Υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια στα κέντρα υγείας για τη γρίπη Α'

Κατευθυντήριες οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για θέματα πρόληψης, προσπάθειες εξασφάλισης επιπρόσθετου αριθμού εμβολίων και επιπρόσθετες κλίνες στα ΤΑΕΠ Λευκωσίας – Λεμεσού είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της γρίπης Α, όπως ανέφεραν αρμόδιοι που κλήθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.
 
Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥπΥ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο και ότι οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουν την έξαρση κρουσμάτων γρίπης. Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί γιατροί και νοσηλευτές έκαναν λόγω για έλλειψη συντονισμού που βίωσαν οι ίδιοι μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ.
 
Η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου είπε ότι υπάρχει στοκ εμβολίων στο Υπουργείο και στα κέντρα υγείας. Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών αναγνώρισε όμως ότι «υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον προμηθευτή για να μας δώσει το επιπρόσθετο 30% των εμβολίων που πρέπει να είναι σε θέση να μας δώσει και για το οποίο φυσικά δεν ευθυνόμαστε και ο τομέας αγορών και προμηθειών προσπαθεί να εντοπίσει άλλους προμηθευτές για να καλύψουμε αυτό το πρόβλημα».
 
Σημειώνοντας ότι η γρίπη είναι φαινόμενο που  εκδηλώνεται κάθε χρόνο, ανέφερε ότι φέτος ξεκίνησε λίγες εβδομάδες πιο νωρίς λόγω κλιματικών αλλαγών σε Κύπρο και Ευρώπη.
 
Γίνεται στενότερη επιτήρηση καταγραφή όλων των περιστατικών τα οποία θεωρούνται σοβαρά στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό τομέα, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν βγει εγκύκλιοι διαφώτισης προς το κοινό για μέτρα πρόληψης και ακολουθούν οδηγίες που θα πάνε σε επαγγελματίες υγείας, οι οποίες φυσικά δεν έχουν απόκλιση από προηγούμενα χρόνια.
 
Η κ. Κωνσταντίνου ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι έχουν ετοιμάσει καινούριες κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες θα φύγουν σήμερα και πρόσθεσε ότι έχει προηγηθεί ήδη σύσκεψη σε επίπεδο Υπουργού Υγείας και έχουν παρθεί κάποια συντονιστικά μέτρα.
 
«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια μορφή πανικού λόγω των θανάτων που έχουν παρατηρηθεί και είναι δικαιολογημένη. Να καθησυχάσουμε τον κόσμο», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι «υπάρχει στοκ εμβολίων» στις κρατικές αποθήκες και  στα κέντρα εμβολιασμών. Γίνεται εισαγωγή 50.000 εμβολίων τα οποία χρησιμοποιούνται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι καλύπτονται οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Η Βοηθός Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας Μαρία Κολιού ανέφερε ότι τα 50.000 εμβόλια που φέρνει το κράτος χορηγούνται στους άνω των 65 εντελώς δωρεάν, ενώ από τους υπόλοιπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες το εμβόλιο θα πρέπει να συνταγογραφηθεί από το γιατρό. Ακόμη 50.000 περίπου εμβόλια προμηθεύεται  και ο ιδιωτικός τομέας.
 
Η κ. Κολιού διευκρίνισε επίσης ότι κάποιος που εμβολιάστηκε το φθινόπωρο συνήθως δεν χρειάζεται δεύτερη δόση του εμβολίου, προσθέτοντας ότι το εμβόλιο καλύπτει τον ασθενή για σχεδόν ένα χρόνο. 
 
Σύμφωνα με την ίδια, το Υπουργείο έχει επιδοθεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού γι αυτό το θέμα, ενώ ετοιμάζεται και σποτ για την τηλεόραση. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την επιθετικότητα μιας κατάστασης από την αρχή, είπε, προσθέτοντας ότι είναι «βλέποντας και κάνοντας». Υπάρχουν αυτά στο σχέδιο, αλλά δεν τα ενεργοποιούμε εξαρχής, εξήγησε.
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Νίκος Πολύζος ανέφερε ότι σε πολύωρη συνάντηση την προηγούμενη Παρασκευή με όλους τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ καταγράφηκαν όλες οι ανάγκες.
 
Ο κ. Πολύζος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΤΑΕΠ στην Κύπρο, εκτός της Λευκωσίας, είναι το κτιριακό. Αναγνώρισε ότι και ο ίδιος έχει διαπιστώσει καθυστερήσεις στα τμήματα Πρώτων Βοηθειών.
 
«Οι λύσεις που προκρίθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή και έγιναν πράξη, η μία άμεσα  και η άλλη θα γίνει πάρα πολύ σύντομα, είναι να ανοίξουν τα κρεβάτια βραχείας νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», είπε. Πρόσθεσε ότι έχει επίσης δοθεί εντολή όπως αγοραστούν 10 κλίνες για τα νοσηλευτικά τμήματα της Λεμεσού στο πλαίσιο διαγωνισμού του Υπουργείου Υγείας.
 
Για το θέμα των θανάτων και του πανικού, είπε ότι «δεν χρειάζεται πανικός. Η κατάσταση πραγματικά είναι ελεγχόμενη».
 
Ο κ. Πολύζος απάντησε και στον Πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα ο οποίος σε δική του παρέμβαση ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε σε εσωτερική εγκύκλιο την Παρασκευή που καλούσε τους γιατρούς να επισπεύσουν εξιτήρια ασθενών, κάτι που κατά τον κ. Κούμα. «από ιατρικής απόψεως είναι τελείως λάθος». Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο η εγκύκλιος ήταν παραίνεση των τριών γενικών διευθυντών των διευθύνσεων να κάνουν πιο γρήγορα μέσα στην ημέρα τα εξιτήρια. Ειπώθηκε, διευκρίνισε, ότι αντί για τις 1 το μεσημέρι αν μπορούν να γίνουν τα εξιτήρια πριν τις 1200.
 
Είναι γεγονός από τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων τριών χρόνων, ανέφερε, ότι τα κυπριακά κρατικά νοσοκομεία έχουν υψηλότερη μέση διάρκεια νοσηλείας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό, πρόσθεσε, συμβαίνει γιατί πρέπει να συντονίσουμε καλύτερα και τις κλινικές μας υπηρεσίες.
 
Σε παράπονο που εκφράστηκε από πλευράς του κ. Κούμα αλλά και του Γενικού Γραμματέα της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών Παναγιώτη Γεωργίου για έλλειψη συντονισμού μεταξύ Υπουργείου και ΟΚΥπΥ φέτος που οδήγησε σε καθυστέρηση στη λήψη οδηγιών ο κ. Πολύζος ανέφερε «κανένα πρόβλημα με το Υπουργείο. Ο συντονισμός μας είναι άψογος. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία».
 
Για τη διοικητική ομάδα του ΟΚΥπΥ ανέφερε ότι πρόκειται για διοικητικά όργανα που μόλις διορίστηκαν, προσθέτοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι παρά τις δυσκολίες του πρώτου μήνα λειτουργεί καλά».
 
Ενημέρωσε ότι χθες το μεσημέρι σε έκτακτο ΔΣ του ΟΚΥπΥ εγκρίθηκαν όλες οι προσλήψεις που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, δηλαδή 20 γιατρών σε καίριες θέσεις, 60 νοσηλευτών 175 φροντιστών υγείας και 40 διοικητικών υπαλλήλων. Και μάλιστα, πρόσθεσε, με πρόταση δική μου και παραίνεση του Υπουργού εγκρίθηκαν και επιπλέον 15 θέσεις γιατρών. .
 
Έγινε μια τεράστια δουλειά πήραμε τις ανάγκες και προσθέσαμε γιατρούς εκεί που χρειάζονταν, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσουμε την άλλη εβδομάδα να προκηρυχθούν όλα.
 
Ο κ. Χαράλαμπος Χαριλάου, λειτουργός στον ΟΚΥπΥ, ανέφερε επίσης ότι πρόσθετα έχει ζητηθεί η  αγορά υπηρεσιών γιατρών και 10 νοσηλευτών για τα ΤΑΕΠ.
 
Ανησυχία Βουλευτών για γρίπη Α, καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα 
 
Την ανησυχία τους εκφράζουν βουλευτές για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια ενόψει και της αύξησης των περιστατικών γρίπης Α και σε δηλώσεις τους, μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής για το ζήτημα, καλούν τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάλεσε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, δηλώνοντας ότι «ΓεΣΥ δεν γίνεται χωρίς ισχυρά νοσηλευτήρια». Τέρμα οι περικοπές και η λιτότητα, είπε ο κ. Γεωργίου, σημειώνοντας ότι το ΑΚΕΛ «θα βάλει ράχη» και θα στηρίξει την προσπάθεια οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή να γίνουν πραγματικότητα.

Εντοπίσαμε ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού, έλλειψη διαφώτισης και έλλειψη πρόληψης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν τελειώσει τα εμβόλια και τρέχει το Υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες. Έθεσε τα ερωτήματα «ποια ήταν η διαδικασία που εφάρμοσε το Υπουργείο όλο αυτό το διάστημα για να ενημερώσει τον κόσμο;» και «ποια είναι η κατάσταση των νοσοκομείων»;

«Είναι δυνατόν να καλούν τους γιατρούς να προχωρούν σε γρήγορα εξιτήρια τα Σαββατοκύριακα;», διερωτήθηκε.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση σε ό,τι αφορά την υγεία και απαιτείται ύψιστου βαθμού ευθύνη», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι «αν κρατιούνται τα νοσοκομεία μας όρθια αυτό οφείλεται κύρια στην υπερπροσπάθεια των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού».

Στο Νοσοκομείο  της Πόλης Χρυσοχούς, σημείωσε, «είναι οι ίδιοι οι γιατροί που έδωσαν τη λύση».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Γεώργιος Προκοπίου ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να εκδηλώνονται θανατηφόρα περιστατικά λόγω γρίπης.

Υπάρχουν ελλείψεις και σε εμβόλια και τρέχουμε να βρούμε για να προμηθευτούμε για να καλυφθούν όλες οι ευάλωτες ομάδες, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός όλων».

Ο κ. Προκοπίου έκανε ειδική αναφορά στο ΤΑΕΠ Λάρνακας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και είπε ότι ο ΟΚΥπΥ υποσχέθηκε πως θα προστεθούν σύντομα και άλλες κλίνες.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιοργάνωσης του κρατικού τομέα υγείας και αποσυμφόρησης των νοσοκομείων και τόνισε την ανάγκη να γίνει μελέτη για τις ανάγκες που έχει ο δημόσιος τομέας. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΔΕΚ ζητάει αναστολή της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ έχει δώσει στη δημοσιότητα ανακοινώσεις και επιστολές της από το 2012 στις οποίες τονίζει ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας πρέπει να ενισχυθεί για να μπορεί να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη σε όσους έχουν ανάγκη.

Κληθείς να σχολιάσει κριτική που του άσκησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε ότι μπορεί να κατανοήσει «τους λόγους γιατί ο κ. Λιλλήκας επιχειρεί το τελευταίο διάστημα να με στοχοποιήσει». Διερωτήθηκε πόσες φορές επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο, πόσες φορές ξενύχτησε σε ένα νοσοκομείο και τι προτάσεις έχει κάνει μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι ίδιος είχε ετοιμάσει την πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα το 2013 για την υγεία όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς. Δυστυχώς, είπε, δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα μέχρι την ημέρα που θα προσληφθεί ένας παθολόγος. Πρόσθεσε ότι από πλευράς ΟΚΥπΥ έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει αναβάθμιση του νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς και σημείωσε ότι θα παρακολουθεί την κατάσταση και κατά πόσο όντως θα τηρηθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι το ζήτημα που προέκυψε με τη γρίπη Α φανερώνει για ακόμη μια φορά τα προβλήματα και ότι «επιβάλλεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και συνέπεια να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ».

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το ‘βλέποντας και κάνοντας’»

Πρέπει, είπε, «να υπάρχει προγραμματισμός και πρόληψη». Κάλεσε το Υπουργείο πριν να είναι πολύ αργά να επιλύσει τάχιστα το θέμα των εμβολίων αλλά να βρει και τους τρόπους προκειμένου να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Έφη Ξάνθου έκανε λόγο για «τεράστια ερωτήματα». 

Τα περιστατικά θανάτων δεν έπρεπε να εκπλήσσουν τους αρμόδιους, είπε, προσθέτοντας ότι «έπρεπε να υπάρχουν πλάνα και να μπαίνουν σε εφαρμογή άμεσα». Αναφορά έκανε και στο θάνατο νεαρού μαθητή πέρυσι.

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Πόλεως Χρυσοχούς είπε ότι έγινε και πάλι μια προσπάθεια κατευνασμού και μίλησε για υποστελέχωση και του Νοσοκομείου Πάφου.

Σε αναφορά της σε άλλο νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή είπε ότι γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τρία από επτά ιδιωτικά νοσηλευτήρια που δεν εργοδοτούν επαρκή αριθμό μαιών και ζήτησε όπως το νομοσχέδιο αποσυρθεί.  «Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Να μην έχουμε ημίμετρα», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου σε δηλώσεις του ανέφερε είπε  ότι φαίνεται ότι το Υπουργείο αντί να προβλέψει τις εξελίξεις τις παρακολουθεί και κάλεσε τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους να στελεχώσουν τα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών».

Την ίδια διαπίστωση την έχω μεταφέρει στον Υπουργό Υγείας την περασμένη εβδομάδα στο Προεδρικό, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ανέφερε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι ο ιός της γρίπης φαίνεται να είναι πιο επιθετικός φέτος και ότι οι γιατροί δεν έχουν καθοδήγηση, κάνοντας λόγο  για έλλειψη συντονισμού.

Για τα εμβόλια είπε  ότι εξ όσων γνωρίζουμε άρχισε να υπάρχει μια συγκεκριμένη έλλειψη και κάλεσε τους αρμόδιους να απαντήσουν «τεκμηριωμένα τι γίνεται με τα εμβόλια».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Προανήγγειλε δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Tεκμηρίωσης ο Δαμιανός-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο
Τυχόν αλλαγές στο δρόμο Λευκωσίας Τρόοδους θα οδηγήσουν σε καθυστέρηση 10 χρόνων-Προειδοποιεί ο Βαφέαδης
Πάνω από δύο χιλιάδες πολίτες επισκέφθηκαν το Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του Νοσοκομείου Λευκωσίας,
Επανεξελέγη πρόεδρος ΔΣ ΠΑΣΥΚΙ ο Σωτήρης Κούμας
Νέα κίτρινη προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Τρίτη
Άκουσε τις ανησυχίες των βιομηχανιών Λεμεσού ο Παπαναστασίου-Μεγαλύτερα το κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία
Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία αιτήσεων για κρατική φοιτητική μέριμνα
Διαβεβαιώσεις ΔΕΑ για συνέχιση προσπαθειών για τους αγνοούμενους-Καμία πληροφορία για κρατούμενους στην Τουρκία
Από Σεπτέμβρη αρχίζει η κατ' άρθρον του νομοσχεδίου για την ευθανασία-«Πρώιμη η συζήτηση»
Συνεχίζεται η απεργία μεταφορέων-Ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα