Η Άνοιξη κάνει την είσοδό της με υπερ-πανσέληνο

Εντυπωσιακή είσοδο θα κάνει φέτος η Άνοιξη με την υπερ-πανσέληνο να συμπίπτει την ίδια ημέρα με την εαρινή ισημερία.
 
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου είναι η αστρονομική απαρχή της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, και η αρχή του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο. Ταυτόχρονα, η τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος της χρονιάς θα συμβεί την ίδια ημέρα, χαρίζοντας ένα όμορφο ανοιξιάτικο θέαμα.

Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Η πανσέληνος, λοιπόν, λόγω της μικρότερης της απόστασης από τη Γη θα φαντάζει μεγαλύτερη και φωτεινότερη.

Ο όρος ‘υπερ-πανσέληνος’ (ή supermoon στα Αγγλικά) καθιερώθηκε ανεπίσημα για να περιγράψει μια ουράνια σύμπτωση, δηλαδή το γεγονός ότι σημειώνεται πανσέληνος και την ίδια ώρα η σελήνη βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τη Γη.

Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει κάθε μήνα, καθώς  η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική και όχι κυκλική τροχιά που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στο σύμπαν. Ετσι, η απόσταση της σελήνης από τη Γη κυμαίνεται κάθε μήνα μεταξύ 356.400 χιλιόμετρα και 406,700. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1930 καταγράφηκε μια ακόμη πιο κοντινή απόσταση της Σελήνης (356,397 χλμ), και η επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό θα είναι την 1η Ιανουαρίου  2257 (356,371 χλμ).
 
"Ο κύριος λόγος για τον οποίο η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος είναι ότι υπάρχουν πολλές παλιρροιακές ή βαρυτικές δυνάμεις που έλκουν το φεγγάρι", εξήγησε αξιωματούχος της ΝΑΣΑ.
 
Πρόσθεσε ότι η βαρύτητα της Γης, του ήλιου και των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος επηρεάζουν την τροχιά του φεγγαριού.
 
"Έχουμε όλες αυτές τις διαφορετικές βαρυτικές δυνάμεις να έλκουν και να πιέζουν το φεγγάρι, που μας δίνουν την ευκαιρία να έχουμε αυτά τα στενά περάσματα", ανέφερε.
 
Επιπλέον, είπε ότι η επιφάνεια της Γης αποτελείται περίπου κατά 70% από ωκεανούς, κάτι που επηρεάζει την τροχιά του φεγγαριού, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί παλιρροιακές παραλλαγές στη Γη.
 
Ανέφερε ακόμη ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για το φεγγάρι είναι ότι όχι μόνο ασκεί έλξη στους ωκεανούς της Γης, αλλά και στον ίδιο τον φλοιό της.
 
"Ο φλοιός της Γης - η γη κάτω από τα πόδια μας - πραγματικά παραμορφώνεται και ανταποκρίνεται στο φεγγάρι με ένα πολύ διακριτικό τρόπο’, κατέληξε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Τέλεσε το μνημόσυνο της μητέρας του ο Τυχικός-Την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα στο Πατριαρχείο (pics)
Αίθριος ο καιρός, στους 37 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Ανεβαίνει τις επόμενες ημέρες ο υδράργυρος
Εισήγηση ΣΠΟΛΜΗΚ προς ΥΠΕΣ για απευθείας έκδοση άδειας οικοδομής με πολεοδομική άδεια
Το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος 2025
Απαγόρευση από 1η Σεπτεμβρίου ουσίας σε βερνίκια νυχιών, καλλυντικά
Ξεκινά η αποδοχή αιτήσεων για έκδοση μπλε κάρτας της ΕΕ-Όλες οι λεπτομέρειες
​​​​​​ Παραδόθηκε στην κυκλοφορία τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαΐττά
Εκκαθάρισε τις δηλώσεις εισοδήματς για το 2023 πριν την υποβολή νέων για το 2024 ο Έφορος Φορολογίας
Κατεβαίνει σε διαμαρτυρία την Τρίτη η ΠΟΓΟ έξω από τη Νομική μετά την καταδίκη του ΕΔΑΔ
Απαντά στην κριτική για την ειδική εκπαίδευση η ΥΠΑΝ-«Εργαζόμαστε εντατικά για τεκμηριωμένο νομοσχέδιο»