ΠτΔ: Αναμένουμε ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων

Την αποφασιστικότητά του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να παρέχει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και την περιοχή, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θέλει να ελπίζει ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη συμφωνίας.

«Διανύοντας μία εποχή μεστή προκλήσεων και απειλών και δεδομένης της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, δικό μας ηθικό και πολιτικό χρέος απέναντι στις θυσίες όσων πότισαν με το αίμα τους την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της πατρίδας, είναι να φανούμε αντάξιοι τους», ανέφερε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στη δεξίωση που δόθηκε στην οικία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλία Φωτόπουλου, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Χρέος, πρόσθεσε, «το οποίο επιτάσσει πρωτίστως τη διδαχή από τα λάθη του παρελθόντος, τον αναστοχασμό, αλλά και την ανάληψη ευθυνών με κύριο σκοπό να επικρατήσουν οι πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στην επανάσταση του 1821 αλλά και στον αντιαποικιακό αγώνα του 1955 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αναμφίβολα οι δύο αυτές επαναστάσεις ορόσημα για την Ιστορία μας, ως κατάληξη μίας πολύχρονης διαδικασίας εθνικής αφύπνισης, επιβεβαιώνουν πως χωρίς ηθικό και ιδεολογικό υπόβαθρο κανένας αγώνας δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. «Πως ακόμα χωρίς την αναγκαία ομοψυχία που διασφαλίζεται από τον κοινό στόχο απαλλαγής από την κατοχή και την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, οι προσπάθειες που για 45 χρόνια καταβάλλουμε θα αποτύχουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «μέλημα μας, είναι και θα πρέπει να είναι η συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και πρωτίστως λειτουργικής λύσης για το κυπριακό ζήτημα, η οποία θα διασφαλίζει την επανένωση της χώρας και την πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία της πατρίδος μας».

Μία λύση, είπε, «απολύτως συμβατή με την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές των δημοκρατικών χωρών των ΗΕ, και η οποία θα δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και συνθήκες που θα επιτρέπουν τη διαρκή ειρήνη στην πατρίδα μας, μακριά από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις, δίνοντας σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, το δικαίωμα να ζήσουν σε ένα κανονικό κράτος, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μηνύματα ενότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Αναμένουμε, και θέλω να ελπίζω πως ενδεχόμενα έτσι θα είναι, ότι η Τουρκία θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για την επίτευξη συμφωνίας και θα συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στην περιφερειακή σταθερότητα», πρόσθεσε.

Από πλευράς μας, ανέφερε, «θα ήθελα με την πιο ισχυρή δύναμη της ψυχής μου να επαναλάβω ότι είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της ιστορικής μας ευθύνης και να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να παρέχουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κύπριους και την περιοχή».

«Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε – και θέλω προς τούτο να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση - πάντοτε στο πλευρό μας την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή και συνεχή στήριξη της Ελλάδος», συμπλήρωσε.
 
Αλλά, σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «όπως διαμορφώνονται οι καταστάσεις και όχι μόνον, με συμπαραστάτη άλλωστε την Ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και αγαστή συνεργασία, οικοδομούμε την προσπάθειά μας για ένα καλύτερο μέλλον, αποτελώντας την ίδια ώρα πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

«Για αυτή ακριβώς τη στήριξη ως κυπριακός λαός εκφράζουμε για ακόμη μία φορά τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας», είπε.
 
Χρειάζεται εποικοδομητικό πνεύμα
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πρόεδρο κινήθηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στο κοντινό μέλλον θα επικρατήσουν και στην τουρκική πλευρά οι φωνές της σύνεσης και της λογικής, προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συνολικής και κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.
 
Σημείωσε, παράλληλα, ότι στο προσεχές διάστημα η ελληνική πλευρά θα συναντηθεί με την τουρκική, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της Τουρκίας ως προς τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. 

Ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε πως άπαντες «οφείλουν να κατανοήσουν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα συνεχίσουν να ασκούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και πως «οι διαρκείς προκλήσεις, και οι απειλές της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και στο Αιγαίο ουδέν αποτέλεσμα θα έχουν». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας δεν συνιστούν απειλή, δεν στρέφονται κατά ουδενός, δεν αποκλείουν κανέναν.

«Σήμερα, 198 χρόνια μετά το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης και δέκα χρόνια μετά την εκδήλωση της σοβαρής οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το μέλλον και πάλι με αισιοδοξία και πίστη στις δυνάμεις τους», είπε ο  Πρέσβης της Ελλάδας.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας επισήμανε ότι «οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε, πριν να είναι πολύ αργά, ότι οι σημερινές προκλήσεις, όπως το προσφυγικό ζήτημα, η επανεμφάνιση του εθνικισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη, η περιχαράκωση στα εθνικά σύνορα, η οικονομική ανισότητα και πολλές άλλες, απαιτούν αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και κοινές προσπάθειες όλων των Ευρωπαίων».
        
Η Ελλάδα, ανέφερε, «ακολουθώντας μία ενεργητική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος, διαδραματίζει εκ νέου σημαντικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο».

Άπαντες, όμως, είπε, «οφείλουν να κατανοήσουν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος θα συνεχίσουν να ασκούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», προσθέτοντας ότι «οι διαρκείς προκλήσεις, και οι απειλές της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και στο Αιγαίο ουδέν αποτέλεσμα θα έχουν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης η Κύπρος και η Ελλάδα

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι «Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουν να εργάζονται με ειλικρινή βούληση και καλή πίστη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κανονικό και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, απαλλαγμένο από ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής».

Δυστυχώς, όμως, σημείωσε, «δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται και η άλλη πλευρά να επιδείξει επιτέλους εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού. Αντίθετα, τόσο η Τουρκία όσο και η τ/κ πλευρά διατηρούν προς το παρόν την αδιάλλακτη στάση τους, ιδίως στα κρίσιμα ζητήματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων».

«Η προσπάθεια μας, όμως, για απελευθέρωση και επανένωση της Μεγαλονήσου θα συνεχισθεί», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «στο κοντινό μέλλον θα επικρατήσουν και στην άλλη πλευρά οι φωνές της σύνεσης και της λογικής, προκειμένου να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μίας συνολικής και κοινά αποδεκτής λύσης».

Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο «των προσπαθειών μας για επανέναρξη των συνομιλιών, η ελληνική πλευρά πρόκειται να συναντηθεί εκ νέου το προσεχές διάστημα με την αντίστοιχη τουρκική, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της Τουρκίας ως προς τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού».
 
Ισχυρά ερείσματα
Εκμεταλλευόμενη τον ενεργειακό πλούτο και τις γεωπολιτικές συγκυρίες η Κύπρος επιδιώκει μαζί με την Ελλάδα να κτίσει ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα στην περιοχή αλλά και διεθνώς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Υπογράμμισε πως οι συμμαχίες με σημαντικές χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, και η Ιταλία, θωρακίζουν την Κύπρο πολιτικά από τις απειλές που συνεχίζουν να υφίστανται και αυξάνονται, λόγω της ολοένα και αυξανόμενης προκλητικής στάσης της Τουρκίας και έχουν ήδη δημιουργήσει ερείσματα στον χώρο της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και διεθνώς.

«Αυτό που χρειάζεται είναι με όραμα, οργάνωση, ενότητα και υπευθυνότητα. Όπως το 21. Και πατριωτικό στις μέρες μας δεν είναι τα συνθήματα αλλά το κάθε τι που καθιστά την πατρίδα μας πιο ισχυρή και πιο αξιόπιστη», ανέφερε σε ομιλία του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, την οποία εκφώνησε το πρωί στον Άγιο Γεωργίο στα Λατσιά.

Και η ισχυροποίηση της αξιοπιστίας και της γεωπολιτικής σημασίας της Κύπρου γίνεται, είπε, «με το να ξεπερνούμε αναστολές και εμπόδια και να καταγάγουμε ιστορικής σημασίας πολιτικές και διπλωματικές νίκες, ανατρέποντας ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων, αντικρούοντας τις ωμές τουρκικές απειλές, να κατακτώντας κορυφαίους  εθνικούς και στρατηγικούς στόχους».

Αυτό, είπε πως Υπουργός Εσωτερικών, «έγινε και στην Ελληνική Επανάσταση». «Η επανάσταση αλλά και συνετοί πολιτικοί χειρισμοί άλλαξαν όμως το ρουν της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και οι μεγάλες δυνάμεις είτε βοήθησαν είτε συγκατατέθηκαν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, έστω και μικροσκοπικού τότε ελληνικού κράτους», ανέφερε.

Επισήμανε ότι «ως Έλληνες Κύπριοι, με σύνεση, υπευθυνότητα και ομοψυχία ξεπεράσαμε αναστολές, εμπόδια και απειλές και καταγάγαμε μεγάλες διπλωματικές και πολιτικές νίκες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Με τον ίδιο τρόπο πολιτευόμαστε και σήμερα, εκμεταλλευόμενοι τον ενεργειακό πλούτο και τις γεωπολιτικές συγκυρίες για να κτίσουμε μαζί με την Ελλάδα ισχυρές συμμαχίες και ερείσματα», τόνισε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο REPORTER στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου (pics)

Συμμαχίες, είπε ο κ. Πετρίδης, «με σημαντικές χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και της διεθνούς πολιτικής σκηνής, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, και η Ιταλία, θωρακίζοντας την Κύπρο πολιτικά από τις απειλές που συνεχίζουν να υφίστανται και αυξάνονται λόγω της ολοένα και αυξανόμενης προκλητικής στάσης της Τουρκίας».

Συμμαχίες, πρόσθεσε, «που έχουν ήδη δημιουργήσει ερείσματα στον χώρο της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και διεθνώς με την Κύπρο να έχει αποκτήσει και συμμετοχή, και φωνή και κύρος σε όλους τους πυλώνες που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή τη γεωστρατηγική ή ενεργειακή πολιτική της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου». 

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους εθνικούς κινδύνους αλλά και τον ορατό πλέον κίνδυνο διχοτόμησης της Κύπρου και να δημιουργήσουμε με τον τρόπο αυτό τις προϋποθέσεις για επανένωση της πατρίδας μας, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας», ανέφερε.
 
Ο ηρωϊσμός όλου του Ελληνισμού
Η αυτοθυσία, η ομοψυχία και ο ηρωϊσμός όλου του Ελληνισμού δικαίωσαν τον αγώνα για ελευθερία, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από την παρέλαση με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που πραγματοποιήθηκε στην Λεωφόρο Αθηνών στη Λάρνακα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι  το μήνυμα της ημέρας είναι «η αυτοθυσία, η ομοψυχία, ο ηρωϊσμός όλου του Ελληνισμού δικαίωσαν τον αγώνα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Αραδίππου τίμησε την επέτειο της Επανάστασης (pics)
 
Αφού ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά η Υπουργός ανέφερε ότι «πραγματικά σήμερα καμαρώσαμε τους νέους του τόπου μας» που είναι το μέλλον του. Στην παρέλαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Λάρνακας, παιδιά των Ειδικών Σχολείων 'Αγιος Λάζαρος και 'Αγιος Σπυρίδωνας, πρόσκοποι, μέλη της Πολιτικής Άμυνας, του Στρατού, και βατραχάνθρωποι.
 
Απαραίτητη η ενότητα
Χρειάζεται ενότητα για να αντιμετωπίσουν η Κύπρος και ο Ελληνισμός τις προκλήσεις, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις ύστερα από την δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, ο Υπουργός αφού ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον Ελληνισμό, σημείωσε πως « είναι μέρες σαν τη σημερινή και μέρες όπως αυτές που θα γιορτάσουμε σε περίπου μια εβδομάδα (1η Απριλίου) που μας θυμίζουν ότι κάποιοι ξεσηκώθηκαν και θυσιάστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς να έχουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».
 
Γι’ αυτό, συνέχισε, «χρειάζεται ενότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και η χώρα μας αλλά και ο Ελληνισμός στη συνέχεια».
 
Να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης στην Πάφο, της οποίας δέχθηκε τον χαιρετισμό, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ανέφερε  ότι ο Ελληνισμός τη Κύπρου αντλεί διδάγματα από  την Ελληνική επανάσταση προκειμένου και εμείς, όπως είπε, να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα για ελευθέρια και επανένωση.  Πριν από την παρέλαση τελέστη η καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου προισταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στον αγώνα του 1821.
 
Στόχος η διαφύλαξη του Ελληνισμού
Παρά την πολύχρονη σκλαβιά, ο Έλληνας κατάφερε μέσα από τα σωστά μηνύματα να κερδίσει, με αγώνες, με θυσίες, με επιμονή, την ανεξαρτησία του και αυτό το μήνυμα καθοδηγεί τους δικούς μας αγώνες για τη σωτηρία της πατρίδας μας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.
 
Ο κ. Νικολάου, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης, στη Λεμεσό, για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ανέφερε στις δηλώσεις του πως "με λαμπρότητα ο απανταχού Ελληνισμός τιμά την εθνική παλιγγενεσία, την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του 1821".
 
"Ενός αγώνα όπου ο Έλληνας, παρά την πολύχρονη σκλαβιά, κατάφερε μέσα από τα σωστά μηνύματα να κερδίσει, με αγώνες, με θυσίες, με επιμονή, την ανεξαρτησία", είπε, και πρόσθεσε πως το μήνυμα αυτού του αγώνα "καθοδηγεί και θα πρέπει να καθοδηγεί τους δικούς μας αγώνες, τόσο για τη σωτηρία της πατρίδας μας, όσο και για την ομοψυχία και ενότητα που πρέπει να διακατέχει τον απανταχού ελληνισμό, ώστε με σαφήνεια και με στοχοπροσήλωση να πετύχουμε αυτά για τα οποία όλοι μαζί αγωνιζόμαστε".
 
Στόχος μας, συνέχισε, είναι η επανένωση της πατρίδας μας, στόχος μας είναι η διαφύλαξη του Ελληνισμού στον τόπο μας και "πάντοτε με τα μηνύματα της εθνικής επανάσταση του 1821, των απανταχού Ελλήνων, μπορούμε να διαφυλάξουμε αυτήν την προσήλωση για τις μέλλουσες γενιές".

Εθνικός προβληματισμός
Οι εθνικοί επέτειοι προσφέρονται ως κολυμβήθρα για την εθνική μας υπερηφάνεια, αλλά ταυτόχρονα προσφέρονται και για εθνικό προβληματισμό και περίσκεψη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
 
«Από την μια αισθανόμαστε την εθνική υπερηφάνεια των εθνικών επιτυχιών, από την άλλη προβληματιζόμαστε στο τί πρέπει να πράξουμε για να φανούμε αντάξιοι των εθνικών αγώνων», πρόσθεσε.
 
Σε παρατήρηση ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε στασιμότητα για πάρα πολλούς μήνες, ενώ η Τουρκία διατυπώνει τις θέσεις για παραμονή στρατευμάτων και εγγυήσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η Τουρκία βολεύεται με το στάτους κβο γι΄ αυτό και εμείς πρέπει να συνεχίζουμε την προσπάθεια, όσο δύσκολη και να ΄ναι, να σπάσουμε το αδιέξοδο». «Η παράταση του αδιεξόδου τσιμεντώνει την κατοχή όχι μόνο επί εδάφους, αλλά σταδιακά και στη συνείδηση του λαού μας», κατέληξε.
 
Δεν θα δεχθούμε διχοτομική λύση
Το μήνυμα πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί διχοτομική λύση, οποιασδήποτε μορφής, έστειλε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης. Σε δηλώσεις μετά την μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «αντλούμε διδάγματα από την ελληνική επανάσταση του 1821 στους σημερινούς μας αγώνες για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα
 
«Είναι σταθερή πεποίθησή μας ότι τον στόχο για απελευθέρωση της Κύπρου, για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, τον υπηρετούμε καλύτερα παραμένοντας στις παραμέτρους του ΟΗΕ και εμμένοντας σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Λουκαϊδης έστειλε το μήνυμα ότι ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε, «διχοτομική λύση οποιασδήποτε μορφής, είτε λύση δύο κρατών, είτε συνομοσπονδία, είτε η διαιώνιση του σημερινού κατοχικού στάτους κβο».

Να υπερασπιστούμε το δίκαιο
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι σε μία περίοδο, στην οποία διαπιστώνουμε καθημερινά το πραγματικό πρόσωπο της τουρκικής αδιαλλαξίας, τα διδάγματα και οι αρχές της επανάστασης του 1821, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και να μας καθοδηγήσουν στον δικό μας αγώνα για την απελευθέρωση της κατεχόμενης μας πατρίδας, συνδέοντας το μήνυμα του για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας με το Κυπριακό.  
 
Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να υποκύψουμε στον επεκτατισμό και στο άδικο. Συνεχίζοντας είπε ότι ως κυπριακός Ελληνισμός οφείλουμε να υπερασπιστούμε το δίκαιο, τη δημοκρατία και την ελευθερία.
 
Μας έδειξαν τον δρόμο 
Η μαθητιώσα νεολαία και τα κοινωνικά σύνολα έστειλαν το μήνυμα και μας έδειξαν τον δρόμο και οφείλουμε σαν κοινωνία, σαν πολιτεία και σαν κόμματα να εμπνεόμαστε από το πνεύμα του 1821, αλλά και των υπολοίπων αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού όπως του αγώνα 1955-59, ανέφερε ο 1ος Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Λευτέρης Αντρέου.
 
Σε δήλωση μετά τη μαθητική παρέλαση ο κ. Αντρέου είπε ότι μια δράκα αγωνιστών και το 1821, αλλά και το 1955-59 κατάφεραν και πετύχαν πάρα πολλά πράγματα επειδή είχαν σωστούς στόχους, σωστές θέσεις, μακριά από καταστροφικές λύσεις, όπως αυτές που παρουσιάζονται σήμερα, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία ξεπουλά τη γη, ξεπουλά τις περιουσίες μας και δεν μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στη γη των προγόνων μας, όπως ανέφερε.
 
Οφείλουν και κάποιοι να αντιληφθούν ότι πρώτα υπηρετούμε στον στρατό, υπηρετούμε την πατρίδα και μετά θα υπηρετήσουμε και από άλλες κυβερνητικές θέσεις, συμπλήρωσε.
 
Τα δίκαια διεκδικούνται
Το μήνυμα ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τα δίκαια του λαού μας, έστειλε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος.
 
Σε δηλώσεις μετά τη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία, ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι «το Κίνημα Αλληλεγγύη εύχεται ολόψυχα χρόνια πολλά στον απανταχού ελληνισμό». «Η ιστορία του έθνους μας έχει διδάξει ότι, πρώτον, τα δίκαια των λαών δεν αποδίδονται αλλά διεκδικούνται και δεύτερον ότι εκεί όπου ο ελληνισμός αγωνίζεται ενωμένος διεκδικεί και πετυχαίνει», κατέληξε.
 
Όταν εργαζόμαστε μαζί, πετυχαίνουμε
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Παναγιώτης Σαββίδης, δήλωσε ότι στη Συμμαχία Πολιτών «είμαστε εθνικά υπερήφανοι για τον αγώνα του 1821, για τον αγώνα, τη δύναμη και τον ηρωισμό και τη θυσία Ελλήνων, στην Ελλάδα και στην Κύπρο για να διώξουν τους Τούρκους».
 
Σε δήλωση μετά τη μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Σαββίδης είπε πως «επιτέλους φαίνεται ότι, όπου Ελλάδα και Κύπρος εργάζονται μαζί πετυχαίνουμε», προσθέτοντας ότι «αυτό φαίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις τριμερείς συμμαχίες, στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την Ελλάδα προχωρούν».
 
Το έθνος δεν μπορεί να χαθεί
Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι ότι όταν ένας του γένους δεν θέλει να χαθεί, τότε το έθνος δεν μπορεί να χαθεί, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) Γεάδης Γεάδη.
 
Σε δηλώσεις μετά την μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Γεάδη είπε ότι την 25η Μαρτίου του 1821 κάποιοι με τσαρούχια αγωνίστηκαν για να δημιουργήσουν κράτος και να αποσείσουν τον οθωμανικό ζυγό, ενώ την 25η Μαρτίου 2019 κάποιοι με κοστούμια και γραβάτες, όπως είπε, «προσπαθούν να καταλύσουν το κράτος και να υποταχθούν κάτω από τον τουρκικό ζυγό».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιστροφή Τραμπ ή ιστορική εκλογή Χάρις-Οι 46 Πλανητάρχες των τελευταίων 235 χρόνων
Εντείνονται οι προσπάθειες για κινητές μονάδες αφαλάτωσης-Σχέδιο δράσης για να μην γίνουν αποκοπές νερού
Θέλει έλεγχο των ελαττωματικών αερόσακων μέσω MOT η Βουλή-Προωθείται πρόταση Νόμου
Άνω των 65 ετών τα περισσότερα θύματα των θανατηφόρων εργατικών-Σταδιακή μείωση των ατυχημάτων
Ο Τραμπ κάνει λόγο για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια
Προβάδισμα στην Χάρις δείχνει το πρώτο exit poll-Η εικόνα στα swing states
Εχασε την εμπιστοσύνη του προς τον Γκάλαντ ο Νετανιάχου
Υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών-Δημιουργείται Επιτροπή Σοφών
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι