Προβληματισμοί για τη συμπερίληψη νομικών προσώπων στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης

Χωρίς τη συμπερίληψη των νομικών προσώπων ενδεχομένως να προχωρήσει σε πρώτη φάση το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, για σκοπούς επίσπευσής του και αποφυγής θεμάτων αντισυνταγματικότητας και σύγκρουσης με το ενωσιακό κεκτημένο.

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής συζητήθηκε εκ νέου η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της Αλληλεγγύης για δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης για στήριξη όσων πλήγηκαν από την τραπεζική κρίση και το κούρεμα του 2013 και εκφράστηκαν προβληματισμοί για τη δυνατότητα συμπερίληψης εταιρειών στο συγκεκριμένο νόμο.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι η πρόταση νόμου χωρίς τροπολογίες, με τη συμπερίληψη δηλαδή μόνο των φυσικών προσώπων δεν δημιουργεί προβλήματα ως προς το Σύνταγμα ή το κοινοτικό κεκτημένο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτηση επικράτησαν δύο επιλογές ως προς το μέλλον της πρότασης νόμου. Η μία ήταν εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Άγγελου Βότση που θεωρεί ότι μπορεί η πρόταση νόμου να προχωρήσει μόνο με τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια να εξεταστούν τρόποι να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα και η άλλη ήταν του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θεωρεί ότι η ψήφιση της πρότασης νόμου μπορεί να αναβληθεί για 2-3 μήνες ακόμα ώστε να εξεταστούν τρόποι ένταξης σε αυτή και των νομικών προσώπων.

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Εκπρόσωπος των Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβος Μαυροβουνιώτης υποστήριξε ότι θα πρέπει να προστεθούν και τα νομικά πρόσωπα στην πρόταση νόμου και να γίνει κατηγοριοποίηση ώστε να μείνουν έξω οι θεσμικοί επενδυτές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής, είπε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί και το θέμα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ταμείο που να ικανοποιήσει τον κόσμου που με τα χρήματά του διέσωσε την κυπριακή οικονομία.  Όπως είπε, αφού εκ πρώτης όψεως υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι όσον αφορά την εμπλοκή εταιρειών, μπορεί να προχωρήσει το νομοσχέδιο για τα φυσικά πρόσωπα και να δοθεί στη συνέχεια ο χρόνος επεξεργασίας των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις εταιρείες. Το ποια οδός θα ακολουθηθεί τελικά, θα αποφασιστεί, όπως είπε και ο κ. Βότσης, την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την πρόταση νόμου των κομμάτων και δεν θέλει να αναλάβει καμιά ευθύνη. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα στη συγκεκριμένη πρόταση και ενδεχομένως να προκύψουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ πρέπει να εξεταστεί και το θέμα της προτεραιότητας με την οποία θα στηρίζονται οι επηρεαζόμενοι. Είπε επίσης πως το ΑΚΕΛ, ξενίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ενώ οι τράπεζες στηρίχθηκαν με πολλά δισεκατομμύρια, δεν αναφέρεται ότι θα πληρώσουν κάτι σε αυτό το ταμείο που θα στηρίξει πληγέντες από το κούρεμα. Διερωτήθηκε επίσης ποια είναι η ευθύνη των τραπεζών για τις κακές τραπεζικές πρακτικές που ακολούθησαν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η δημιουργία ενός ταμείου για να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν υποστεί τις μεγάλες συνέπειες της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τίθενται δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την προτεραιότητα και τις διαδικασίες με βάση τις οποίες θα γίνουν οι όποιες αποκαταστάσεις, οι οποίες όπως είπε θα πρέπει να ξεκινήσουν με τους πλέον ευάλωτους. Το δεύτερο, όπως είπε, έχει να κάνει με τα ακίνητα που θα παραχωρηθούν στο Ταμείο, των οποίων θα πρέπει να ξέρουν την αξία εκ των προτέρων. Επίσης είπε ότι η ΕΔΕΚ δεν θα συναινέσει να υπάρξει αποξένωση αυτής της περιουσίας από το κράτος, αλλά θα στηρίξει τη διαχείρισή τους που αποφέρει σταθερό εισόδημα προς το ταμείο.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το ταμείο πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συνταγματικότητα. Εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για τα τεμάχια που θα παραχωρηθούν στο Ταμείο, αναφέροντας, ότι κάποια από αυτά φωτογραφίζουν συγκεκριμένους ιδιοκτήτες, των οποίων γειτονικά τεμάχια αποκτούν υπεραξία. Είπε επίσης ότι το Κίνημα θα καταθέσει τροπολογία ώστε τα τεμάχια που θα παραχωρηθούν στο Ταμείο να μην μπορούν να πωληθούν, αλλά μόνο να αξιοποιηθούν μέσω μίσθωσης ή ενοικίασής τους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Άδωνις Παπακωνσταντίνου, αφού καλωσόρισε την πρόταση νόμου των κομμάτων, διερωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε σχετικό νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση αφού υπήρξε σχετική κυβερνητική απόφαση. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να μην υπάρξει επανάληψη του παρελθόντος, όταν προτάσεις νόμου ψηφίζονταν σε νόμο και στη συνέχεια αναπέμπονταν από την εκτελεστική εξουσία ως αντισυνταγματικές. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι τα  περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Αλληλεγγύης δεν θα «κατασπαραχθούν» όπως τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας.
 

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους
Εξελίξεις στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Κάθοδος FBI στην Κύπρο