Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη διπλωματική ρήξη Γαλλίας - Ιταλίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» έγιναν η αφορμή για τη μεγαλύτερη διπλωματική ρήξη μεταξύ της Γαλλίας και της Ιταλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών σοβεί εδώ και πολύ καιρό και οι λεκτικές επιθέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις είναι συνεχείς για πολλά ζητήματα, με κυρίαρχο το μεταναστευτικό.

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι -στα χέρια των οποίων βρίσκεται ουσιαστικά το τιμόνι της εξουσίας της Ρώμης- αμφισβήτησαν γι’ άλλη μια φορά, εντελώς απροκάλυπτα, τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αναγνωρίζοντας τα «Κίτρινα Γιλέκα» ως «κίνημα αλλαγής».

Ο Ντι Μάιο, δε, προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στο Παρίσι συναντώντας εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», μια κίνηση που καταγγέλθηκε ως απαράδεκτη από τη Γαλλία και είχε ως συνέπεια την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στη Ρώμη.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «εξοργιστικές» και «χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος του Πολέμου» τις δηλώσεις Ντι Μάιο για τα «Κίτρινα Γιλέκα», τονίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης «υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις».

Ο Λουίτζι ντι Μάιο, μετά τη συνάντησή του με στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων», έγραψε στο twitter ότι «ο άνεμος της αλλαγής πέρασε τις Αλπεις».

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων -του ιταλικού αντισυστημικού κόμματος που συμμάχησε με την εθνικιστική Λέγκα για τον σχηματισμό μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης- συναντήθηκε με τον Κριστόφ Σαλανσόν, εκ των ηγετών των «Κίτρινων Γιλέκων», καθώς και με ορισμένα μέλη της λίστας για τις ευρωεκλογές.

Η συνάντηση προκάλεσε διχόνοια στην ομάδα των στελεχών των «Κίτρινων Γιλέκων» που προαλείφονται για τις ευρωεκλογές, καθώς η επικεφαλής της λίστας, Ινγκριντ Λεβαβασέρ, αντιτάχθηκε στη συνάντηση με τον Ντι Μάιο και επιτέθηκε στον Σαλανσόν.

Ο επικεφαλής της ιταλικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του στο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», αν και εκείνος έχει άλλη «ατζέντα» αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο Μακρόν: το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα για το οποίο το ρήγμα ανάμεσα στο Παρίσι και στη Ρώμη συνεχώς βαθαίνει.

Η γαλλοϊταλική σύγχρονη διαμάχη ξεκίνησε από το 2015, όταν οι δύο χώρες συγκρούστηκαν για τα στρατόπεδα μεταναστών από την Αφρική που είχαν στηθεί πρόχειρα στη Βεντιμίλια, την ιταλική πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

Οι μετανάστες ήθελαν να περάσουν στο γαλλικό έδαφος, αλλά η Γαλλία αρνήθηκε να τους δεχθεί.

Το καλοκαίρι νέο επεισόδιο ξέσπασε στη γαλλο-ιταλική διένεξη για το μεταναστευτικό, όταν ο Ματέο Σαλβίνι έκλεισε τα λιμάνια για τα πλοία των ΜΚΟ που μετέφεραν μετανάστες.

Το Παρίσι επιτέθηκε στην ιταλική κυβέρνηση για την κίνηση αυτή, εκτός ευρωπαϊκής νόρμας, και ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, που συμπληρώθηκε από την έκρηξη της Ρώμης εναντίον των Γάλλων για «υπόθαλψη τρομοκρατών» – το θέμα προκλήθηκε από την επιστροφή στις ιταλικές φυλακές του πρώην ακροαριστερού τρομοκράτη Τσέζαρε Μπατίστι (εκδόθηκε από τη Βολιβία, αλλά είχε βρει άσυλο για πολλά χρόνια στη Γαλλία).

Οι δύο κυβερνήσεις επίσης συγκρούονται τελευταία και γύρω από την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής για την υπερταχεία Λιόν – Τορίνο.

Δειτε Επισης

Εκλογές στη Γερμανία-Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της Bild
Με γραπτό κείμενο θα απευθυνθεί στους πιστούς την Κυριακή ο Πάπας Φραγκίσκος
Η Ζιζέλ Πελικό, μία από τις Γυναίκες της Χρονιάς του περιοδικού Time
Δημογλίδου για Βασίλη Καλογήρου-«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχείο που να μας οδηγεί ξεκάθαρα σε έγκλημα»
Συνελήφθησαν δυο γυναίκες για κλοπή χρημάτων στην Λάρνακα-Καταζητείται ακόμα ένα πρόσωπο
Νέα έρευνα την Τουρκία εναντίον Ιμάμογλου για πλαστό πτυχίο
Καταγγελία για ομαδικό βιασμό 22χρονης στη Χαλκίδα-Την εξανάγκασαν να κάνει χρήση ναρκωτικών
Το μίσος για τους Εβραίους ήταν το κίνητρο του 19χρονου Σύρου δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο
Το Associated Press μηνύει τον Λευκό Οίκο για τον αποκλεισμό του από τις ενημερώσεις Τραμπ
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινός όμηρος φιλά στο μέτωπο μαχητή της Χαμάς κατά την απελευθέρωσή του