Πάνω από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διακοπής ρεύματος στην Βενεζουέλα

Πάνω από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή λεηλασίες κατά τη διάρκεια της διακοπής της ηλεκτροδότησης που παρέλυσε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη μια μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία θεωρείται προσκείμενη στην αντιπολίτευση, η Foro Penal.

Από την 7η Μαρτίου, την ημέρα που όλη η χώρα άρχισε να δοκιμάζεται εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος, "μέχρι σήμερα [σ.σ. χθες], έχουμε καταμετρήσει 124 συλλήψεις για "διαδηλώσεις" και πάνω από 200 για "λεηλασίες"", δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ αυτής, ο Αλφρέδο Ρομέρο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην Πολιτεία Ανσοάτεγι (βορειοανατολικά) καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων κατά τη διάρκεια ειρηνικών διαδηλώσεων, συνολικά 49, ανέφερε.
 
Ο Ρομέρο τόνισε ότι επικρατεί "αναρχία" στη Μαρακάιμπο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που συχνά αποκαλείται η "πρωτεύουσα" της βιομηχανίας πετρελαίου (δυτικά), καθώς εκεί σημειώνονται "γενικευμένες λεηλασίες".

Σύμφωνα με εμπορικά επιμελητήρια, πάνω από 500 καταστήματα έχουν λεηλατηθεί στην πόλη. Η ηλεκτροδότηση προοδευτικά αποκαταστάθηκε από την Τρίτη στις περισσότερες πόλεις, πλην ορισμένων στα δυτικά, πάντως είναι ακόμη ασταθής στη Μαρακάιμπο και σε άλλες κοινότητες όπου η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιθέσεις ή δολιοφθορές σε μετασχηματιστές.

Η βλάβη του δικτύου ηλεκτροδότησης προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην ύδρευση αλλά και στον εφοδιασμό με καύσιμα, καθώς και στις εμπορικές, τραπεζικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τη Foro Penal, με τις συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της διακοπής, "ο συνολικός αριθμός των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα έφθασε τους 911".

Ο Ρομέρο ανέφερε ότι ένας κατάλογος των ονομάτων τους στάλθηκε στην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Μισέλ Μπατσελέτ, μέσω μιας τεχνικής αποστολής που βρίσκεται στη χώρα το τρέχον διάστημα.
 
Κατά τον ίδιο, περίπου 800 αυτόχθονες Πεμόν από την Πολιτεία Μπολίβαρ (νότια), "πέρασαν τα σύνορα χρησιμοποιώντας τρότσας", μικρές υπόγειες στοές των λαθρεμπόρων, για να "βρουν καταφύγιο στη Βραζιλία", μετά τις ταραχές της 23ης Φεβρουαρίου, όταν κατά πληροφορίες συνολικά επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την περιοχή.

Εκείνη την ημέρα, οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της Βενεζουέλας εμπόδισαν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας - τροφίμων και φαρμάκων - που προσέφεραν οι ΗΠΑ και προσπάθησε να μεταφέρει μέσα στη χώρα η αντιπολίτευση.
 
Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε την επιχείρηση αυτή, την οποία χαρακτήρισε πρόσχημα με σκοπό να αρχίσει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ απομάκρυναν χθες Πέμπτη όλο το διπλωματικό προσωπικό τους που βρισκόταν ακόμη στο Καράκας, επικαλούμενες την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν τις βίζες 300 και πλέον μελών της κυβέρνησης και της παράταξης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Δειτε Επισης

Παρουσιάστηκε το Νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις-Έντονες διαφωνίες και κριτική από βουλευτές
Ανακρίνεται ο ύποπτος επιβάτης αεροσκάφους-Η στιγμή της σύλληψής του
Στο ίδιο έργο θεατές με το νοσοκομείο Αθαλάσσας-Ασθενείς κοιμούνται και πάλι στους καναπέδες
Μήνυμα Λαβρόφ σε Τουρκία-«Πολύ σημαντικό να μη ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ»
Άστοχη τοποθέτηση Αστυνομίας σε επικρίσεις για επιλεκτικές συλλήψεις-«Εσείς θα μπορούσατε να πάρετε τηλέφωνο τον Αρχηγό»
Στήριξη Λευκωσίας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα Ουκρανίας
Η πρώτη ανάγνωση της επικράτησης Μερτς-«Οι Γερμανοί τιμώρησαν τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό»
Πράσινο από ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για αναστολή περιοριστικών μέτρων κατά Συρίας στην οικονομία
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει η Ραουνά για Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ-Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο προσκήνιο
Μεγαλώνει η οργή συγγενών των θυμάτων των Τεμπών-«Πάνε τώρα να κρυφτούν παιδαριωδώς»