Μέλη του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν κυρώσεις κατά του ηγέτη της Τζάις

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν χθες Τετάρτη απο το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος του Μασούντ Αζχαρ, ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις ι Μοχάμαντ, που εδρεύει στο Πακιστάν κι έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 μέλη των ινδικών σωμάτων ασφαλείας.

Οι τρεις δυτικές χώρες θέλουν ο Μασούντ κζχαρ να προστεθεί στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ που περιλαμβάνει πρόσωπα τα οποία ενέχονται στην "τρομοκρατία", κάτι που συνεπάγεται δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων σε διεθνές επίπεδο και παγκόσμιες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Πρόκειται για το τρίτο αίτημα που υποβάλλεται για τον σκοπό αυτό από το Λονδίνο, το Παρίσι και την Ουάσινγκτον: το Πεκίνο έχει ήδη εκφράσει την εναντίωσή του δύο φορές (2016, 2017), πράγμα που αναμένεται να πράξει κι αυτήν.

Η οργάνωση η ίδια είχε ήδη προστεθεί στη μαύρη λίστα το 2001. Το ΣΑ του ΟΗΕ έχει στη διάθεσή του 10 ημέρες για να εξετάσει το αίτημα των τριών χωρών. Η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, μετά την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ τη 14η Φεβρουαρίου, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 μέλη μιας παραστρατιωτικής δύναμης.

Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η Τζάις Μοχάμαντ. Ο ΟΗΕ προέτρεψε τις δύο κυβερνήσεις να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" και να λάβουν "άμεσα μέτρα αποκλιμάκωσης" της έντασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Ο πακιστανός ΥΠΕΞ Σα Μαχμούντ Κουρέσι απηύθυνε από την πλευρά του αίτημα στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο να παρέμβει.
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκνευρίστηκε με το Ευρωκοινοβούλιο το τουρκικό ΥΠΕΞ και το κατηγόρησε ότι παρέχει προπαγανδιστική βάση σε τρομοκράτες
Προειδοποιήσεις ΟΗΕ για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
Δρομολογεί πρωτοβουλίες για αναγνώριση της αποστολής της ΕΛΔΥΚ η Κυβέρνηση
Στους 31 οι νεκροί από την πακιστανική πλευρά-Ο στρατός λέει ότι σε αντίποινα θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους
Κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας-Ο ΟΗΕ καθορίζει πλαίσιο επανέναρξης συνομιλιών, όχι ο Ερντογάν
Τα αλλάζει τώρα ο Βανς-«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ανήκουν στην ίδια ομάδα»
Γνώριζαν οι Αρχές ότι ο γιος είχε κακοποιήσει τον ηλικιωμένο αλλά η γραφειοκρατία τον άφησε να τον σκοτώσει
Σε τουλάχιστον 33 νεκρούς και 80 τραυματίες ανήλθε ο απολογισμός από το ισραηλινό πλήγμα στη Γάζα
Τραγικό θάνατο σε φρεάτιο ανελκυστήρα βρήκε 43χρονος υδραυλικός στη Λεμεσό
Ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή ζητά ο υπόδικος που μαχαιρώθηκε στις Φυλακές-Επιστολή σε Εισαγγελέα