Το «ναι» των φαρμακοποιών στο ΓΕΣΥ και τι αλλάζει προς όφελος των ασθενών

Το κεφάλαιο των φαρμάκων αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πυλώνες του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ), και η χθεσινοβραδινή απόφαση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ένταξη των ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓΕΣΥ, συνιστά μια άκρως καθοριστική-θετική εξέλιξη για την υλοποίηση του Σχεδίου.  
 
Πλέον διαφοροποιείται ο τρόπος με τον οποίο ο ασθενής θα εξασφαλίζει τα φάρμακά του, αλλά και ο τρόπος που εργάζονται μέχρι σήμερα τα ιδιωτικά φαρμακεία.
 
Σ’ ό,τι αφορά τους ασθενείς, εφόσον τα κρατικά φαρμακεία δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν, καθώς όλες οι ανάγκες θα καλύπτονται απόλυτα από τα φαρμακεία της γειτονιάς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνουν τον δρόμο οι φαρμακοποιοί-Εντάσσονται στο ΓΕΣΥ
 
Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ανέδειξε τη θετική προσέγγιση των φαρμακοποιών όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο προηγήθηκαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τον ΟΑΥ, στάση η οποία επισφραγίστηκε με τη χθεσινοβραδινή απόφαση στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των φαρμακοποιών.
 
«Αυτή η εξέλιξη έχει σοβαρό αντίκτυπο στον κόσμο, διότι θα εξυπηρετείται από το ιδιωτικό φαρμακείο, το φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς να περιμένει στις ουρές των κρατικών φαρμακείων για να πάρει τα φάρμακά του. Αυτή είναι η πιο σημαντική εξέλιξη με το «ναι» του φαρμακευτικού συλλόγου», υπέδειξε η κ. Πιέρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η πρόσβαση στην αγορά των φαρμάκων στο περιβάλλον του ΓΕΣΥ
 
Πλέον όλες οι ανάγκες, είπε η Πρόεδρος των Φαρμακοποιών, θα καλύπτονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Όπως είπε, «το κυριότερο μας αίτημα που ήταν η ενοποίηση του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα και το κλείσιμο των κρατικών φαρμακείων, τα οποία ασκούσαν αθέμιτο ανταγωνισμό προς τον ιδιωτικό τομέα, πλέον εξαλείφεται και ο κόσμος όλος θα εξυπηρετείται από το φαρμακείο της γειτονιάς του, όπως σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαιρετίζει την ένταξη των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων

Τα φαρμακεια θα δουλεύουν
και εντος και εκτος ΓΕΣΥ
Ερωτηθείσα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων, εξήγησε ότι πλέον αλλάζει, καθώς τα ιδιωτικά φαρμακεία θα εξυπηρετούν όλο τον κόσμο, μαζί και αυτούς που θα επισκέπτονται γιατρούς οι οποίοι είναι εκτός ΓΕΣΥ, παράλληλα με την εξυπηρέτηση εντός πλαισίου του ΓΕΣΥ ως προς τη συνταγογράφηση.
 
Θα υπάρχει δηλαδή παράλληλο σύστημα εξυπηρέτησης, όπως εξήγησε.
 
Δηλαδή, όταν εκτελούνται συνταγές εκτός ΓΕΣΥ, η  διαδικασία του τρόπου εξυπηρέτησης που θα ακολουθείται θα είναι όπως και σήμερα.
 
Δεν είναι δεσμευτική η απόφαση
Πάντως η απόφαση της χθεσινοβραδινής συνέλευσης των φαρμακοποιών επί της πρότασης του ΟΑΥ που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, δεν είναι δεσμευτική για τα μέλη της.
 
Με άλλα λόγια, ουδείς μπορεί να υποχρεώσει τα φαρμακεία να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ.
 
Η κ. Πιέρα απέδωσε τις αρνητικές ψήφους στις ανησυχίες ως προς τον τρόπο πληρωμής και αποζημίωσης των φαρμακοποιών, παρόλο που όπως είπε, συμφωνήθηκαν και τακτοποιήθηκαν όλα αυτά με τον ΟΑΥ και συναφώς περιλήφθηκαν και στην υποβληθείσα πρόταση.
 
Εμφανίστηκε, πάντως, καθησυχαστική ως προς την τελική απόφαση των φαρμακοποιών για το αν θα συμβληθούν με το ΓΕΣΥ.
 
Εξέφρασε συναφώς την πεποίθηση πως όταν προχωρήσουν με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συναντίληψης, ώστε να θεωρείται δεδομένο ότι κλειδώνουν όσα περιλαμβάνονται στην τελική πρόταση του ΟΑΥ, τότε θα καθησυχαστούν και οι ανησυχίες φαρμακοποιών που διατηρούν αμφιβολίες».
 
Το πρόβλημα και οι ανησυχίες, εξήγησε περαιτέρω, εστιάζονται στον τρόπο πληρωμής έτσι που να διασφαλίζεται η ρευστότητα. «Το είχαμε βελτιώσει κάπως αλλά κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο».
 
Η πρόεδρος των φαρμακοποιών, αφού σημείωσε πως είναι απόφαση του καθενός αν θα συμβληθεί ή όχι με το ΓΕΣΥ, διατύπωσε τη θέση πως αν τα μέλη του Συλλόγου πορευθούν συλλογικά, τότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους. «Με το να έχεις θετική στάση έχεις συνεργασία».
 
Καταλυτική η παρέμβαση
του υπουργού Υγείας
Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη Συνέλευση, τονίσθηκε και ο ρόλος που διαδραμάτισε ο υπουργός Υγείας, ώστε να περάσει τελικά από τους φαρμακοποιούς η πρόταση του ΟΑΥ.
 
Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Πιέρα επισήμανε πως παρά τις έντονες διαφωνίες που καταγράφηκαν σε όλα τα σταδία των διαβουλεύσεων το προηγούμενο διάστημα, καταλυτικό ρόλο είχε η στάση του υπουργού της Υγείας ιδιαίτερα κατά το τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης σε οικονομικά θέματα που αφορούσαν στον σφαιρικό προϋπολογισμό.

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος
Τατάρ: Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ως «τρίτο πραξικόπημα» και εμπόδιο στη λύση