Παίρνει σάρκα και οστά η Εθνική Επιτροπή για πρωτόκολλα και κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε τη θεσμοθέτηση της Εθνικής Επιτροπής για τη δημιουργία και εφαρμογή Πρωτοκόλλων και Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών ενόψει της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.
 
Η σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής θα έχει Συμβουλευτικό ρόλο προς τον Υπουργό Υγείας και θα ισχύει για τρία χρόνια με δυνατότητα επαναδιορισμού των μελών της.  Η Επιτροπή θα αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:
 
1. Τη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας ή εκπρόσωπο της, ως Πρόεδρο
2. Τη Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ως Συντονίστρια της Εθνικής Επιτροπής
3. Τρεις ακαδημαϊκούς, ένα από έκαστην Ιατρική Σχολή των Πανεπιστημίων της Κύπρου
4. Ένα εκπρόσωπο του ΠΙΣ
5. Ένα εκπρόσωπο της Επιτροπής Βιοηθικής
6. Ένα εκπρόσωπο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
7. Ένα εκπρόσωπο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων
8.  Ένα επιστημονικά υπεύθυνο των ομάδων εργασίας, ο οποίος θα ορίζεται από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.
9.  Ένα εκπρόσωπο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ως παρατηρητή.
 
Σκοπός της Επιτροπής είναι να συνεδριάζει κατ’ ελάχιστον τρεις φορές τον χρόνο και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δημιουργηθεί το Πρωτόκολλο της ιατρικής κοινότητας, μια απαίτηση που υπάρχει από όλο τον ιατρικό κόσμο, και από τους ασθενείς, για να μπορούν και στην Κύπρο να ακολουθούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα, έτσι όπως επιβάλλεται και ενόψει της λειτουργίας του ΓΕΣΥ».

 

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Υπουργείου Υγείας, «έργο της Εθνικής Επιτροπής θα είναι η εφαρμογή, η παρακολούθηση, η καταγραφή και η αξιολόγηση των Πρωτοκόλλων και των (ΚΚΟ) και η προσαρμογή τους στα δεδομένα της Κύπρου με προτάσεις βασισμένες στη διεθνή τεκμηριωμένη πρακτική και βιβλιογραφία. Ταυτόχρονα, σκοπός της Εθνικής Επιτροπής θα είναι και η συνεργασία με διεθνή δίκτυα και οργανισμούς ΚΚΟ, με στόχο την καλύτερη τεκμηρίωση και προσαρμογή Πρωτοκόλλων και ΚΚΟ.
 
Τα Πρωτόκολλα και οι ΚΚΟ αποτελούν ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες διαδικασίες, τις οποίες καλούνται να ακολουθούν οι επαγγελματίες υγείας για προαγωγή της βέλτιστης κλινικής πρακτικής στην παρεχόμενη περίθαλψη, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της υγείας των πολιτών.
 
Με τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεσμοθετείται η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε το καλοκαίρι από τον Υπουργό Υγείας με τη σύσταση ad hoc Επιτροπής για τη συγγραφή και την υιοθέτηση Πρωτοκόλλων και ΚΚΟ.
 
Η αναγκαιότητα σύστασης της Εθνικής Επιτροπής έρχεται να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα τόσο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όσο και των οργανωμένων συνόλων των επαγγελματιών υγείας. Η δημιουργία και η εφαρμογή Πρωτοκόλλων και ΚΚΟ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εποπτεία και την ομοιογένεια των διαδικασιών που θα εφαρμόζονται σε περιβάλλον ΓΕΣΥ».
 

Δειτε Επισης

Το ΑΚΡ κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση ότι δεν αντιδρά στις έρευνες τις ΚΔ στην Ανατ. Μεσόγειο
Παράταση μέχρι τις 9 Μαΐου για τις προεγγραφές μαθητών για την Α' Λυκείου και Τεχνικές Σχολές
Δεύτερη ποινή φυλάκισης σε 36χρονο για οπλισμό και εκρηκτικά που εντοπίστηκαν σε τάφο στη Λάρνακα
Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-Οι Χούθι απειλούν με απάντηση
Θα ενημερώσει τρία Υπουργεία μέχρι τις 19 Μαΐου για τα αντιπλημμυρικά έργα το ΤΑΥ
Ολιγόωρη επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο-Συνάντηση με ΠτΔ το Σάββατο
Απαντά το ΥΠΑΝ για την έκθεση της Ελεγκτικής-«Μονομερή παρουσίαση των πορισμάτων»
Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία-Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς στη δεύτερη ψηφοφορία
Παρουσιάστηκαν ηλεκτρονικά μηνύματα του κτηματομεσίτη στη δίκη για Al Jazeera-Δεν ανοίγουν πάνω από τα μισά
Ελπίζει σε έγκριση από Υπουργικό της υπογραφής σύμβασης προστασίας δικηγόρων ο Βορκάς