Ι. Παπαδόπουλος: Βολικός αποδιοπομπαίος τράγος των εθνικών Κυβερνήσεων η Ε.Ε.

Μήπως τελικά αυτή είναι η εικόνα που έχει ο Κύπριος και ο κάθε Ευρωπαίος στο μυαλό, και επομένως η βασικότερη αιτία που δεν πάει να ψηφίσει στις Ευρωεκλογές; Η δαιμονοποίηση, δηλαδή, της Ευρώπης, επειδή έτσι βολεύει τις εθνικές κυβερνήσεις για να τη βγάζουν αυτές καθαρή και επομένως να μετατρέπουν την Ευρώπη σε εξιλαστήριο θύμα;
 
Το πρώτο ερώτημα που θέσαμε στον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Ιερόθεο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον REPORTER, ήταν γιατί οι Eυρωεκλογές καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά προσέλευσης και επομένως τη μεγαλύτερη αποχή, διερωτώμενοι κατά πόσον αυτό είναι απαξίωση ή απλώς αδιαφορία.

Ο κ. Παπαδόπουλος έβαλε κάτω τον όρο πολιτική σχιζοφρένεια, υποδεικνύοντας ότι οι πολίτες στην Ε.Ε. ακούνε ότι για όλα τα κακά φταίει η Ένωση, ενώ τα καλά τα πιστώνονται πάντα οι εθνικές κυβερνήσεις. «Τα κακά χρεώνονται όλα στην Ε.Ε.».
 
Επομένως διερωτήθηκε, γιατί να πάει ο κόσμος να ψηφίσει κάθε πέντε χρόνια στις Ευρωεκλογές, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια του λέμε πως η Ε.Ε. είναι παραγωγός κακών ειδήσεων, εφόσον ο βασικός λόγος που ο κόσμος συμμετέχει κάπου είναι επειδή κρίνει πως υπάρχει λόγος να το κάνει, διαφορετικά γιατί να το πράξει.
 
Χαρακτήρισε μάλιστα την Ε.Ε. ως τον βολικό αποδιοπομπαίο τράγο όλων των κυβερνήσεων και πολλών πολιτικών δυνάμεων, και έφερε ως παράδειγμα τα όσα ειπώθηκαν για την κρίση σε Κύπρο, Ελλάδα και Πορτογαλία, διερωτώμενος αν τελικά φταίει η Ευρώπη για αυτή την κατάσταση.
 
«Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί ο κάθε Κύπριος πολίτης είναι κατά πόσον για την κρίση του 2013, φταίει η Ευρώπη ή έχουμε εμείς εσωτερικά ως Κύπριοι τις ευθύνες μας;», διερωτήθηκε.
 
Υπέδειξε με έμφαση ότι οι βασικές ευθύνες έχουν να κάνουν με εσωτερικά αίτια και πρωταγωνιστές και όχι με εξωτερικούς παράγοντες.
 
Εξηγώντας τους λόγους που κρατάνε τον κόσμο μακριά από τις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, αφού τόνισε πως η Ευρώπη φαντάζει κάτι μακρινό, κακό και ξένο, επισήμανε με έμφαση ότι για αναστροφή αυτής αντίληψης χρειάζεται να επεξηγηθεί στον κόσμο ότι οι Βρυξέλλες είναι ο υπουργός της χώρας σου που λαμβάνει τις αποφάσεις και ο ευρωβουλευτής, εκείνος που εσύ ψηφίζεις.
 
«Προτείνει η Επιτροπή, αποφασίζει το Συμβούλιο, δηλαδή οι Υπουργοί και οι Ευρωβουλευτές», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό.

Δεν βλέπουν τα οφέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αποτελεί ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων οι πολίτες να γνωρίζουν τα οφέλη της Ε.Ε. έναντί τους. Αντίθετα, «σε πολλές περιπτώσεις οι εθνικές κυβερνήσεις πριονίζουν το κλαδί που καθόμαστε όλοι», είπε χαρακτηριστικά.  
 
Για να υποδείξει ο μέσος Κύπριος και ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης, δεν βλέπει την Ευρώπη σαν κάτι που να είναι κατανοητό γι' αυτόν. Άρα αν δεν καταλάβει πώς λειτουργεί και τι είναι η Ευρώπη, πώς θα συμμετέχει σε αυτό το οικοδόμημα.
 
Επικαλέστηκε, μάλιστα, δηλώσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, ο οποίος είχε δηλώσει πως κατάλαβε τι είναι η Ευρώπη όταν η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία της, προσθέτοντας ότι μέχρι τότε όλες οι συζητήσεις με την Ευρώπη είχαν να κάνουν μόνο με το Κυπριακό και τίποτα άλλο.
 
Όπως επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, η Ευρώπη είναι ένα τεράστιο πλαίσιο ευκαιριών, όπου πρέπει ο καθένας να έχει συμμετοχή για να έχει και μερίδιο από τις ευκαιρίες αυτές.
 
Πώς θα μειωθεί αποχή
Η προσπάθεια τώρα εστιάζεται στο να πεισθεί ο κόσμος να μεταβεί στις κάλπες και να ψηφίσει στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν από μόνη της η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην Κύπρο μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο να ψηφίσει ή αν αυτό εξαρτάται στον μεγαλύτερο του βαθμό από τα κόμματα.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις δράσεις που αναλαμβάνουν από κοινού τα γραφεία της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, κόντρα στην αδιαφορία και στις ιδέες που διακινούν κάποιοι περί χαλαρής ψήφου στις Ευρωεκλογές.
 
Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό να μιλάμε για χαλαρή ψήφο όταν το 85% της νομοθεσίας σήμερα περνάει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως είναι τα καύσιμα, η ποιότητα των τροφίμων, η ποιότητα του νερού, η ποιότητα του αέρα, τα προσωπικά δεδομένα, η τεχνολογία. Όλα, τόνισε, είναι Ευρώπη για οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας μιλάμε.
 
Επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι οι εκλογές οργανώνονται από τις Αρχές της κάθε χώρας και τα πολιτικά κόμματα που διαλέγουν και προτείνουν τους υποψηφίους.
 
Αυτές είναι οι δυνάμεις που πρέπει να κάνουν τον μεγαλύτερο αγώνα για να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. Μόνοι μας δεν μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, πρόσθεσε.

Οι ενδείξεις για τα ποσοστά προσέλευσης
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι πως δεν πηγαίνουμε σε δραματικά διαφορετικά νούμερα από την προσέλευση που σημειώθηκε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Ως Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, επισήμανε, επιθυμούν σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, σε ποσοστό πάνω από το 50% των πολιτών σε επίπεδο Ε.Ε.
 
Σε κάποιες περιπτώσεις, είπε, τα ποσοστά ιδιαίτερα στις ανατολικές χώρες είναι δραματικά χαμηλά και τα μηνύματα παραμένουν τα ίδια για εξίσου χαμηλά ποσοστά και στις επερχόμενες εκλογές.
 
Επισήμανε ταυτόχρονα ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, ώστε να πεισθεί ο κόσμος να πάει στις κάλπες και κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι.

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα