Το... ΔΗΚΟ τους who is who

Και επίσημα ρίχνονται στη μάχη οι έξι εκλεκτοί του ΔΗΚΟ για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, μετά την επικύρωση της υποψηφιότητάς τους από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Πρόκειται για τους Άριστο Βασιλειάδη (πρώην υποψήφιο δήμαρχο Πάφου), Ελένη Θεοχάρους (Πρόεδρος Αλληλεγγύης, ευρωβουλευτής), Ζαχαρία Κουλία (βουλευτής Αμμοχώστου), Κώστα Μαυρίδη (ευρωβουλευτής), Μαρίνο Μουσιούττα (βουλευτής Λευκωσίας) και Κατερίνα Χριστοφίδου (δημοσιογράφο).

Δείτε τα βιογραφικά των έξι υποψηφίων

Άριστος Βασιλειάδης
Γεννήθηκε στην Πάφο το 1954, είναι γιός του πρώην Βουλευτή Πάφου Νίκου Βασιλειάδη και παντρεμένος με την Ελένη Παπαγεωργίου με την οποία έχουν 3 παιδιά.
Είναι απόφοιτος του London School of Economics and Political Science, μέλος του Institute of Chartered Accountants of England and Wales, του Association of Chartered Certified Accountants και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Από το 2005 ζει στην Πάφο και εργάζεται στο ιδιόκτητο λογιστικό - ελεγκτικό γραφείο Nicos A. Vassiliades & Sons Ltd.

Μετά την αποφοίτηση του το 1972 από το Οικονομικό Λύκειο Πάφου, υπηρέτησε την Εθνική Φρουρά μέχρι τον Σεπτέμβριο 1974 κυρίως ως ανθυπολοχαγός στην Γιαλούσα Αμμοχώστου (Φεβρουάριος 2013 – Αύγουστος 1974).

Ως φοιτητής, ήταν ο πρώτος εκλεγμένος εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ στο Δ.Σ. του Σ.Υ.Κ.Φ. Αγγλίας. Συμμετείχε στην ίδρυση του ΔΗΚΟ Αγγλίας και ΔΗΚΟ Ελλάδας. Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. σωματείων και συλλόγων και είναι επίτιμος Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πάφου.

Εργάσθηκε στην Price Waterhouse Λονδίνου (1979 – 1984), στον Όμιλο Εταιρειών ΛΑΤΣΗ ως ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με έδρα την Αθήνα αποκτώντας σημαντική εμπειρία στον τομέα της ναυτιλίας, πετρελαίων, κατασκευών, τραπεζικών εργασιών, αεροπορικών εταιρειών, ανθρώπινου δυναμικού κλπ (1984 – 1996) και στον Όμιλο J&P Ελλάδος ως υψηλόβαθμος αξιωματούχος (1997 – 1999). Συνεργάσθηκε επίσης με άλλους ομίλους εταιρειών στην Ελλάδα και Αγγλία (2000 – 2005).
 
Ελένη Θεοχάρους
Σπούδασε στην Ιατρική και στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι Καθηγήτρια Παιδοχειρουργικής και Παιδοουρολογίας, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Τραύματος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Κεντρικής Ασίας, Επίτιμη Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Δημοκρίτειο, Σικτιβκάρ και Μινσκ.

Εργάστηκε εθελοντικά σε εμπόλεμες ζώνες ως χειρουργός,  (Ναγκόρνο Καραμπάχ, Βοσνία, Σερβία, Κουρδιστάν, Γάζα, Λίβανο, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Κόσσοβο,  Αλβανία, Κιργιστάν, Οσετία, Αμπχαζία). Εργάστηκε επίσης σε υποανάπτυκτες χώρες και σε περιοχές φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, (Τσέρνομπιλ, Κεϋλάνη, Σεϋχέλλες, Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κριμαία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Αϊτή, Αργεντινή, Χιλή, Εσωτερική Μογγολία, Κίνα, στα Νησιά Σολομώντος, Ναούρου, Κιριμπάτι) και σε περιβαλλοντικά προγράμματα προς αντιμετώπιση της απερήμωσης και της πείνας στις ερήμους Γκόμπι, Μπακανάα, Ναμίμπ, Νεγκέεμπ και Καλαχάρι και σε πολλές χώρες της Αφρικής. Εργάστηκε ως ιατρός σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής. Έχει επιτελέσει 33 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις.

Φυλακίσθηκε στο Ιράν, εκκρεμεί εναντίον της ένταλμα σύλληψης από το Αζερμπαϊτζάν. Είναι persona non grata στην Ουκρανία και στην Αλβανία.
Τιμήθηκε από την Γαλλική Κυβέρνηση με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής και το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Εθελοντισμού.
Μία οδός στην Βοσνία φέρει το όνομα της και της δόθηκε ο τίτλος της Δημότου Στεπανακέρτ.

Τιμήθηκε επίσης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τον Β' με τον τίτλο της Αρχόντισσας των Εκκλησιών και του Οφικιαλίου του Αγίου Μάρκου.

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις: Βραβείο Paul Harris, Βραβείο Margaret Goldwin, Βραβείο της Παναμερικανικής Αρμενικής Ομοσπονδίας, Βραβείο του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη, Χρυσό Μετάλλιο τιμής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ανώτατη τιμητική διάκριση  του Πανεπιστημίου του Ερεβάν.

Συνέγραψε επιστημονικές μελέτες και βιβλία. Ως λογοτέχνης τιμήθηκε  δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.  Εξέδωσε 7 ποιητικές συλλογές. Διετέλεσε μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Ευρωβουλής.
Σύζυγος της υπήρξε ο ψυχίατρος Λούης Καριόλου, ο οποίος απεβίωσε προ πενταετίας. Έχει μια θυγατέρα και μια εγγονή.
 

Ζαχαρίας Κουλίας
Γεννήθηκε στο, κατεχόμενο από την Τουρκία, Ριζοκάρπασο Αμμοχώστου το 1950. Είναι νυμφευμένος με την Ανδριανή Παναγή. Έχει ένα γιο και μία κόρη. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Κόμματος από το 1999. Διετέλεσε

Αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων. Είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Διετέλεσε επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ και μέλος του  Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗ.ΚΟ. μέχρι τον Ιούνιο του 2011.
 

Κώστας Μαυρίδης
Ο Κώστας Μαυρίδης κατάγεται από την επαρχία της κατεχόμενης Κερύνειας. Μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφίες σε πτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, Λογιστική, Οικονομικά και Χρηματοοικονομική αντίστοιχα. Δίδαξε σε Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Στην Κύπρο, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε στον τομέα της διαχείρισης επενδύσεων και στο Υπουργείο Εργασίας.

Το 2004 πρωτοστάτησε στην ανάδειξη προνοιών του Σχεδίου Ανάν που παρείχαν την δυνατότητα παρέμβασης Αγγλίας και Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο νοτίως της Κύπρου με στόχο τον ενεργειακό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 2008 είναι εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ.

Από το 2014 είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και ανήκει στην 2η μεγαλύτερη Πολιτική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι επίσης δραστήριο μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και των Αντιπροσωπειών Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας, ΕΕ-Ισραήλ καθώς και της ομάδας ΕΕ-Αιγύπτου. Συμμετείχε σε αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου στην Τουρκία και στο Ισραήλ.

Στις σημαντικές του δράσεις, περιλαμβάνεται ο διορισμός του ως εκπρόσωπος της Πολιτικής του Ομάδας στο Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Αλλαγών στα κράτη-μέλη με προϋπολογισμό 300 εκ. ευρώ μέχρι το 2020 και 25 δισ. για το 2020-2027. Η Κύπρος ανήκει στα κράτη που έχουν επωφεληθεί με σημαντική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.

Μαρίνος Μουσιούττας
Γεννήθηκε στο Καϊμακλί Λευκωσίας, στις 25 Φεβρουαρίου 1964. Είναι παντρεμένος με την Θεοδώρα Μιχαήλ από την Αμμόχωστο, με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιό και δύο κόρες.

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής  όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο State University of New York at Albany, με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διεύθυνσης στη Λευκωσία.

Εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπου επικεντρώθηκε σε θέματα προσωπικού. Διετέλεσε για  δέκα έτη Δημοτικός Γραμματέας στο Δήμο Λευκωσίας, θέση που κατείχε μέχρι και την εκλογή του στις Βουλευτικές εκλογές του 2016.

Ως Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Λευκωσίας,  διαχειρίστηκε,  σημαντικό αριθμό επιτυχημένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων των Ευρωπαϊκών Ταμείων.
Ηγήθηκε προγραμμάτων των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής κ.α. Ταυτόχρονα, διηύθυνε σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου σε συμμετοχή προγραμμάτων από το Ταμείο Ασύλου , Μετανάστευσης και Ένταξης προγραμμάτων Interreg Europe, Connecting Europe Facility και Horizon 2020.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας διετέλεσε  Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Καϊμακλίου, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος. Από το 2014 μέχρι και το 2018 κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος.

Στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, και Μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών  Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού,  Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής, καθώς επίσης και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση. ( Inter -Parliamentary Union ) IPU.
Υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του αθλητικού σωματείου «Αχιλλέας Καϊμακλίου», του οποίου προεδρεύει από το 2013.
 

Κατερίνα Χριστοφίδου
Η Κατερίνα Χριστοφίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1976.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές της στη δημοσιογραφία, ξεκίνησε το 1994 να εργάζεται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Κύπρο. Δραστηριοποιήθηκε ως δημοσιογράφος  στο ραδιόφωνο, εφημερίδες και τηλεόραση και συμμετείχε σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στο εξωτερικό.  Τέλη της δεκαετίας του 90 εργάσθηκε ως αστυνομική ρεπόρτερ και ανταποκρίτρια στη Λεμεσό για τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Το 2000 αναλαμβάνει καθήκοντα δημοσιογράφου και παρουσιάστριας ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Μega και το 2002 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ. Αναβαθμίζεται σε αρχισυντάκτρια ειδήσεων και αναλαμβάνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Στο συγκρότημα εξασφαλίζει τη δική της εκπομπή λόγου, στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ, «Όλα στο φως» και ακολούθως τα ηνία της εξίσου επιτυχημένης ειδησεογραφικής εκπομπής στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι. Μέσα από την πορεία της ασχολήθηκε έντονα με το κοινοβουλευτικό και το πολιτικό ρεπορτάζ.

Το 2015 δημιουργεί τη δική της εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας και TV Training, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες πώς να διαχειρίζονται μια τηλεοπτική συνέντευξη, ως προσκεκλημένοι δημοσιογράφων.

Το  2017 ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Διαχρονικά υπήρξε πλούσια η δράση της σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ως συντονίστρια πολλών εκδηλώσεων. Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών-Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ-BPW Cyprus). Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Κωτσονόπουλο κι έχει δυο παιδιά.

 

«Για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε»
Σημειώνεται ότι, κατά την ομιλία του, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι: «Διεκδικούμε μία θέση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, βασιζόμενη σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για να βεβαιωθούμε πως ποτέ ξανά καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν πρόκειται να βρεθεί έρμαιο εκβιασμών και οικονομικών απειλών, όπως βρέθηκε η Κύπρος».
 
Σε σχέση με τη συνεργασία με το κίνημα Αλληλεγγύη, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως «μας ενώνουν κοινά οράματα, αρχές και ιδανικά. Με σεβασμό στην αυτονομία και στη διακριτή Ιστορία και δράση των δύο κομμάτων, με βάση την κοινή αντίληψή μας για τη σημασία και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουμε τη συνεργασία που άρχισε στις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ως πολύτιμούς συνεργάτες όλα τα στελέχη και όλους τους αξιωματούχους της Αλληλεγγύης οι οποίοι συντάσσονται μαζί μας σε αυτό τον εκλογικό αγώνα».
 

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»