Ελλάδα προχώρησε σε παραχωρήσεις οικοπέδων σε διάφορες κοινοπραξίες, ώστε να προχωρήσουν σε έρευνες.
 
Συγκεκριμένα παραχωρήθηκαν έντεκα θαλάσσια οικόπεδα από τα 20 που προκηρύχθηκαν αρχικά. Για τα επτά έχουν γίνει ήδη οι σχετικοί νόμοι (Ιωαννίνων, 'Αρτας - Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, ΒΔ Πελοποννήσου, Κατάκολου, Πατραϊκού Κόλπου και τα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας), ενώ για τα άλλα τέσσερα (το μπλοκ 10 στον κόλπο της Κυπαρισσίας την περιοχή του Ιονίου που έχει εξελίξει η ΕΔΕΥ και δύο περιοχές μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης), αναμένεται η έγκρισή τους το επόμενο διάστημα από τη Βουλή.
 
Οι πρώτες γεωτρήσεις
Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες, οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους στον Πατραϊκό Κόλπο, από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ/Edison και στο Κατάκολο από την Ενεργειακή Αιγαίου.
 
Παράλληλα, οι περιοχές που θα είναι ώριμες σε δύο χρόνια για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις, είναι το οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας από την κοινοπραξία Total/ΕΛΠΕ και σε τρία με  τέσσερα χρόνια η περιοχή του Ιονίου Repsol/ΕΛΠΕ, ενώ τρία έως πέντε χρόνια από σήμερα προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν για τις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης τη διαχείριση της οποίας έχει η κοινοπραξία Total/ExxonMobil/ΕΛΠΕ.
 
Η προσπάθεια της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, επικεντρώνεται αυτή την ώρα στον εντοπισμό δυνητικών στόχων για τους οποίους αναλύονται όλα τα γεωλογικά δεδομένα, ούτως ώστε να ετοιμαστούν λεπτομερείς εκθέσεις, που θα παρουσιαστούν σε συνέδρια για να προκληθεί το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών.
 
Φιλοδοξεί να μετατραπεί σε
ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης
Η ελληνική Κυβέρνηση φιλοδοξεί πως μέσω των συνεργασιών που δημιουργούνται με τα υπόλοιπα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, κυρίως την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ θα μετουσιωθούν εν ενθέτω χρόνο σε πράξεις καθιστώντας την χώρα σε σημαντικό παίκτη της ενέργειας στην περιοχή και όχι μόνο.
 
Ειδικότερα, με την κατασκευή του αγωγού EastMed, ή οποιουδήποτε άλλου αγωγού κατασκευαστεί που θα στέλνει το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, η Ελλάδα μετατρέπεται αυτόματα σε ρυθμιστή, αφού ο αγωγός θα περνά από τις ελληνικές θάλασσες.
 
Προς εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου σκοπού, η Ελλάδα τάσσεται ανοικτά υπέρ της κατασκευής αγωγού και δεν βλέπει με θετικό μάτι τη δημιουργία τερματικού στην Κύπρο αφού, σε τέτοιο ενδεχόμενο πιθανώς ο αγωγός να είναι ασύμφορος, αφού θα μείνει ορφανός από κοιτάσματα.
 

Δειτε Επισης

Πάνω από 25 φορές μαχαίρωσε τη μητέρα του ο 21χρονος-Βρέθηκε σε κάδο το μαχαίρι
Το Κρεμλίνο δεν τοποθετείται εάν θα παραστεί ο Πούτιν στις συνομιλίες για Ουκρανικό στην Τουρκία
Συνεχίζει να κρατά το στόμα του κλειστό ο 52χρονος για τον φόνο Αργυρού-Παραμένουν στο κελί οι ύποπτοι
Δεν εντοπίζουν πρόβλημα με τη γέφυρα Καλαβασού τα Δημόσια Έργα-«Το ύψος ήταν 3,7 μέτρα και παραμένει»
Στον θώρακα και την κοιλιά μαχαίρωσε ο 21χρονος τη μητέρα του-Καθάρισε το σπίτι μετά το έγκλημα
Σκανδαλώδεις χειρισμοί με έργο €42.000 σε πρώην Πρόεδρο Ανωτάτου-«Ο μόνος κατάλληλος», ενέκριναν ανανέωση χωρίς να έχει δουλειά
Πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Κούμα ζητά το Volt-«Χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση»
Διεκδικεί θέση αναπληρωτή πρόεδρου της ΕΔΕΚ ο Διομήδους-Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την προεδρία
Καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός περί θανάτωσης μετά από μάχη των καγκουρό-Σφαγή και αφαίμαξη έδειξε η νεκροτομή
Πάνω από 1,000 άτομα αναμένουν να κλείσουν ραντεβού για αντικατάσταση αερόσακου