Ουσιαστική συζήτηση στη συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, δηλώνει ο ΓΓ ΑΚΕΛ

Πολύ ουσιαστική συζήτηση, είχε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντηση, διάρκειας μίας ώρας, που είχε με τον κ. Τσίπρα το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Ο κ. Τσίπρας, είπε ο κ. Κυπριανού, για άλλη μια φορά έδειξε πως μπορεί η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Ελληνας Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα, όπου είχαν εις βάθος συζήτηση για το Κυπριακό. Παράλληλα, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Ιούνιο και μετά όταν και θα αρχίσει μια προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως είπε. 

“Δεν σας κρύβω ότι εμείς ανησυχούμε από το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό και από το γεγονός ότι στο μυαλό αρκετών ανθρώπων εμπεδώνεται η αντίληψη ότι το Κυπριακό πολύ δύσκολα θα επιλυθεί», είπε ο κ. Κυπριανού.
 
«Δυστυχώς σε κάποια άλλα μυαλά αρχίζει να αναπτύσσεται η αντίληψη ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού. Εμείς επιμένουμε. Το μόνο σημείο στο οποίο μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συναντηθούν είναι η λύση της Ομοσπονδίας. Αν την εγκαταλείψουμε οι μεν θα μιλούν για λύση δύο κρατών οι δε για ενιαίο κράτος με αποτέλεσμα σιγά - σιγά να οδηγηθούμε στη de jure διχοτόμηση της Κύπρου κάτι το οποίο εμείς ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε», σημείωσε στις δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και υπογράμμισε ότι  η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα είναι εκείνες που θα καθορίσουν και το τι θα γίνει στην περιοχή. “Η δική μας θέση είναι ότι προσπάθεια αποκλεισμού της Τουρκίας από τα ενεργειακά σχέδια της περιοχής της Α. Μεσογείου είναι και επικίνδυνη και καταδικασμένη σε αποτυχία».
 
Συνεχίζοντας είπε ότι «θεωρούμε ότι η σωστότερη στάση είναι να πούμε στην Τουρκία να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στα θέματα στο Αιγαίο και αν συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να ανοίξει ένας διάλογος για τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή». 

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ κατά πόσον το ΑΚΕΛ θεωρεί την προγραμματισμένη τριμερή Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι περιέχει θετικά στοιχεία αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι αν το μήνυμα προς την Τουρκία είναι ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια και αποκλείεται από τις συζητήσεις, τέτοιου είδους κινήσεις δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες ειρήνης στην περιοχή.
 
Αντιθέτως, «πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα σταδιακά θα οδηγούνται σε μια εκτράχυνση. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι παράλληλα με αυτές τις συναντήσεις πρέπει να στέλνεται και ένα μήνυμα στην Άγκυρα ότι αν λύσει τα προβλήματα οι πόρτες είναι ανοικτές και για αυτήν»,, κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. 
 

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα