Μόνικα Παναγή: Ζητάμε ίσα δικαιώματα, όχι επιπλέον δικαιώματα
15:25 - 03 Φεβρουαρίου 2019

Είναι η πρώτη φορά που η κοινότητα Accept-ΛΟΑΤΙ, αποκτούν γυναίκα πρόεδρο. Χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί ένα περίεργο γεγονός, η κοινότητα συνεχίζει από τις 15 Δεκεμβρίου-ημέρα της εκλογικής διαδικασίας- τον ίδιο αγώνα. Τον αγώνα για αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων, με επικεφαλής την Μόνικα Παναγή.
Πολλά είναι αυτά που εκκρεμούν, μέσα σ΄αυτά και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, η οποία αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου, να βρεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Βουλής.
Η νέα πρόεδρος της ΛΟΑΤΙ κοινότητας, μιλά στον REPORTER, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της κοινότητας στην καθημερινότητά τους, τους στόχους της ως νέα πρόεδρος, αλλά και το περιστατικό της παράνομης υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλο ζευγάρι.
Ποιοι λόγοι σε ώθησαν να θέσεις υποψηφιότητα για τη θέση;
Εγώ έζησα πολλά χρονιά στο εξωτερικό και όταν ήρθα πίσω στην Κύπρο ένιωσα έντονα την ανάγκη να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και τη ΛΟΑΤΙ κοινότητα. Αυτή η ανάγκη γεννήθηκε από την συνεχή μου έκθεση στην αρνητικότητα που δεχόταν η κοινότητά μας από διαφορετικούς παράγοντες όπως η κοινωνία, η εκκλησία, και αλλά. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τον ακτιβισμό για να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου στη βελτίωση της.
Είναι η πρώτη φορά που παίρνει γυναίκα τα ινία της κοινότητα Accept-ΛΟΑΤΙ. Ποιοι είναι οι στόχοι σου ως νέα πρόεδρος;
Ναι είναι η πρώτη φορά. Σε γενικές γραμμές θα ήθελα να επικεντρωθώ στην ενδυνάμωση και την ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα που πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν τα μέλη μας αλλά και γενικά την αντίληψη της κοινωνίας ως προς το τι σημαίνει να είσαι ΛΟΑΤΙ. Τώρα πιο συγκεκριμένα έχουμε στόχους που αφορούν το Νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Και επίσης την προσπάθεια καταπολέμησης του bullying στα σχολεία μέσω του προγράμματος μας ΗΟΜΒΑΤ, το οποίο, πιο συγκεκριμένα, μαθαίνει στους εκπαιδευτικούς της Μέσης Εκπαίδευσης τους τρόπους καταπολέμησης της ομοφοβίας και τρανσφοβίας στα σχολεία.
Θεωρείς ότι έχουν σπάσει τα στερεότυπα στην Κύπρο όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό των ατόμων;
Δυστυχώς έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε. Αλλά μια βελτίωση έχει γίνει σίγουρα. Πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε ότι η διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι κάτι όμορφο, είτε αυτό ονομάζεται σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, χρώμα και θρησκεία.
Υπάρχουν άτομα που νιώθουν ακόμα ντροπή να μιλήσουν ανοικτά για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό;
Ναι υπάρχουν άτομα που νιώθουν ακόμα ντροπή γιατί φοβούνται τις συνέπιες που μπορεί να επιφέρει εάν μιλήσουν ανοικτά για το πως νιώθουν. Είναι εδώ που το κράτος πρέπει να δημιουργήσει μια στρατηγική για προστασία και ενημέρωση για γενικά τις μειονότητας ούτως ώστε να νιώθουν ασφάλεια να εκφράζονται ελεύθερα οι άνθρωποι.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους άτομα της Κοινότητας; Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να αλλάξουν;
Όπως προαναφέρθηκα οι άνθρωποι που νιώθουν περιθωριοποιημένοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εκφραστούν ελεύθερα. Αυτό τους επιβαρύνει συναισθηματικά και όχι μόνο. Πολλές δυσκολίες δέχονται τα τρανς άτομα στην Κύπρο λόγω των διακρίσεων που δέχονται στην εξεύρεση εργασίας.
Εσύ είχες να αντιμετωπίσεις τέτοια προβλήματα στην καθημερινότητά σου;
Κανένας δεν εκφράστηκε αρνητικά προς εμένα , αλλά πιστεύω ότι είχα μια εμπειρία προκατάληψης κατά την προσπάθεια να βρω δουλειά στο παρελθόν.
Παρατηρείται κωλυσιεργία όσον αφορά τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, αφού το νομοθετικό πλαίσιο βρίσκεται για δεύτερη φορά στη Νομική Υπηρεσία, ωστόσο υπήρξε διαβεβαίωση πως θα βρεθεί ενώπιον της Βουλής τον Φεβρουάριο. Αποτελεί αυτή η αναγνώριση κάτι σαν γενική αναγνώριση των ΛΟΑΤΙ ατόμων;
Φυσικά! Ότι βήμα πάρει η πολιτεία για την προσπάθεια προστασίας το ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων είναι θετική και σημάδι αναγνώρισης. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να σταματούμε την προσπάθεια για ίσα δικαιώματα για τους Κύπριους πολίτες της ΛΟΑΤΙ κοινότητας. Και θέλω να τονίσω πως ζητάμε ίσα δικαιώματα, γιατί η κοινωνία πιστεύει ότι ζητάμε επιπλέον δικαιώματα, όχι απλά ίσα.
Θεωρείτε πως υστερεί νομοθετικά η Κύπρος για τα δικαιώματα της Αccept-ΛΟΑΤΙ;
Ναι υστερεί νομικά η Κύπρος. Σύμφωνα με την ILGA-Europe έναν οργανισμό υπεύθυνο για την προστασία των ΛΟΑΤΙ δικαιωμάτων στην Ευρώπη, η Κυπρος είναι 30/49 σε σειρά κατάταξης όσον την ισότητα δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ με ποσοστό 29%. Άρα έχουμε ακόμα δρόμο.
Με αφορμή την υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου, για την παράνομη υιοθεσία παιδιού από ομόφυλο ζευγάρι ανδρών, πώς τοποθετήστε;
Εμείς θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη βελτίωσης όχι μόνο της διαδικασίας για υιοθεσία στην Κύπρο αλλά επίσης να τονίσουμε ότι η απαγόρευση στο δικαίωμα στην υιοθεσία παιδιού που επηρεάζει τα ομόφυλα ζευγάρια είναι μια μορφή διάκρισης. Και δεν μιλάμε για προνόμιο που πρέπει να έχει ένα ομόφυλο ζευγάρι αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν στην διαδικασία ελέγχου και καταλληλόλητας που επιτρέπετε μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια.
Τώρα για την συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στο γεγονός αν ή αποδειχτεί ενώπιον της δικαιοσύνης ότι πρόκειται για παράνομες πράξεις αλλά θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν και τα κίνητρα που ώθησαν το ζευγάρι να προβεί σε τούτες τις πράξεις συμπεριλαμβανομένης και του γεγονότος της απαγόρευσης του δικαιώματος της υιοθεσίας παιδιού. Το κράτος θα πρέπει να λάβει υπόψιν όλα τα γεγονότα και να προχωρήσει σε διορθώσεις της νομοθεσίας άμεσα.
Πώς φαντάζεσαι την Κύπρο σε δέκα χρόνια;
Φαντάζομαι την Κύπρο σε δέκα χρονιά πιο πλούσια κοινωνικά ελπίζοντας ότι επιτέλους θα αλλάξουν οι νοοτροπίες που επιφέρουν μόνο αρνητικότητα. Ζούμε στην εποχή της διεθνούς σύνδεσης και των πληροφοριών και πρέπει να αρχίσουμε να απορροφούμε όχι μόνο άλλες κουλτούρες αλλά επίσης και άλλες νοοτροπίες. Ο δρόμος είναι μακρύς με πολλά εμπόδια γι’ αυτό πρέπει να μην σταματούμε να προσπαθούμε μέχρι να πέτυχουμε τον στόχο μας.
