Υπέρ της δημιουργίας νέου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης σε επαρχιακό επίπεδο, το ΔΗΚΟ

Στην ανάγκη όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν «πράσινη» συνείδηση, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την τοποθέτηση του κόμματός του υπέρ της δημιουργίας νέου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης σε επαρχιακό επίπεδο, ο οποίος θα διαχειρίζεται μεταξύ άλλων, το νερό, το αποχετευτικό και τα απορρίμματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε κατά τη διάρκεια ημερίδας της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΔΗΚΟ με τίτλο «Διαχείριση Απορριμμάτων: Προβλήματα, Προκλήσεις και Προοπτικές».

«Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ζωτικός και αναντικατάστατος, ένας θεσμός που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του κράτους μας», ανέφερε.

Δυστυχώς όμως, είπε, «τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας, αποκάλυψε και ανάδειξε τις αδυναμίες και τα κενά της τοπικής μας αυτοδιοίκησης».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως δεν έχουμε τους Δήμους και τις κοινότητες που θα θέλαμε και που μας αξίζουν.

«Κανένας πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί πως το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να παραμείνει ως έχει. Ως εκ τούτου αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα και απαιτήσεις», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων,  ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι με βάση το τελευταίο προσχέδιο του Νομοσχεδίου που είναι ήδη κατατεθειμένο στην Βουλή που αφορά τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα το αναλάβει ένας νέος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθεί σε Επαρχιακό επίπεδο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διαχείριση νερού, αποχετευτικού και απορριμμάτων.

Τοποθετήθηκε «υπέρ της δημιουργίας αυτού του Οργανισμού και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στην ορθότερη και καλύτερη λειτουργία και διαχείριση των απορριμμάτων».

«Η διαχείριση των απορριμμάτων «αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σχετίζεται βεβαίως με την κλιματική αλλαγή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πάνω από 630 κιλά αστικών αποβλήτων παράγονται ετησίως από κάθε Κύπριο πολίτη.

«Η νέα πλέον στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων, με την πρόσφατη αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το 2018 απαιτεί μια πιο ισχυρή, ολοκληρωμένη και προσανατολισμένη προς το μέλλον πολιτική», είπε, μεταξύ άλλων.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, «ο στόχος για μείωση των αποβλήτων και τη σωστή επεξεργασία τους κρίνεται απαραίτητος έτσι ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία».

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που εμείς ως πολίτες πρέπει να αποκτήσουμε «πράσινη» συνείδηση για να έχουμε ένα καλύτερο και ποιοτικότερο περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δειτε Επισης

Στους 68 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Αδιανόητες εικόνες καταστροφής
Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες μετά τις πλημμύρες στο Τέξας-Νεκρά 15 παιδιά
Σκηνές πανικού σε αεροσκάφος της Ryanair-Επιβάτες πηδούν από τα φτερά, 18 τραυματίες
Προσβασιμότητα για λίγους-Τα καθημερινά εμπόδια των ατόμων με αναπηρίες στους χώρους εστίασης
Επαναφορά νομοσχεδίου για κέντρα αποκατάστασης στην αρχική του μορφή ζητά η ΚΥΣΟΑ
Νέα διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τη δολοφονία του Θανάση-«Δεν ήταν το μόνο θύμα συγκάλυψης και διαφθοράς»
Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων
Επανήλθαν οι Οικολόγοι, ζητούν παραίτηση ή παύση Αγγελίδη-«Πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη»
Τους ζήτησαν να φύγουν από νυχτερινό κέντρο και τους επιτέθηκαν ληστεύοντάς τους-Χειροπέδες σε 46χρονο