«Πολύ νερό με λίγες στροφές και λίγα άλογα»-Έτσι διαφήμιζαν παλιά στην Κύπρο
11:29 - 11 Μαρτίου 2019

Η διαφήμιση δημιουργήθηκε για να επηρεάσει το καταναλωτικό κοινό και να το ωθήσει στην αγορά ενός προϊόντος. Οι καμπάνιες των διαφημιστών μπορούν να χρησιμοποιούν άλλοτε συγκινησιακά χαρακτηριστικά που συνδέουν τον χρήστη με την αγορά ή την χρήση του προϊόντος και άλλοτε τη λογική, όπως τεχνικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του προϊόντος σε σχέση με τα ανταγωνιστικά.
Τα τελευταία χρόνια έτσι κι αλλιώς η διαφήμιση έχει κατακλύσει τη ζωή μας. Από τους δρόμους, τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, τις ιστοσελίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από δεκάδες διαφημίσεις, οι οποίες τραβούν την προσοχή και μας σπρώχνουν στην αγορά προϊόντων.
Σε μία άλλη εποχή, όμως, που οι τηλεοράσεις δεν υπήρχαν, όπως φυσικά ούτε και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα, η εφημερίδα κατείχε τη μερίδα του λέοντος στις διαφημίσεις. Διαφημίσεις που σήμερα φαίνονται ξεπερασμένες, αλλά την εποχή που αποτυπώνονταν στις σελίδες των εφημερίδων ήταν κάτι καινοτόμο για την εποχή.
Κατά κύριο λόγο στις εφημερίδες της δεκαετίας του 1960, οι πλείστες εφημερίδες διαφήμιζαν τσιγάρα, οχήματα, παιδικές τροφές, αλλά και γυναικεία προϊόντα.
Εντύπωση προκαλούν τα μότο που χρησιμοποιούσαν τότε, όπως για παράδειγμα «Πολύ νερό με λίγες στροφές και λίγα άλογα», όπου διαφημιζόταν μια τουρμπίνα.
Σε ένα άλλο παράδειγμα η μπύρα Πίλσνερ Ούρκουελ την οποία εισήγαγε η ΛΟΕΛ στη διαφήμιση της, αναφέρετο πως «εισάγεται από τη Τσεχοσλοβακία με ανταλλαγή κυπριακών προϊόντων όπως πορτοκαλιών, λεμονιών, κρασιών και σταφίδων.
Σε διαφήμιση για ελαστικά αναγραφόταν ότι «όταν θα χρειασθήτε ελαστικά δια το αυτοκίνητο σας δοκιμάστε τα «INDIA».
Ένας από τους πιο επιτυχημένους τίτλους σε διαφήμιση είχε η μάρκα φορτηγών LEYLAND, με την ατάκα «αν το φορτηγόν προορίζεται να αφήση κέρδη…τότε πάρτε LEYLAND.
Δείτε άλλες διαφημίσεις της εποχής:
Αργότερα, όταν έφθασε στην Κύπρο η τηλεόραση, οι διαφημίσεις μπήκαν στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι έβλεπαν στις οθόνες τους ζωντανά, τα προϊόντα που κάποιες μέρες προηγουμένως ήταν αποτυπωμένες στις φυλλάδες των εφημερίδων.
Χαρακτηριστική η διαφήμιση Καρβέλα-Βίσση για τη σοκολάτα Bakandys, αλλά και η διαχρονική Κεανίτα!