Αγωνία τέλος για το 10-Αποκαλύπτονται σήμερα Δελφύνη και Γλαύκος (χάρτες)

Τέλος στα σενάρια αλλά και στην αγωνία, αναμένεται να δώσει η σημερινή ημέρα, αφού το Υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με την ExxonMobil θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων στο πολλά υποσχόμενο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Μετά από αρκετές εβδομάδες ερευνών από το γεωτρύπανο Stena Icemax, και την απαραίτητη ανάλυση που έγινε στα δεδομένα από το επιστημονικό προσωπικό της ExxonMobil, σήμερα θα γίνει γνωστό αν τα αποθέματα φυσικού αερίου που κρύβουν οι στόχοι Δελφύνη και Γλαύκος, είναι ανάλογα των προσδοκιών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εντοπισμού ικανοποιητικών ποσοτήτων φυσικού αερίου, που θα είναι παράλληλα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμες, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τεθούν σε νέο πλαίσιο, αφού ίσως ξεκλειδώσουν την επιλογή δημιουργίας τερματικού. 

Πρώτος για τα σχετικά αποτελέσματα θα ενημερωθεί από τους τεχνοκράτες της ExxonMobil ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 10 το πρωί, ενώ λίγο αργότερα, στη μια το μεσημέρι σειρά θα πάρουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που θα μεταβούν για ενημέρωση στο Υπουργείο Ενέργειας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ακολούθως ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους. 

Η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ

Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις ο REPORTER καταγράφει τα δεδομένα στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά τις προσπάθειες των κρατών της περιοχής να εξορύξουν τους φυσικούς της πόρους.

Ξεκινώντας από την κυπριακή ΑΟΖ, το Υπουργείο Ενέργειας την τελευταία δεκαπενταετία εργάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση. Στους τέσσερις γύρους αδειοδότησης που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα οκτώ εταιρείες κολοσσοί στα ενεργειακά αδειοδοτήθηκαν σε ισάριθμα οικόπεδα, από τα 13 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Χάρτης 1: Τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτά

Μέχρι σήμερα η Κύπρος μπορεί να ελπίζει σε δύο κοιτάσματα σε αυτό της Αφροδίτης στο οικόπεδο 12 και στην Καλυψώ (σ.σ δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα) του οικοπέδου έξι, ενώ σήμερα θα γίνει γνωστό αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες και στο οικόπεδο 10. 

Τα οικόπεδα που μέχρι στιγμής δεν έχουν αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας είναι τα οικόπεδα 1,4,5 και 13. 

Το οικόπεδο 2 που βρίσκεται ανατολικότερα κατακυρώθηκε κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης τον Ιανουάριο του 2013 στην κοινοπραξία των εταιρειών ΕΝΙ και KOGAS. Εντός του οικοπέδου πραγματοποιήθηκαν δισδιάστατες και τρισδιάστατες μελέτες χωρίς όμως η κοινοπραξία να προχωρήσει σε πιο εξειδικευμένες έρευνες. 

Στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ δραστηριοποιείται επίσης η ιταλική ΕΝΙ που προγραμμάτιζε να διεξάγει ερευνητική γεώτρηση τον Φεβρουάριο του 2018. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, με την παρουσία φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή και την παρεμπόδιση του SAIPEM 12000. Μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της, αν δηλαδή θα επανέλθει για να διεξάγει τη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά».

Στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα κοιτάσματα της ΑΟΖ, η Καλυψώ που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις  το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των 3.800 μέτρων. Η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα, ενώ το κοίτασμα, έχει την ίδια γεωλογική δομή με το αιγυπτιακό κοίτασμα - μαμούθ «Zohr». Ωστόσο, λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου. Οι εταιρείες ωστόσο συνεχίζουν τις τρισδιάστατες μελέτες, για να καταλήξουν στην ακριβή ποσότητα, αν και το ελάχιστο υπολογιζόμενο κοίτασμα, υπολογίζεται στα  3,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα Φ.Α.

Τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε ο τέταρτος γύρος αδειοδότησης που προκήρυξε το Υπουργείο Ενέργειας και αφορούσε το οικόπεδο 7. Στον συγκεκριμένο γύρο μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνο οι εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το Υπουργείο Ενέργειας δέχθηκε μια μόλις αίτηση από την γαλλική Total στην οποία αναμένεται εντός του χρόνου να δοθεί η σχετική άδεια για εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου τεμαχίου. 

Όσον αφορά το οικόπεδο 8 η ιταλική ΕΝΙ προχώρησε σε έρευνες, οι οποίες ωστόσο δεν έδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και η εταιρεία εξετάζει νέους στόχους πέραν του Ερατοσθένη. 

Στο οικόπεδο 9 κοινοπραξία της ΕΝΙ και της Kogas προχώρησαν σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε δύο στόχους στον Ονασαγόρα και στην Αμαθούσα χωρίς ωστόσο να πάρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επί του παρόντος η κοινοπραξία επανεξετάζει το γεωλογικό μοντέλο που βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν τόσο από τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποίησαν, όσο και από την επεξεργασία των δεδομένων από το κοίτασμα μαμούθ Ζορ που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, ούτως ώστε να προβούν σε νέα γεώτρηση.

Το οικόπεδο 11 αδειοδοτήθηκε στον δεύτερο γύρο αδειδοδότησης τον Φεβρουάριο του 2014 προς όφελος της γαλλικής Total. Οι έρευνες που ακολούθησαν έδωσαν σημαντικά δεδομένα. Η εταιρεία αν και είχε και τα δικαιώματα για το οικόπεδο 10 αποφάσισε να το αφήσει και να επικεντρωθεί στις έρευνες του 11. Τον Μάρτιο του 2017 η εταιρεία αποφάσισε να πωλήσει το 50% των δικαιωμάτων της στο οικόπεδο 11 στην ιταλική ΕΝΙ ενώ προχώρησε σε διερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Ονισήφορος» η οποία κατέδειξε την ύπαρξη κοιτασμάτων τα οποία όμως δεν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα. 

Το οικόπεδο 12 της ΑΟΖ στο οποίο αρχικά δραστηριοποιείτο η Noble Energy αποτελεί ένα από τα υποσχόμενα Οικόπεδα της ΑΟΖ. Η γεώτρηση στην οποία προέβη η εταιρεία το 2013 κατέδειξε ύπαρξη κοιτασμάτων από 3,6 έως 6 tcf με μέση τιμή περίπου 4,5 tcf. Τον Δεκέμβριο του 2011, εντωμεταξύ, η Noble Energy μεταβίβασε το 15% αντίστοιχα των δικαιωμάτων της στο Delek Drilling L.P και στην Avner Oil & Gas Exploration L.P. Τον Φεβρουάριο του 2016, η Noble Energy μεταβίβασε 35% ιδιοκτησία στην BG Group (τώρα Shell).Τον Ιούνιο του 2015 το Οικόπεδο 12 κηρύχθηκε από την κοινοπραξία ως ένα εμπορεύσιμο κοίτασμα.

Τι κάνουν Αίγυπτος και Ισραήλ

Παράλληλα με την Κύπρο έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου, διεξάγουν στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο η Αίγυπτος, όσο και το Ισραήλ. 

Χάρτης 2: Τα σημαντικότερα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο

Στην ισραηλινή ΑΟΖ έγιναν συνολικά την τελευταία δεκαετία περίπου 23 γεωτρήσεις. Μεταξύ άλλων μικρότερων κοιτασμάτων, εντοπίστηκε το κοίτασμα μαμούθ στον Λεβιάθαν με 22 τρις κυβικά πόδια Φ.Α, ενώ αξιόλογο είναι και τα αποτελέσματα άλλων τριών γεωτρήσεων όπως το Ταμάρ το Τανίν και το Μάρε ή Νταλίτ.

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή συνεχίζει με νέες γεωτρήσεις αλλά επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εξεύρεση της καλύτερης και αποδοτικότερης γεώτρησης για εκμετάλλευση του Λεβιάθαν, καθώς και στους τρόπους μεταφοράς του αερίου στο Ισραήλ για επεξεργασία και εκμετάλλευση. 

Σε παρόμοια κατάσταση τελεί και η Αίγυπτος. Συγκεκριμένα οι προσπάθειες του γειτονικού μας κράτους επικεντρώνονται στην υποδομή που θα αναλάβει την μεταφορά και επεξεργασία του φυσικού αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Ζορ στην χώρα. 

Το κοίτασμα του Ζορ σύμφωνα με της ερευνητικές γεωτρήσεις διαθέτει κάτι περισσότερο από 30 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ποσότητα που το καθιστά από τα μεγαλύτερα του πλανήτη. 

Δειτε Επισης

Τη διεκδίκηση έδρας του ΟΗΕ στην Κύπρο συζήτησε η Επιτροπή Εξωτερικών
Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ