Έκανε και με τα... ψυχολογικά τους Βρετανούς το Brexit

Πέραν της αναταραχής που προκαλεί στην πολιτική τάξη, το Brexit διαταράσσει επίσης τον ψυχισμό των υπηκόων της Αυτής Μεγαλειότητος: Οι τέσσερις στους δέκα πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνουν πως νιώθουν οργή, αδυναμία, ή ανησυχία ενόψει της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφει έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
 
Το 43% των πολιτών που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησε ότι αισθάνθηκε ανίσχυρο, το 39% οργισμένο, το 38% ανήσυχο και το 17% υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία στο Η.Β. σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.800 και πλέον προσώπων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση στο Brexit με δύο μέρη αποφάσισε το Συμβούλιο
 
Κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (το 26%) διαβεβαίωσε αντιθέτως ότι δεν αισθάνεται πως το επηρεάζει η προσεχής αποχώρηση από την
Ε.Ε., παρά το ενδεχόμενο το Brexit να γίνει χωρίς συμφωνία, κάτι που προκαλεί την έντονη ανησυχία οικονομικών κύκλων.
 
Πάντως, το Brexit παρασάγγας απέχει από το να προκαλεί ενθουσιασμό: Μόλις το 9% το βλέπει ως πηγή ελπίδας, το 3% ως αιτία χαράς, ενώ μόλις το 2% αισθάνεται ασφάλεια για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την αποχώρηση.
 
«Προκύπτει καθαρά από την έρευνά μας ότι το πολιτικό περιβάλλον (...) έχει επίπτωση στην ευζωία εκατομμυρίων ανθρώπων», σχολίασε ο Μαρκ Ρόουλαντ, διευθυντής της Ένωσης για την Ψυχική Υγεία.
 
Ωστόσο, «παρότι κάποια από τα αποτελέσματα είναι δυνητικά ανησυχητικά, υπάρχουν και κάποια καλά νέα: Παρά την περιρρέουσα ανησυχία, η πλειονότητα του κόσμου μοιάζει να είναι σε θέση να χειριστεί την κατάσταση και το ένα τέταρτο λέει ότι το Brexit δεν το κάνει να αισθάνεται κάτι ιδιαίτερο».
 
Η μελέτη υποδεικνύει εξάλλου πως το Brexit μπορεί να προκαλεί ακόμη και οικογενειακές διαφορές, για το 19% των ερωτηθέντων τουλάχιστον.
 
Από γεωγραφική σκοπιά, «όσο περισσότερο πλησιάζετε στο Λονδίνο», που είχε ταχθεί κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, τόσο περισσότερο «ανησυχεί ο κόσμος», τόνισε ακόμα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόουλαντ, «παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες του Brexit θα είναι πιθανόν πιο αμβλυμμένες στις μητροπολιτικές περιοχές».
 
*Αξίζει να σημειωθεί πως μια αίτηση που καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει στην ανάκληση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή να ακυρώσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει συγκεντρώσει 2,2 εκατομμύρια υπογραφές, μετέδωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Press Association σήμερα το πρωί.
 
Ο επίσημος ιστότοπος του Κοινοβουλίου... τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες Πέμπτη, καθώς η αίτηση προσέλκυσε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς υπογραφών που έχει καταγραφεί στην ιστορία, γνωστοποίησε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.
 
Διασημότητες και πολιτικοί εξέφρασαν μέσω Twitter την υποστήριξή τους στην αίτηση, που μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την τρίτη θέση ως προς τον αριθμό υπογραφών μεταξύ των αναρίθμητων άλλων στον ιστότοπο της Βουλής.
 
Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον έκρινε πως «ένα ζήτημα τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό όσο το Brexit δεν θα έπρεπε να κριθεί από αιτήσεις», αλλά «τούτου λεχθέντος», απευθυνόμενη σε όσους πιστεύουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι «δεν ακούει», πρόσθεσε: «μπορείτε να υπογράψετε εδώ», παραθέτοντας σύνδεσμο στη σελίδα όπου είναι αναρτημένη η αίτηση.
 
Η ηθοποιός Τζένιφερ Σόντερς ανήρτησε τον σύνδεσμο στο Twitter όταν η λειτουργία του ιστότοπου αποκαταστάθηκε: «Δουλεύει ξανά», έγραψε. «Ανακαλέστε [τη διαδικασία με βάση] το Άρθρο 50 ώστε να παραμείνουμε στην Ε.Ε.
 

Δειτε Επισης

Συγκλονιστική διάσωση στο Παρίσι-Άνδρας έσωσε οικογένεια από διαμέρισμα που φλεγόταν
Πρόταση μομφής κατά Φον Ντερ Λάιεν-Καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν»
Νεκρός ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκροί 27 κατασκηνωτές από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Πώς πλημμύρισε η περιοχή σε λίγα λεπτά
BINTEO: Αγρότης βρέθηκε νεκρός μέσα στην κοιλιά πύθωνα στην Ινδονησία
Κλιμακώθηκε η κόντρα ανάμεσα σε Τραμπ και Μασκ-«Εκτροχιάστηκε, γελοίο το νέο κόμμα του»
Σχεδόν 80 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Σβήνουν οι ελπίδες για τα δέκα κορίτσια που αγνοούνται
Δυο πυραύλους εκτόξευσαν οι Χούθι κατά του Ισραήλ-Ήχησαν σειρήνες σε διάφορους τομείς της επικράτειας
ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 80 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας, προειδοποίηση για νέες καταιγίδες
Κυπριακό, Μ. Ανατολή, λειψυδρία και πυρκαγιές στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου