Πού «συναντάται» νομικά η Κύπρος με τα νησιά Τσάγκος για τις Βάσεις

Σταθμός στην ιστορία του διεθνούς δικαίου κρίνεται η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Αρχιπελάγους Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό. Δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα, όμως, αλλά πτυχές της αγγίζουν και την Κύπρο, καθώς απουσίαζαν οι ίδιες προϋποθέσεις και κατά τη δημιουργία των βρετανικών Βάσεων στο νησί μας.
                                                      
Υπενθυμίζεται ότι τη θέση του Δικαστηρίου είχε ζητήσει η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ο συμβουλευτικός της χαρακτήρας αφορά στο γεγονός πως τώρα θα επιστρέψει στα Ηνωμένα Έθνη για επόμενα βήματα. Αυτό πολιτικά δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη περίοδο για το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της τροπής που έχει λάβει η διαδικασία του Brexit και της μειωμένης αξιοπιστίας του αποδυναμωμένου Λονδίνου στη διεθνή σκηνή.
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER ο νομικός Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης, το Δικαστήριο ανέφερε ότι υπήρχε δικαίωμα στην αυτοδιάθεση στο εθιμικό διεθνές δίκαιο πριν από το 1960, άρα ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου.
 
Η πλέον σημαντική θέση του Δικαστηρίου, όμως, η οποία ενδιαφέρει άμεσα και την Κύπρο, ήταν ο τρόπος που έγινε ο διαμελισμός της αποικίας του Μαυρικίου. Από τη στιγμή που δεν εκφράστηκε ελεύθερη και γνήσια η βούληση του λαού του Μαυρικίου για να αποσπαστεί το Αρχιπέλαγος, η διαδικασία δεν ήταν νομότυπη. Αυτό ισχύει και στην Κύπρο, καθώς ούτε ο κυπριακός λαός εν γένει ούτε οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων περιοχών δεν εξέφρασαν ελεύθερη και γνήσια βούληση για απόσπαση του εδάφους των βάσεων από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ο Δρ. Ιωαννίδης υπενθύμισε, ακόμη, πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας είπε στην υπόθεση Μπασίρ, τον Ιούλιο του 2018, ότι στο έδαφος των Βάσεων συνεχίζεται το ίδιο καθεστώς που ίσχυε πριν από το 1960.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους