Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παιχθεί η επόμενη πράξη του Brexit

Την επέκταση του Άρθρου 50 αιτήθηκε επίσημα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, με επιστολή της στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Μέι θέτει ως χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου την 30η Ιουνίου.
 
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσον το αίτημά της θα γίνει αποδεκτό. Αφενός επειδή δεν το έχει αιτιολογήσει επαρκώς ακόμη (αυτό αναμένεται να γίνει ενώπιον των ομολόγων της στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 και 22 Μαρτίου) και αφετέρου επειδή κάποιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις, κατά πόσον αυτό το χρονικό σημείο είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε.
 
Οι Βρυξέλλες φαίνεται να πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα η όποια περίοδος παράτασης να ολοκληρωθεί πριν από τις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Μάϊου, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει εγκαίρως κατά πόσον θα συμμετέχει ή όχι το Η.Β. σε αυτές. Η άλλη εναλλακτική είναι μια μεγαλύτερης χρονικής έκτασης αναβολή, που θα επιτρέψει στο βρετανικό πολιτικό σύστημα να κατασταλάξει. Αυτό σημαίνει κανονική συμμετοχή της χώρας σε όλες τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες, για ένα αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
 
Ο Ντόναλντ Τουσκ, πάντως, διεμήνυσε ότι είναι πιθανή η αποδοχή μιας σύντομης χρονικά παράτασης, εάν και εφόσον περάσει η συμφωνία από το βρετανικό Κοινοβούλιο, κάτι που μέχρι στιγμής είναι άγνωστον εάν υπάρχει πιθανότητα να συμβεί, μετά τις δύο αποτυχίες. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, στη δήλωσή της, έριξε το φταίξιμο για την κατάσταση στους βουλευτές, λέγοντας πως τώρα ήρθε η ώρα να αποφασίσουν, σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει την πίεση των Ευρωπαίων σε αυτούς.  
 
Πριν από τους Βρετανούς βουλευτές, ωστόσο, καλούνται να πάρουν απόφαση οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., κατά πόσον θα επιτρέψουν την καθυστέρηση. Και η απόφασή τους πρέπει να είναι ομόφωνη. Ήδη κάποιες πρωτεύουσες αφήνουν να διαρρεύσει ότι αν η θέση της Μέι δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, δεν θα διστάσουν να αρνηθούν, οδηγώντας το Η.Β. σε άτακτο Brexit στις 29 Μάϊου.
 
Το no-deal Brexit δεν είναι βεβαίως η προτιμητέα επιλογή για την Ε.Ε., όμως η απειλή του ασκεί αφόρητες πιέσεις στο Λονδίνο και στρατηγικά ήρθε η ώρα για τους Ευρωπαίους να παίξουν αυτό το χαρτί. Δεν αποκλείεται, πάντως, κατά τη διήμερη Σύνοδο να μην ληφθούν τελικές αποφάσεις και το ζήτημα να επιλυθεί σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα. Στο μεσοδιάστημα, η Τερέζα Μέι αναμένεται να επιδιώξει εκ νέου να περάσει τη συμφωνία της από το βρετανικό Κοινοβούλιο.
 
Η ίδια η Πρωθυπουργός τόνισε δύο φορές σε διάστημα μερικών ωρών πως δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί μία επέκταση που υπερβαίνει την 30η Ιουνίου, μια τοποθέτηση που ερμηνεύεται από τους αναλυτές στο Λονδίνο ως προάγγελος παραίτησής της, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και χρειαστεί μια μεγαλύτερη αναβολή.  
 
Στη Βουλή των Κοινοτήτων, πάντως, οι ευρωσκεπτικιστές δεν έδειξαν σημάδια μετακίνησης από τη θέση τους εναντίον της συμφωνίας Μέι-Ε.Ε. και το γεγονός πως η Πρωθυπουργός επέλεξε να ρίξει ανοιχτά το φταίξιμο στους βουλευτές για τη δυστοκία του Brexit, κατά το βραδινό της μήνυμα, δεν αναμένεται να λειτουργήσει υποβοηθητικά.  
 

Δειτε Επισης

Για σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν σχετικά με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Τραμπ
Ξεκίνησε η δίκη του χειρουργού που κακοποίησε σεξουαλικά 299 παιδιά στη Γαλλία-Παραδέχθηκε την ενοχή του
Η αμήχανη άφιξη Μακρόν στον Λευκό Οίκο-Άφαντος ο Τραμπ, δεν τον υποδέχθηκε
Πυρετός διαβουλεύσεων στη Γερμανία-Συνασπισμό με το SPD επιθυμεί ο Φρίντριχ Μερτς
Δεκαοκτάχρονη Αμερικανίδα τουρίστρια γέννησε στο Παρίσι και πέταξε το μωρό από το παράθυρο ξενοδοχείου
Η Μόσχα διαπραγματεύθηκε με την Ουκρανία την απομάκρυνση κατοίκων από το Κουρσκ
Ηγέτες στο Κίεβο για την 3η επέτειο της ρωσικής εισβολής-Κοντά σε deal Ουκρανία-ΗΠΑ για τις σπάνιες γαίες
Τρία χρόνια στη ρωσοουκρανική μάχη-Ένας τριετής άνισος πόλεμος σε αριθμούς
Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία-«Πολύ σημαντικό να μη ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»
Η πρώτη ανάγνωση της επικράτησης Μερτς-«Οι Γερμανοί τιμώρησαν τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό»