Σε τρία επίπεδα οι επαφές Χριστοδουλίδη στις ΗΠΑ-Τα αποτελέσματα του ταξιδιού του

Στο περιεχόμενο των επαφών του στην Ουάσιγκτον αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, λίγο πριν αναχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα, κάνοντας παράλληλα και μία αποτίμηση της επίσκεψης.
 
Όπως ανέφερε, τρία είναι τα σημαντικά θέματα που προκύπτουν μέσα από τις επαφές του στο Κογκρέσο και με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και με τη συμμετοχή στο συνέδριο του AIPAC.
 
«Το πρώτο είναι η αναγνώριση των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσονται στην περιοχή μέσα από τις τριμερείς συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Όλες αυτές οι τριμερείς συνεργασίες αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ ότι ενισχύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στην ιδέα για τη σύσταση ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας αυτών των κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «όπου μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο και μέσα από κοινές δράσεις θα λαμβάνονται ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε από κοινού και τις προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της περιοχής».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την επόμενη μέρα μετά την συνάντηση 3+1 της Ιερουσαλήμ, ανέφερε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί πως σε επίπεδο ΥΠΕΞ των τεσσάρων χωρών θα υπάρξει συζήτηση έτσι ώστε να συμφωνήσουμε σε κάποια άλλα θέματα πέρα από τα θέματα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας που μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα τέσσερα κράτη.
 
Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι  υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας ξεκινώντας από την υλοποίηση της Δήλωσης Προθέσεων που υπογράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
 
«Στις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξει ανταλλαγή δράσεων, ιδεών για το πως θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Μέσα στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, έγινε συζήτηση για την ανάγκη καθορισμού συνάντησης σε υψηλό επίπεδο ανάμεσα στον πρόεδρο της δημοκρατίας  και τον Αμερικανό πρόεδρο. Συζητήθηκε το θέμα για αναβάθμιση της συμφωνίας που έχουμε για αποφυγή διπλής φορολογίας κάτι που θα ενθαρρύνει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επίσης και το θέμα της άρσης του εμπάργκο, κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπάρχει και δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Το τρίτο θέμα ήταν το κυπριακό, με τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην περιοχή και με τον ρόλο της Τουρκίας, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.
 
«Μεταφέραμε το μήνυμα και χαιρόμαστε που από πλευράς των ΗΠΑ μοιράζονται αυτή την ανάγκη, για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Επιστροφή Τραμπ ή ιστορική εκλογή Χάρις-Οι 46 Πλανητάρχες των τελευταίων 235 χρόνων
Εντείνονται οι προσπάθειες για κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Σχέδιο δράσης για να μην γίνουν αποκοπές νερού
Θέλει έλεγχο των ελαττωματικών αερόσακων μέσω MOT η Βουλή-Προωθείται πρόταση Νόμου
Άνω των 65 ετών τα περισσότερα θύματα των θανατηφόρων εργατικών-Σταδιακή μείωση των ατυχημάτων
Ο Τραμπ κάνει λόγο για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια
Προβάδισμα στην Χάρις δείχνει το πρώτο exit poll-Η εικόνα στα swing states
Εχασε την εμπιστοσύνη του προς τον Γκάλαντ ο Νετανιάχου
Υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών-Δημιουργείται Επιτροπή Σοφών
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι