Ν. Αναστασιάδης: Το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρεθήκαμε για τον Συνεργατισμό

"Το 2013 ο Συνεργατισμός έφτασε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, λόγω των ΜΕΔ που έφταναν στα 7 δισ. ευρώ. Εάν απομακρυνόταν ο Χάρης Γεωργιάδης θα εξυπηρετούνταν τα ΜΕΔ", διερωτάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Χαραυγή».

Επαναλαμβάνει ότι ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε στην κατάντια στην οποία οδηγήθηκε, λόγω των προβληματικών δανείων καθώς και της οικονομικής κρίσης, η οποία δεν επέτρεπε σε δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, προσθέτοντας ότι στην
Ερευνητική έγινε εξαιρετική δουλειά, αλλά δυστυχώς στο πόρισμα υπάρχουν αντιφάσεις.
 
Ο ΠτΔ αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τη Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη για την κατάσταση στις 19 Ιανουαρίου 2018 και μετά από πέντε μέρες, στις 24 Ιανουαρίου, είχαμε εκλογές και διερωτάται αν έπρεπε να πει δημόσια όσα αναφέρονταν στο υπόμνημα της Διοικητού και να τρέξουν όλοι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να καταρρεύσει ο Συνεργατισμός.

«Η προσπάθεια όλων μας τότε ήταν να σταματήσει η ψιθυρολογία για να μειωθούν οι εκροές», αναφέρει και προσθέτει πως έγιναν παρεμβάσεις και προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και συζητήσεις με την επικεφαλής του EEM, Ντανιέλ Νουί. «Ήταν υψηλού κινδύνου, μας έλεγαν, και πρέπει να τον κλείσετε», αναφέρει.
 
Στην συνέντευξή του ο Πρόεδρος υπενθυμίζει πως όταν το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού ανέρχονταν στα 7 δισ. ευρώ και οδηγείτο σε χρεοκοπία, το κράτος ανέλαβε προσπάθεια διάσωσης, βάζοντας αρχικά 1,5 δισ. ευρώ και μετά άλλα 175 εκατ. Ευρώ, καταργήθηκαν τα πολλά και διάφορα πιστωτικά ιδρύματα και ο Συνεργατισμός μετατράπηκε σταδιακά σε εμπορική τράπεζα.

«Έπαυσε να είναι ο Συνεργατισμός της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης κτλ. Τον κατάργησαν όσοι τον διοικούσαν. Και αν θέλετε να κάνουμε  αυτοκριτική, όλα τα κόμματα αγωνίζονταν τότε ποιος θα ελέγξει το πιστωτικό ίδρυμα της κοινότητάς του. Δίνονταν κανονικές πολιτικές μάχες», αναφέρει.

Σε ερώτηση αν αυτό αφορά και δικές του ευθύνες καθώς ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο ΠτΔ σημειώνει:
«Ποιος είπε ότι η αναφορά μου δεν αποτελεί και δική μου αυτοκριτική; Αυτό ήταν το σύστημα, αυτό υπηρετούσαν όλοι, δυστυχώς».
 
Αναφέρει πως υπήρξαν πολλά σκάνδαλα στο παρελθόν, πολλοί ευσυνείδητοι, αλλά και οι ασυνείδητοι των κομμάτων που δημιούργησαν 7 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία και κληρονόμησε η νέα Συνεργατική.

«Δεν έγινε πρόοδος. Και κάποια στιγμή βρεθήκαμε μπροστά στο δίλημμα, είτε ο Συνεργατισμός να μπει υπό διαχείριση είτε διάσωση των καταθέσεων και των θέσεων εργασίας και παράλληλη ανάκτηση από το κράτος περιουσιακών στοιχείων, τα οποία με την πρόοδο του χρόνου θα αποδώσουν ένα μεγάλο μέρος του ποσού που υποχρεώθηκε να καταβάλει η κυβέρνηση για αποτροπή των πλέον δυσάρεστων καταστάσεων», αναφέρει.

Σε ερώτηση για το σχέδιο Εστία, εκφράζει την άποψη ότι κατέστη αναπόφευκτο λόγω της αδυναμίας των τραπεζών να εισπράξουν μέσα από δημόσιους πλειστηριασμούς, σαν αποτέλεσμα της αυστηρής προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Κάπου έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να επιστραφούν τα δανεικά, που δεν είναι δανεικά κι αγύριστα», σημειώνει.
 
Σε άλλη ερώτηση αν έχει καταλήξει στο όνομα του νέου διοικητή της ΚΤ αναφέρει πως τον απασχολούν πολλά ονόματα και ότι αυτό που θα καθορίσει την απόφασή του είναι η επιστημονική κατάρτιση και η ισχυρή προσωπικότητα, ώστε να έχουμε ως Κύπρος ενεργότερη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στους διάφορους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Αναφέρει ότι το προφίλ αυτό παραπέμπει σε τεχνοκράτη παρά σε πολιτικό ενώ ξεκαθαρίζει ότι στα ονόματα δεν περιλαμβάνεται αυτό του Χάρη Γεωργιάδη.

«Ο Χάρης Γεωργιάδης είναι Υπουργός Οικονομικών και θα συνεχίσει να είναι Υπουργός Οικονομικών», αναφέρει.
 
Πολιτογραφήσεις – Σκοπιμότητες 
 
Σε άλλη ερώτηση  για την κριτική που δέχεται η Κύπρος για τις πολιτογραφήσεις αναφέρει πως η στοχοποίηση της Κύπρου έγινε από το 2013 με τους Ρώσους επενδυτές και ότι υπήρχαν παρεμβάσεις και από οργανισμούς που εποπτεύουν και παρακολουθούν.
«Υπήρχε μια εκστρατεία δυσφήμισης της Κύπρου και από ΜΜΕ. Αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται σε 20 χώρες, σε άλλες με λιγότερα και σε άλλες με αυστηρότερα κριτήρια. Η Κύπρος δεν δημιουργεί πρόβλημα στην ΕΕ, αφού οι πολιτογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν αντιστοιχούν μόλις στο 0,3% των πολιτογραφήσεων που έγιναν στην ΕΕ. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την ΕΕ είναι πόσες ταυτότητες δόθηκαν συνολικά. Και το ποσοστό της Κύπρου είναι μόνο 0,3%. Αυτό είναι που ενοχλεί», σημειώνει.
 
Σε παρατήρηση ότι έγινε παραχώρηση διαβατηρίων σε πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στο ξέπλυμα και υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, ο ΠτΔ λέει πως δεν αποδείχθηκε οτιδήποτε, εκτός από δύο περιπτώσεις οι οποίες είναι παλαιότερες. Λέει πως η Κύπρος έχει θεσπίσει αυστηρότερα μέτρα και έχουμε συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις.

«Ανεξάρτητα του τί δήλωσα, η ουσία είναι να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη, αλλά και για να ξεπεραστούν οι όποιες καχυποψίες. Μάλιστα, μεταξύ των μέτρων τα οποία λήφθηκαν πρόσφατα είναι οι αιτητές να είναι κάτοχοι θεώρησης Schengen, αλλά και να υποβάλλονται σε ενδελεχή έλεγχο (enhanced due diligence)», σημειώνει.

Συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ χωρών, ότι δεν θέλει να συνεχίσει να αποδίδει σκοπιμότητες και ότι μπορεί να ήταν μια υπερβολική αντίδρασή του.

«Είναι ένα πρόγραμμα (των πολιτογραφήσεων) το οποίο οδήγησε τον κατασκευαστικό τομέα σε ανάκαμψη, εργοδοτήθηκε σωρεία εργαζομένων, συνέβαλε στην ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη. Επομένως, αντέδρασα με τον τρόπο που αντέδρασα όχι για ιδιοτελείς λόγους, όπως κάποιοι θέλουν να λένε», αναφέρει.

Σε άλλη ερώτηση αναφέρει πως οι αιτήσεις εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αφού εγκριθούν κατατίθενται μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Θα ένιωθα άβολα εάν το πρώην δικηγορικό μου γραφείο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αιτήσεις. Όλες, όλες οι δικές τους αιτήσεις είναι περίπου 40 από τις 4.700 αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν. Παραγνωρίζετε τους πάροχους υπηρεσιών που μπορεί να έχουν 200 ή 300 αιτήσεις και κάποιοι εστιάζουν την προσοχή τους στο πρώην δικηγορικό μου γραφείο. Η εντολή που έδωσα όταν αποχωρούσα από το δικηγορικό γραφείο ήταν ότι δεν θα αποδεχόμουν ποτέ να αναλάβει υποθέσεις που έχουν σχέση με το κράτος. Δεν δέχτηκα και δεν θα δεχτώ ποτέ την οποιαδήποτε διαπλοκή. Είτε καλώς είτε κακώς, όταν ασκούσα τη δικηγορία δημιούργησα όσα θα έπρεπε, έτσι ώστε να μην έχω ανάγκη την όποια διαπλοκή» αναφέρει ο Πρόεδρος.
 
ΓεΣΥ

«Στο ΓεΣΥ ήμουν υπέρ του πολυ-ασφαλιστικού. Αλλά όταν είδα ότι τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ ήταν υπέρ του μονο-ασφαλιστικού, υπαναχώρησα χάριν του καλού και εξέφρασα την ελπίδα ότι αυτό είναι το σύστημα το οποίο αναμένει ο κυπριακός λαός ή/και που χρωστάμε στον λαό», ανέφερε σε ερώτηση για το ΓεΣΥ ενώ σε σχόλιο γιατί δεν παρεμβαίνει για να πεισθεί ο ΠΙΣ ο ΠτΔ σημειώνει πως έγιναν δύο συναντήσεις.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για την πρωτοβάθμια φροντίδα και τους παρακάλεσα να αφήσουν τη δευτεροβάθμια να τη συζητήσουμε μεταγενέστερα, αφού μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα έχουν το δικαίωμα να είναι και στους καταλόγους των γιατρών που θα προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα και να συνεχίσουν να ασχολούνται με την προσφορά κλινικών υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία», αναφέρει.
 
Στεγαστική πολιτική

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πρόεδρος αναφέρει ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα εξαγγελθεί πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής και θα παραχωρηθούν κίνητρα, είτε πολεοδομικά είτε άλλα κίνητρα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες. «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι και ο στόχος για καθορισμός κατώτατου μισθού, ανάλογα με τα προσόντα και το επάγγελμα», σημείωσε.
 
Εκ των ων ου άνευ η ιδιωτικοποίηση – μετοχοποίηση της CYTA
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφέρει πως η ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση της CYTA είναι εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να διασωθεί ένας ημικρατικός οργανισμός, με το πλειοψηφικό πακέτο να παραμένει στο κράτος, με ένα στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα έχει και τη διαχείριση και ότι δεν θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο για μεταφορά του αποθεματικού της ΑΗΚ και των πλεονασμάτων του Οργανισμού στο πάγιο ταμείο.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΥΠΑΜ: Η θυσία των ηρώων της Κύπρου μας καλεί να συνεχίσουμε τον αγώνα για τερματισμό της κατοχής
Αποφασισμένο το ΥΠΕΣ να δώσει λύση στο στεγαστικό πρόβλημα-Πώς χτυπά το πρόβλημα στη ρίζα
Ξεκαθάρισμα Πάλμα για τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»-«Δεν θα γίνει ορμητήριο οποιουδήποτε κράτους»
Α. Δημητρίου: Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή
Αναφορά στο Κυπριακό στο έγγραφο προτεραιοτήτων του ΕΛΚ για το 2025
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα