Τον είχαν υπό κράτηση μέχρι νεωτέρας… Χαστούκι Δικαστηρίου στην Υπηρεσία Ασύλου

Σήμερα ο Khoshorauli είναι 22 ετών… Υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος αφίχθηκε στην Κύπρο με συγγενικά του πρόσωπα το 2003, όταν ήταν σε ηλικία έξι ετών, ενώ οι γονείς του βρίσκονταν ήδη στο νησί.
 
Το 2003 η οικογένεια υπέβαλε αίτηση για πολιτικό άσυλο η οποία ωστόσο απερρίφθη. Ως εκ τούτου τους ζητήθηκε να αναχωρήσουν, πράγμα το οποίο δεν έπραξαν και συνέχισαν να διαμένουν παράνομα στην Κύπρο.  Στα χρόνια που διέρρευσαν, ο μεν πατέρας απελάθηκε, η δε μητέρα και αδελφή αναχώρησαν.

Ο Khoshorauli παρέμεινε στην Κύπρο και το 2015 του δόθηκε άδεια προσωρινής παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους μέχρι την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς, την 1η Ιανουαρίου 2016.  Ωστόσο ο νεαρός συνέχισε να παραμένει στην Κύπρο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, οπότε και συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για υπόθεση διάρρηξης κτηρίου και κλοπή. 
 
Στις 30.6.2017, ο 22χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών, ενώ λίγες μέρες προηγουμένως, στις 14.6.2017, είχε υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο.  Αίτηση η οποία εκκρεμεί μέχρι σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου.
 
Μετά την καταδίκη του κατέστη απαγορευμένος μετανάστης, ωστόσο ως αιτητής ασύλου δεν μπορούσε να κρατηθεί με σκοπό την απέλασή του αφού το άρθρο 9ΣΤ(2) προβλέπει εξαιρέσεις.  Μια τέτοια εξαίρεση επικαλέστηκε η αρμόδια αρχή.  Έκρινε ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι, λόγω του καθυστερημένου χρόνου που υπέβαλε την αίτηση, ώστε να θεωρείται ότι την υπέβαλε προκειμένου να καθυστερήσει απλώς ή να εμποδίσει την απόφαση επιστροφής. Οπότε με βάση σχετική νομοθεσία διατάχθηκε η κράτησή του.
 
Ειδικότερα στις 30.1.2018 εκδόθηκε διάταγμα κράτησης του και διάταγμα απέλασης. Ωστόσο η εκτέλεση του διατάγματος απέλασης αναστάληκε αυθημερόν λόγω της εκκρεμούσας αίτησης ασύλου, η οποία εκκρεμεί μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά.
 
Τον είχαν ένα χρόνο υπό κράτηση μέχρι νεωτέρας…
 
Ένα χρόνο μετά την έναρξη της κράτησής του, ο 22χρονος προσέφυγε στο Δικαστήριο  σε σχέση με τη διάρκεια της κράτησης του, το οποίο κατσάδιασε τις αρμόδιες Αρχές για την μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται για την εξέταση της αίτησης του για πολιτικό άσυλο.
 
Ενώ είναι δεδομένη η νομιμότητα της αρχικής κράτησης, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, μια νόμιμη κράτηση είναι δυνατόν να καταστεί εκ των υστέρων παράνομη όταν διαπιστώνεται υπέρβαση του ευλόγου χρόνου που απαιτείται για το σκοπό της κράτησης, ήτοι, εν προκειμένω, της διευθέτησης της απέλασης εάν απορριφθεί το αίτημα για πολιτικό άσυλο.   
 
Το Δικαστήριο υπέδειξε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο, ωστόσο υπέδειξε ότι επί της προκειμένης περίπτωσης διαπιστώνεται καθυστέρηση στην εξέταση της αίτησης για πολιτικό άσυλο, λόγω εξαιρετικά μεγάλου φόρτου εργασίας της Υπηρεσίας Ασύλου.
 
Διέταξε την άμεση απελευθέρωση του
 
«Σύμφωνα με το εδάφιο 4(β) του άρθρου 9ΣΤ, οι διοικητικές διαδικασίες που συνδέονται με λόγο κράτησης ο οποίος προβλέπεται στο εδάφιο (2), όπως είναι η περίπτωση του αιτητή, εκτελούνται χωρίς περιττές καθυστερήσεις και οι καθυστερήσεις των διοικητικών διαδικασιών που δεν μπορούν να αποδοθούν στον αιτητή δεν δικαιολογούν τη συνέχιση της κράτησης», υπογραμμίζει στην απόφαση του το Δικαστήριο.  
 
Όπως υποδεικνύει στην απόφαση του το Δικαστήριο, στο εν λόγω άρθρο του νόμου προβλέπεται ότι αντί κράτησης μπορεί να επιβληθούν εναλλακτικά μέτρα, για παράδειγμα η τακτική εμφάνιση ενώπιον των Αρχών της Δημοκρατίας.  Όμως η δυνατότητα αυτή υπάρχει καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησης και θα πρέπει να εξετάζεται όταν η κράτηση υπερβαίνει τα εύλογα όρια.
 
Από πλευράς της Υπηρεσίας Ασύλου δηλώθηκε ότι λαμβάνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για  διεκπεραίωση της αίτησης για άσυλο το συντομότερο δυνατό, όμως δεν σε θέση να δώσουν συγκεκριμένη ένδειξη. 
 
«Υπό τις περιστάσεις, ήτοι, της συνέχισης της κράτησης για ένα ολόκληρο χρόνο προκειμένου να εξεταστεί μια αίτηση για άσυλο και με δεδομένο τον φόρτο εργασίας για ενωρίτερη εξέταση, θα έπρεπε να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών μέτρων που να αναλογούν πλέον στις περιστάσεις».
 
Ως εκ τούτου, «η συνέχιση της κράτησης του παραβιάζει τα προαναφερθέντα Άρθρα του Συντάγματος», υπέδειξε το Δικαστήριο το οποίο διέταξε την άμεση απελευθέρωση του νεαρού.  

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για αποκεντρωμένη διοίκηση σε δημόσια νοσηλευτήρια-Πυρά κατά Κυβέρνησης για ανάληψη ευθυνών
Πρώτη τοποθέτηση Ηνωμένων Εθνών για το διορισμό Χαν-«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί του»
Χειροπέδες σε δύο πρόσωπα για τον ξυλοδαρμό του 17χρονου-Ο ένας ανήλικος
Πάνω από 10 πυροβολισμούς κατά του οχήματος της 64χρονης-Στο μικροσκόπιο τα CCTV από την περιοχή
Δέσμευσε περιουσία δύο καταδικασθέντων για ναρκωτικά το Κακουργιοδικείο
Θρίλερ για γερά νεύρα οι συνομιλίες στο Ουκρανικό-«Η Ρωσία δεν είναι σοβαρή»
Το «φιάσκο» στην Τουρκία και οι ειρωνικές εκατέρωθεν δηλώσεις-Τα σενάρια για τις συνομιλίες
Δύο χρόνια φυλάκιση στη γιαγιά του βρέφους που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών στην Ελλάδα
Καταχωρείται η υπόθεση για την θανάτωση του καγκουρό-Στο κατηγορητήριο κι άλλα πρόσωπα εκτός από τον 36χρονο
Η «χαλαρότητα» στο ΚΕΠ και η κατάθεση Πετρίδη στο επίκεντρο της δίκης για Al Jazeera