Θέμα ένταξης νέων κρατών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θέτουν Βερολίνο-Παρίσι

Ο "αποκλεισμός" κάθε μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εμποδίζει την αναβάθμιση της σύνθεσης του 15μελούς αυτού οργάνου, έκρινε χθες ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας στον ΟΗΕ, Κριστόφ Χόισγκεν.
 
Η τρέχουσα σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αντανακλά τη διεθνή πραγματικότητα, όμως τα κράτη - μέλη του ΟΗΕ δεν έχουν "πλησιάσει καν" στο να αρχίσουν μια συζήτηση για το εάν θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτό περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, υποστήριξε ο Χόισγκεν.
 
"Δεν έχουμε καν μια βάση από την οποία να μπορούμε να αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση για να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση", συμπλήρωσε ο Γερμανός Πρεσβευτής, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ντελάτρ, στην οποία παρουσίασαν τις - κοινές - προτεραιότητές τους, καθώς οι χώρες τους θα διαδεχτούν η μία την άλλη στην προεδρία του ΣΑ.
 
Εάν δεν μεταρρυθμιστεί και δεν συμπεριλάβει περισσότερα κράτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απολέσει τη νομιμοποίησή του, έκρινε ο Χόισγκεν. Αλλά και ο Ντελάτρ υπογράμμισε πως η διεύρυνση του ΣΑ είναι ανάμεσα στους "στρατηγικούς στόχους" του Παρισιού.
 
Οι δύο διπλωμάτες εξήραν τη γαλλογερμανική φιλία και τη σθεναρή ευρωπαϊκή εκπροσώπηση στον ΟΗΕ. Η Γερμανία κατέλαβε τον Ιανουάριο θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για διετή περίοδο, στην έκτη φορά που εξελέγη σε ψηφοφορία κράτος-μη μόνιμο μέλος του.

Δειτε Επισης

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των Γερμανικών Εκλογών
Έκτακτη σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άμυνα και Ουκρανία αρχές Μαρτίου
Σχηματισμό Κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό ζητά ο Φρίντριχ Μερτς-Η πρώτη τοποθέτηση Σολτς
Οι κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία και οι προσδοκίες των αγορών για περισσότερες δαπάνες
Προβάδισμα Μερτς και CDU δείχνει το πρώτο Exit Poll στη Γερμανία-Αρχίζει η καταμέτρηση ψήφων
«Βαρόνους του χάους» χαρακτήρισε τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων ο Ερντογάν
«Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία»-Τρόμος στους Τούρκους για την άνοδο του ακροδεξιού AfD
Ντυμένοι αποκριάτικα αλλά και… γυμνοί προσήλθαν οι Γερμανοί στις κάλπες
Μητέρα και γιος δολοφονήθηκαν πριν 45 χρόνια-Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τώρα
Ο Ισραέλ Κατζ καλεί τους IDF να προετοιμαστούν για «παρατεταμένη» παραμονή στη Δυτική Όχθη