Δυο μήνες δωρεάν τον χρόνο εργάζονται οι γυναίκες, λόγω χάσματος αμοιβών

Οι γυναίκες στην Κύπρο εξακολουθούν να αμείβονται κατά 13,9% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το χάσμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αγγίζοντας κατά μέσο όρο το 16,2%.
 
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι γυναίκες εργάζονται χωρίς καμιά αμοιβή για δύο μήνες το χρόνο, σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, κάνοντας την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις στην Ισλανδία είναι υποχρεωμένες δια νόμου να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν ίδιες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες, αλλιώς είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμου.

Το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, διοργάνωσαν σήμερα στη Λευκωσία το «Φόρουμ για την ίση αμοιβή ανδρών και γυναικών», με τους ομιλητές να ζητούν διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και αλλαγές στην νοοτροπία για αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος.

Κατά την έναρξη του φόρουμ, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, τον οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Μαληκκίδης. Σύμφωνα με την Υπουργό, η Κύπρος κατέλαβε το 2016 την 9η θέση μεταξύ των κρατών που πέτυχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών για την περίοδο 2013-2016, παρά την οικονομική κρίση και παρά την εφαρμογή αυστηρού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής κατά την περίοδο 2013-2016.
 
«Το σημερινό φόρουμ αποτελεί μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην αρχή της ισότητας αμοιβών και στον πάγιο στόχο εξάλειψης του φαινομένου του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών» είπε η Υπουργός. Σημείωσε ότι το φαινόμενο έχει αρνητικές συνέπειες στην πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού, ενώ έκανε λόγο για αλυσιδωτές επιπτώσεις και κοινωνικές προεκτάσεις.
 
«Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η σημερινή συνεχιζόμενη διαφορά στις αμοιβές μεταφράζεται σε χαμηλότερες συντάξεις για το γυναικείο πληθυσμό στο μέλλον και διευρύνει τον κίνδυνο φτώχειας» πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ανέλαβε ουσιαστική δράση για το θέμα, μέσω της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ύψους 2 εκ. ευρώ.
 
Η επιτυχής εφαρμογή του Έργου «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών» συνέβαλε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική μείωση του χάσματος στις αμοιβές των δύο φύλων, είπε. Η Ζέτας Αιμιλιανίδου, ανέφερε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2017 το ποσοστό του χάσματος στην Κύπρο είναι 13,7% σε σχέση με 14,9% που καταγράφηκε το 2013. Συνέχισε, λέγοντας ότι το 2010 η Κύπρος είχε ποσοστό χάσματος υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2016 βρισκόταν στην 9η θέση και ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από τον μέσο της ΕΕ, που ανέρχεται στο 16,2%.
 
Η Υπουργός Εργασίας έστειλε τέλος μήνυμα με την ευκαιρία της Ημέρας Ίσης Αμοιβής - που στην Κύπρο είναι η 19η Φεβρουαρίου – λέγοντας πως «η επιδίωξη πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ και βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας, αναγνωρίζοντας ότι η επένδυση στην ισότητα θα αποτελεί πάντα μέσο αύξησης της απασχόλησης, ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας».
 
Ο δρόμος για επίτευξη την έμφυλης ισότητας ουδέποτε ήταν εύκολος και ομαλός, ανέφερε από την πλευρά της η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη. «Απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές κι αλλαγές στην νοοτροπία και στις αντιλήψεις ως προς τις ικανότητες των δυο φύλων και τι είναι αναμενόμενο από μια γυναίκα και έναν άντρα να πράξει», είπε.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι παρά την απουσία καταγγελιών, δεν μπορεί να οδηγηθούμε στο εύκολο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανισότητα αμοιβής. Σύμφωνα με την κ. Λοττίδη ο επαγγελματικός διαχωρισμός εξακολουθεί να υφίσταται τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό, παρά το γεγονός ότι πλέον τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών είναι αυξημένα.
 
Πρόσθεσε ότι όσο οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της πιο παραγωγικής περιόδου της ζωής τους αμείβονται με χαμηλά εισοδήματα, το ίδιο χαμηλά θα αμείβονται και κατά την τρίτη ηλικία, κατά τρόπο αλυσιδωτό, καθιστώντας την ανισότητα αμοιβών σε ανισότητα συντάξεων. Με τον τρόπο αυτό συνεχίζεται η διατήρηση σχέσεων πλήρους οικονομικής εξάρτησης της γυναίκας από τους συζύγους και τους συντρόφους τους, εξήγησε.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου είπε ότι οι γυναίκες εργάζονται, χωρίς καμιά αμοιβή για δύο μήνες το χρόνο σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, κάτι που οφείλεται στο έμφυλο χάσμα αμοιβών. «Πρόκειται για μια σκανδαλώδη και απαράδεκτη αδικία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες δεν παρατηρείται μεγάλη πρόοδος στην ισότητα των αμοιβών τα τελευταία 10 χρόνια, αφού δεν έχει ακόμη γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, η κ. Ζαννέτου είπε ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών είναι μεγάλες, και κυμαίνονται από 5% έως 25%.
 
Ανέφερε επίσης ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταλάβουν ανώτερες θέσεις. Αντιπροσωπεύουν, κατά μέσο όρο, το 17,8% των μελών των διοικητικών συμβουλίων στις μεγαλύτερες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, το 2,8% των γενικών διευθυντών/ντριών, το 27% των υπουργών και το 27% των μελών των εθνικών κοινοβουλίων, πρόσθεσε.
 
Έφερε τέλος το παράδειγμα της Ισλανδίας, η οποία είναι πρώτη στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την έμφυλη ισότητα για εννέα συναπτά έτη. Εξήγησε ότι με νόμο που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018, προβλέπεται ότι όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 25 υπαλλήλους θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δύο φύλα για ίδιο αντικείμενο εργασίας, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο. Πρόσθεσε ότι εφόσον αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, οι εταιρείες προμηθεύονται το ανάλογο πιστοποιητικό από τις αρχές της χώρας.  Στόχος του νόμου αυτού είναι μέχρι το 2022 να έχει εξαλειφθεί το έμφυλο χάσμα αμοιβών, κατέληξε η κ. Ζαννέτου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα 95 Παλαιστίνιων που θα αποφυλακιστούν-Οι όμηροι που θα απελευθερώσει η Χαμάς
Συνελήφθη ένα πρόσωπο για την κτηνωδία σε σκύλο στην Πέγεια-Βρέθηκε υποσιτισμένο και υπέστη εγκεφαλικό
Τέλος το TikTok από την Κυριακή στις ΗΠΑ-Απορρίφθηκε η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο
Τη συγκατάθεση του για να εκδοθεί στη Σουηδία έδωσε ο 49χρονος δραπέτης
Εννέα ασθενείς σε ΜΕΘ λόγω ιώσεων-Κάτω των 40 ετών οι δύο από αυτούς
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Ανακοίνωσε το όνομα του Πακιστανού επίσημα η Αστυνομία έντεκα μέρες μετά τον εντοπισμό του
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Υπογράφεται η συμφωνία στο Ισραήλ-«Την Κυριακή επιστρέφουν οι πρώτοι όμηροι»