Πώς και γιατί ο «Γλαύκος» ανοίγει τον δρόμο για τερματικό στην Κύπρο
17:26 - 28 Φεβρουαρίου 2019
Μεγάλη αισιοδοξία επικρατεί στη Λευκωσία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο κοίτασμα «Γλαύκος», του οικοπέδου 10, της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο εντοπισμός κοιτάσματος μεταξύ πέντε με οκτώ τρις κυβικών ποδών φυσικού αερίου, χαρακτηρίζεται ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία τερματικού φυσικού αερίου στην Κύπρο.
Τόσο το μέγεθος όσο και η ποιότητα του κοιτάσματος, επιτρέπει στους τεχνοκράτες του Υπουργείου Ενέργειας να αισιοδοξούν πως η σκέψη για δημιουργία τερματικού γίνεται εφικτή και βιώσιμη.
Βασική προϋπόθεση για τέτοιο ενδεχόμενο, πάντως, είναι ο εντοπισμός άλλων δυο μεσαίου μεγέθους κοιτασμάτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, που θα καθιστά μια τέτοια τεράστια επένδυση, βιώσιμη και κερδοφόρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στις συναντήσεις που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού μετέφερε την πίστη του για εντοπισμό και νεών κοιτασμάτων, τόσο εντός του οικοπέδου 10 όσο και ευρύτερα στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα καθιστούν τη δημιουργία τερματικού προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών
Οι προσπάθειες της Λευκωσίας αυτή τη στιγμή κινούνται σε τρία διαφορετικά επίπεδα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Πρώτον, να κλείσει η συμφωνία για μεταφορά των αποθεμάτων φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» του οικοπέδου 12 στην Αίγυπτο. Για το συγκεκριμένο θέμα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα τύχουν τις επόμενες εβδομάδες ενημέρωσης οι αρχηγοί των κομμάτων.
Δεύτερον, η συνέχιση των γεωτρήσεων από τους ενεργειακούς κολοσσούς (ΕΝΙ, TOTAL, ExxonMobil) και σε άλλα οικόπεδα και στόχους, που θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξη αντίστοιχων μεγάλων κοιτασμάτων, καθιστώντας την δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο βιώσιμη.
Και τρίτον, την σύναψη της τελικής συμφωνίας για τη δημιουργία του αγωγού East Med που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Σημειώνεται πως για να είναι η δημιουργία τερματικού βιώσιμη, υπολογίζεται πως χρειάζονται αποθέματα φυσικού αερίου πάνω από 10 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Από τη στιγμή που σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, στο χειρότερο σενάριο ο Γλαύκος διαθέτει 5 τρις κυβικά πόδια, χρειάζονται να εντοπιστούν σε νέες γεωτρήσεις αντίστοιχες ποσότητες σε κοίτασμα που θα είναι και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο.