Η αλληλεγγύη απάντηση σε όσους αμφισβητούν την ΕΕ, είπε ο Χ. Στυλιανίδης

Στην ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης καθώς και στην κοινότητα συμφερόντων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, σε ομιλία του στην επίσημη τελετή έναρξης του χρηματοδοτικού προγράμματος "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης", καλώντας όλους να κωφεύσουν σε όσους αμφισβητούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και μιλούν για επερχόμενη διάλυσή του, και στέλνοντας μήνυμα στους νέους να προσέλθουν στις κάλπες στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.
 
Την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης διοργάνωσε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), που υλοποιεί στην Κύπρο την πρωτοβουλία αυτή της ΕΕ, που ξεκίνησε από πρόταση του ίδιου του κ. Στυλιανίδη προς την Κομισιόν.
 
Πρόκειται, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που εμβαθύνει τις σχέσεις των Ευρωπαίων πολιτών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και που εκπέμπει και επιχειρεί να μεταφέρει το ευρωπαϊκό πνεύμα, το ευρωπαϊκό ηθικό πλαίσιο και εκτός Ευρωπαϊκής ηπείρου.
 
Ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση και επιχειρείται από κάποιους μια σκόπιμη αντιπαράθεση μεταξύ της ευρωπαϊκής ταυτότητας και των εθνικών ταυτοτήτων. «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα ποτέ δεν ήταν σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή εθνική ταυτότητα» σημείωσε ο Επίτροπος, κάνοντας λόγο για «περιορισμένη αντίληψη του σύγχρονου κόσμου ή ένα λαϊκίστικο τρόπο για να υποβαθμίσει (κανείς) την αξία της συνένωσης μέσα από την ευρωπαϊκή ταυτότητα, δίχως να υποχωρεί η εθνική ταυτότητα».
 
Είπε πως όποιος γνώρισε την Ευρώπη, τις κουλτούρες των άλλων και συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα έχει αντιληφθεί την αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
 
«Καταφέραμε και ειδικά για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης στο νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο να διατεθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η προσδοκία είναι να φτάσουμε περίπου τις 350,000 νέους και νέες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και αυτοί οι νέοι θα μπορούν να αποκομίσουν συγκεκριμένες εμπειρίες, να αναπτύξουν περισσότερο το δημιουργικό τους πνεύμα και κυρίως, να μεταφέρουν και εντός και εκτός Ευρώπης την ευρωπαϊκή αντίληψη πραγμάτων και στα θέματα του εθελοντισμού αλλά και σε πολύ πρακτικά θέματα» επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
 
«Όσο το αγκαλιάζουμε πιο πολύ, ειδικά οι νέοι, δίνουν και την καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν την ευρωπαϊκή ιδέα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» τόνισε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Τις καλύτερες απαντήσεις σε αυτούς που είτε αρνούνται πλήρως την ευρωπαϊκή ιδέα είτε με τον άλφα ή βήτα τρόπο επιχειρούν να την υπονομεύσουν εκ των έσω, τις δίνει η συμμετοχή των νέων ανθρώπων και ειδικά η συμμετοχή σε αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Διότι μέσα από αυτή τη συμμετοχή εκτός από τη δική τους ανέλιξη και ανάδειξη σε συγκεκριμένους τομείς, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αξίας: της αλληλεγγύης».
 
Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις επικείμενες Ευρωεκλογές, σημειώνοντας πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι νέοι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες. «Οι νέοι άνθρωποι μπορούν να γίνουν οι μεταφορείς κάποιων απόψεων και να πείσουν τους συνομήλικούς τους, για να πάνε ψηφίσουν, για να στείλουν το μήνυμα ότι παραμένουμε συνεπείς στο ευρωπαϊκό όραμα».
 
Στάθηκε επίσης στο θέμα του Brexit σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν νικητές σε αυτή την ιστορία, όμως αυτή που υφίσταται το μεγαλύτερο κόστος είναι η Μεγάλη Βρετανία και οι πολίτες της.
 
«Η όλη συζήτηση γύρω από τις ευρωεκλογές γίνεται υπό τη σκιά της πορείας του Brexit. Τώρα όλοι αναγνωρίζουν, όλοι βλέπουν τις επώδυνες συνέπειες αυτής της απόφασης, κυρίως για τον βρετανικό λαό. Έχει αποδειχτεί ότι το ευρωπαϊκό ιδεώδες είναι πολύ πιο ανθεκτικό και δημιούργησε μεγάλη κοινότητα συμφερόντων μεταξύ των Ευρωπαίων. Ναι, πρέπει να παραδεχόμαστε τις ατέλειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, πρέπει να λέμε τις αλήθειες και τις αδυναμίες του -και υπάρχουν αδυναμίες- αλλά εάν το σπίτι σου έχει ρωγμές, το κατεδαφίζεις ή φτιάχνεις αυτές τις ατέλειες; Είμαστε σε αυτή τη φάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» σημείωσε ο Επίτροπος.
 
Αναφερόμενος σε «κασσανδρολογία» περί επερχόμενης καταστροφής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δημιούργησε κοινότητα συμφερόντων. Αν γυρίσουμε στο έθνος κράτος εκεί θα αναδειχθούν τα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε προβλήματα αλλά υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό ιδεώδες».
 
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προσφέρει ευκαιρίες σε όσους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα προς όφελος κοινοτήτων και ατόμων σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα να συμμετάσχουν στην αποκατάσταση σχολείων που έχουν καταστραφεί από σεισμό, να στηρίξουν αιτούντες άσυλο, να συμμετάσχουν σε καθαρισμό δασών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών ή  να στηρίξουν άτομα με αναπηρία σε κοινοτικό κέντρο.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ δημοσιοποίησε τα ονόματα 95 Παλαιστίνιων που θα αποφυλακιστούν-Οι όμηροι που θα απελευθερώσει η Χαμάς
Συνελήφθη ένα πρόσωπο για την κτηνωδία σε σκύλο στην Πέγεια-Βρέθηκε υποσιτισμένο και υπέστη εγκεφαλικό
Τέλος το TikTok από την Κυριακή στις ΗΠΑ-Απορρίφθηκε η προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο
Τη συγκατάθεση του για να εκδοθεί στη Σουηδία έδωσε ο 49χρονος δραπέτης
Εννέα ασθενείς σε ΜΕΘ λόγω ιώσεων-Κάτω των 40 ετών οι δύο από αυτούς
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Ανακοίνωσε το όνομα του Πακιστανού επίσημα η Αστυνομία έντεκα μέρες μετά τον εντοπισμό του
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Υπογράφεται η συμφωνία στο Ισραήλ-«Την Κυριακή επιστρέφουν οι πρώτοι όμηροι»