Η πολιτική ισότητα είναι εκ των ων ουκ άνευ, δηλώνει σύμβουλος του Ακιντζί
17:38 - 12 Μαρτίου 2019
Το δικαίωμα των Τ/κ στην αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και η πολιτική τους ισότητα δεν πρόκειται να συζητηθεί, δήλωσε η σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη για θέματα ιστορίας και πολιτικών υποθέσεων και συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά με το μιλά για νέες ιδέες υπονοεί μοντέλα που συνεχίζουν το υφιστάμενο στάτους κβο και μια αυτοδιοικούμενη περιοχή που δεν βασίζεται στην πολιτική ισότητα.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η κ. Σαμανί είπε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι προτείνεται λύση δύο κρατών και αναγνώριση του ψευδοκράτους και το απορρίπτει ο κ. Ακιντζί, λέγοντας πως η πολιτική ισότητα των Τ/κ είναι εκ ων ουκ άνευ.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, η κ. Σαμανί μιλούσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του «Μπαϊράκ» όπου ανέφερε πως ο Μουσταφά Ακιντζί δεν αντιτίθεται σε μοντέλα λύσης που δεν είναι αντίθετα με την πολιτική ισότητα, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι έναντι του επιχειρήματος της ε/κ πλευράς πως η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα όργανα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα την καταστήσει μη λειτουργική, είναι η μη αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ που θα κάνει τη λύση μη λειτουργική.
Αναφερόμενη στην απόφαση για την ανταλλαγή των έργων ζωγραφικής Ε/κ καλλιτεχνών και του αρχειακού υλικού του ΡΙΚ, η Μελτέμ Σαμανί είπε ότι το αρχειακό υλικό του ΡΙΚ είναι πολύ σημαντικό για την ταυτότητα και την πολιτιστική κληρονομιά των Τ/κ. Οι αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες στις 26 Φεβρουαρίου αποτελούν παράδειγμα για το πώς μπορεί να επηρεαστεί θετικά η κοινή γνώμη όταν τίθεται η πολιτική βούληση και βρίσκονται λύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.
Η κ. Σαμανί υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος των Τεχνικών Επιτροπών είναι να διευκολύνουν τη λύση και τα ΜΟΕ δεν στοχεύουν στο να ενισχύσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Είναι σημαντικό να συζητείται η σημασία της συνεργασίας και η εμπιστοσύνη ενισχύεται με την συνεργασία, πρόσθεσε η συντονίστρια των Τεχνικών Επιτροπών λέγοντας πως με τον διαμοιρασμό και την αλληλεγγύη δημιουργείται η ομοσπονδιακή κουλτούρα.
Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία είναι δύσκολη όταν δεν υπάρχει η προοπτική της λύσης και αυτό το γνωρίζει πολύ καλύτερα ο Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι από το 2015 η τ/κ πλευρά «πιέζει για να υπάρχει συνεργασία».
Σημείωσε τέλος ότι στις 13 Μαρτίου, αύριο, θα συνεδριάσουν οι Τεχνικές Επιτροπές για τον Πολιτισμό και την Οικονομία και το εμπόριο σχετικά με τα μέτρα για την ανταλλαγή έργων ζωγραφικής και αρχειακού υλικού, αλλά και για τη σύνδεση του ηλεκτρικού και τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ