Αποφασιστικότητα στην εφαρμογή μέτρων για τις επικίνδυνες οικοδομές ζητά το ΥΠΕΣ

Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι το νομοθετικό πλαίσιο του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία στις Οικοδομικές Αρχές να δράσουν ακόμη και προληπτικά στις περιπτώσεις Επικίνδυνων Οικοδομών και καλεί τις Αρχές να επιδείξουν την ανάλογη αποφασιστικότητα για την εφαρμογή και επιβολή των μέτρων, που παρέχονται στη νομοθεσία, για αντιμετώπιση της επικινδυνότητας των επικίνδυνων οικοδομών, ώστε να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα (πχ. σημάνσεις, περιφράξεις και άλλα μέτρα) για προστασία των πολιτών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, με αφορμή τη χθεσινή κατάρρευση παλαιάς οικοδομής στην Λευκωσία, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι για την κατάρρευση της συγκεκριμένης οικοδομής θα ζητήσει από το Δήμο Λευκωσίας σχετική έκθεση, για τις ενέργειες που έχουν γίνει, σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών θα καλέσει όλες τις Οικοδομικές Αρχές και την Ένωση Δήμων να διαβιβάσουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τυχόν απόψεις για περαιτέρω τροποποίηση της νομοθεσίας, ενώ θα ζητηθεί, επίσης, ενημέρωση από όλες τις Οικοδομικές Αρχές, σχετικά με τις επικίνδυνες οικοδομές, που εντοπίζονται στις περιοχές αρμοδιότητάς τους καθώς και για τον τρόπο χειρισμού και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνουν.

Αναφορικά με το θέμα της τακτικής επιθεώρησης οικοδομών, που επισημάνθηκε σε διάφορες δηλώσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό εργαλείο, όμως, προσθέτει ουσιαστικά δεν αφορά τη συγκεκριμένη ή παρόμοιες περιπτώσεις καθότι η κατάσταση της εν λόγω οικοδομής ήταν ήδη γνωστή.

Το πλαίσιο της περιοδικής επιθεώρησης συζητείται στο παρόν στάδιο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΕΤΕΚ για θεσμοθέτηση του θέματος, εξετάζοντας θέματα όπως η κατηγοριοποίηση των οικοδομών για τις οποίες θα πραγματοποιείται η επιθεώρηση, η διαδικασία που θα ακολουθείται, τα προσόντα των ατόμων που θα προβαίνουν στους ελέγχους, καθώς και οι τρόποι επιβολής.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζει ότι οι διαδικασίες και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά στις περιπτώσεις οικοδομών, που δυνατόν να καταστούν επικίνδυνες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και οι διαδικασίες και τα μέτρα στις περιπτώσεις εντοπισμού επικίνδυνων οικοδομών, περιλαμβάνονται στον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο, ο οποίος ενισχύθηκε σημαντικά για τις περιπτώσεις των επικίνδυνων οικοδομών έπειτα από σχετική τροποποίηση το 2016, κατόπιν συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στην οποία συμμετείχαν τόσο η Ένωση Δήμων όσο και το ΕΤΕΚ.

Σύμφωνα με τον νόμο, η αρμόδια Οικοδομική Αρχή, σε περίπτωση που είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε οικοδομή, στην περιοχή της αρμοδιότητάς της, είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε να γίνεται επικίνδυνη και ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων, δύναται να εισέλθει αυτεπάγγελτα στην οικοδομή και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άρση του άμεσου κινδύνου πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Επιπρόσθετα, ο νόμος παρέχει την εξουσία στην Οικοδομική Αρχή, έπειτα από σχετική ειδοποίηση, που επιδίδεται στον ιδιοκτήτη ή/και στα πρόσωπα που διαμένουν σε αυτή, να καλεί τον ιδιοκτήτη όπως, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας διορίσει μελετητή για την ετοιμασία σχετικής έκθεσης για την άρση της επικινδυνότητας και την επισκευή της οικοδομής ή/και να επισκευάσει, απομακρύνει, προστατεύσει ή περιφράξει την οικοδομή και γενικά όπως λάβει όλα τα μέτρα που καθορίζονται στην ειδοποίηση για την άρση κάθε κινδύνου.

Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο «εάν μετά την επίδοση της ειδοποίησης στον ιδιοκτήτη, αυτός δεν συμμορφωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας με τις απαιτήσεις που περιέχονται σε αυτήν, η Οικοδομική Αρχή δύναται να μεριμνήσει για την επισκευή, την απομάκρυνση, την προστασία ή την περίφραξη ή για την πραγματοποίηση των μέτρων που καθορίζονται στην ειδοποίηση».

Τονίζει, δε, ότι «επίδοση» της σχετικής ειδοποίησης θεωρείται ότι έγινε εάν παραδοθεί στον ιδιοκτήτη, ή εάν αποσταλεί με διπλοσυστημένη επιστολή ή ακόμη και εάν δημοσιευτεί σε δύο τουλάχιστον ημερήσιες εφημερίδες και τοιχοκολληθεί σε εμφανές μέρος της οικοδομής.
 
Τα έξοδα για τις οποιεσδήποτε ενέργειες της Οικοδομικής Αρχής για άρση της επικινδυνότητας της οικοδομής, καταβάλλονται από τον ιδιοκτήτη και σε περίπτωση άρνησης, δυνατόν να αναζητηθούν δικαστικώς από την αρμόδια Οικοδομική Αρχή ως αστικό χρέος, καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί του Τζόκερ για τα 9,6 εκατ. ευρώ
Στους 68 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας-Αδιανόητες εικόνες καταστροφής
Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική-Θα φτάσει τους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών
Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες μετά τις πλημμύρες στο Τέξας-Νεκρά 15 παιδιά
Σκηνές πανικού σε αεροσκάφος της Ryanair-Επιβάτες πηδούν από τα φτερά, 18 τραυματίες
Επαναφορά νομοσχεδίου για κέντρα αποκατάστασης στην αρχική του μορφή ζητά η ΚΥΣΟΑ
Νέα διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για τη δολοφονία του Θανάση-«Δεν ήταν το μόνο θύμα συγκάλυψης και διαφθοράς»
Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η απάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων
Επανήλθαν οι Οικολόγοι, ζητούν παραίτηση ή παύση Αγγελίδη-«Πρέπει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη»