Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις για το φυσικό αέριο

Αισιοδοξία επικρατεί για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία ExxonMobil.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα κυπριακά ΜΜΕ, το κοίτασμα που βρέθηκε στο τεμάχιο 10 είναι εμπορεύσιμο, με παρόμοια γεωλογία με αυτή του αιγυπτιακού «Ζορ».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγωνία τέλος για το 10-Αποκαλύπτονται σήμερα Δελφύνη και Γλαύκος (χάρτες)
 
Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη πριν από λίγο ο Αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Tristan J. ASpray και η αντιπροσωπεία του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έγραψε στο Twitter πως συνεχίζουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας με αισιοδοξία. 
 
 
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον κ. Άσπρεϊ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.
 
Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου το Υπουργείου Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 και ότι το γεωτρύπανο «Stena Icemax» θα συνέχιζε στον στόχο «Γλαύκο» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο.
 
Τα αποτελέσματα αναμένονταν μετά την ολοκλήρωση και της ερευνητικής γεώτρησης στον δεύτερο στόχο, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί.
 
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος» και εκτιμάται πως η παρουσία του Αντιπροέδρου τoυ αμερικανικού κολοσσού κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καταδεικνύει θετικές εξελίξεις.
 
Πάντως, έγκυρες πηγές δήλωσαν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) πως σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, του δεύτερου μετά την «Αφροδίτη», δημιουργούνται θετικές προεκτάσεις σε τρία επίπεδα:
 
Πρώτο, ενισχύονται οι υδρογονανθρακικοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Δεύτερο, κλειδώνει η παρουσία της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο στην Κύπρο.
 
Τρίτο: Δημιουργείται νέα δυναμική και στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL που περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις.
 
Σημειώνεται ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της ExxonMobil, είχε αναφέρει ότι τα μελλοντικά βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα των ερευνών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν τα δεδομένα το επιτρέψουν, η εταιρεία να συμμετέχει στην κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο. 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Non habemus Papam-Μαύρος ο πρώτος καπνός από την Καπέλα Σιστίνα
Εκνευρίστηκε με το Ευρωκοινοβούλιο το τουρκικό ΥΠΕΞ και το κατηγόρησε ότι παρέχει προπαγανδιστική βάση σε τρομοκράτες
Δρομολογεί πρωτοβουλίες για αναγνώριση της αποστολής της ΕΛΔΥΚ η Κυβέρνηση
Ιωάννου: Ο αγώνας της ΕΟΚΑ πυξίδα για το παρόν και το μέλλον
Υπέρ δομημένου, εντατικού και συνεχούς διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ η Κύπρος
Γνώριζαν οι Αρχές ότι ο γιος είχε κακοποιήσει τον ηλικιωμένο αλλά η γραφειοκρατία τον άφησε να τον σκοτώσει
Τραγικό θάνατο σε φρεάτιο ανελκυστήρα βρήκε 43χρονος υδραυλικός στη Λεμεσό
Ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή ζητά ο υπόδικος που μαχαιρώθηκε στις Φυλακές-Επιστολή σε Εισαγγελέα
Λύπη εκφράζει ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία για τις αναφορές σε «δύο κράτη»-Οι αναγνώσεις των κομμάτων
Μητσοτάκης: Δεν είναι αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών στην Κύπρο