Κ. Κληρίδης: Νομικό όπλο που πρέπει ν’ αξιοποιηθεί προσεχτικά η γνωμοδότηση της Χάγης

Την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο, εγείροντας θέμα βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, ζητά η πλειοψηφία των κομμάτων.
 
Υπενθυμίζεται πως το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε χθες παράνομη έκρινε την διατήρηση βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στο νησί Μαυρίκιος, επειδή δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει το συντομότερο.
 
Πάντως, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, τόνισε πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης είναι  ένα νομικό όπλο, «δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε αυτό το νομικό όπλο και διώχνουμε τους Άγγλους, και σε μια βδομάδα φεύγουν οι Βάσεις, αλλά και ούτε σημαίνει ότι δεν πράττουμε απολύτως τίποτε.
 
«Θα μελετήσουμε περαιτέρω την απόφαση και θα προβούμε σε μία λεπτομερή ανάλυση την οποία θα υποβάλουμε προς την Εκτελεστική Εξουσία, έτσι ώστε να την χρησιμοποιήσει οποτεδήποτε θα κρίνει σκόπιμο και υπό οποιαδήποτε μορφή αποφασίσει. Είναι ένα νομικό όπλο δεν σημαίνει όμως ότι έχουμε αυτό το νομικό όπλο και διώχνουμε τους Άγγλους και σε μια βδομάδα φεύγουν οι Βάσεις και ούτε σημαίνει ότι δεν πράττουμε απολύτως τίποτε. Κατά την άποψή μου είναι ένα όπλο που πρέπει με απόλυτη προσοχή να αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση, με προσεχτικό τρόπο», υπέδειξε ο Κώστας Κληρίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Μαυρίκιος ανοίγει τον δρόμο για την Κύπρο-Παράνομες οι Βρετανικές Βάσεις
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας η γνωμοδότηση για τον Μαυρίκιο
 
Ο ΔΗΣΥ
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, υπέδειξε πως αδιαμφισβήτητα, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις στρατιωτικές βάσεις στον Μαυρίκιο, αποτελεί μια ιστορική γνωμάτευση.
 
«Σωστά ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι  η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει πολύ σοβαρά την απόφαση αυτή. Με την αντικειμενική νομική συμβουλή που θα δοθεί στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να αποφασιστεί ο πολιτικός χειρισμός του θέματος», επισήμανε.
 
Το ΑΚΕΛ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ  Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τον Μαυρίκιο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρότι μη δεσμευτική, έχει τεράστια σημασία και σοβαρές προεκτάσεις, ειδικότερα για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο.
 
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως από το 1991 το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει στο Εθνικό Συμβούλιο ανάλυση, με την οποία υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγή στη Γενική Συνέλευση για να ζητήσει γνωμοδότηση από το Διεθνές Δικαστήριο είναι δυνητικό εργαλείο που διαθέτουμε όταν θα κρίνουμε κατάλληλη τη στιγμή για να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Το ΑΚΕΛ», επισήμανε, «ανέκαθεν υπογράμμιζε ότι η παρουσία στρατιωτικών βάσεων στην επικράτεια ανεξαρτήτων κρατών, ως κατάλοιπο της αποικιοκρατίας, συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των κρατών. Συνιστά αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση των αρχών του ίδιου του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
 
Τη θέση αυτή συνεχίζουμε να προβάλλουμε και σήμερα με πληθώρα δράσεων που αναπτύσσουμε, εντός και εκτός των συνόρων της Κύπρου. Το πότε θα ακολουθήσουμε την οδό του Μαυρίκιου, που αποδεδειγμένα συνιστά ένα σοβαρό όπλο στη φαρέτρα μας, αποτελεί καθαρά πολιτική απόφαση.
 
Αυτή θα πρέπει να ληφθεί την πλέον προσφερόμενη στιγμή, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τον Μαυρίκιο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων, την παράνομη τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών μας», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.   
 
ΤΟ ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής:
 
«Τα ισχυρά νομικά εργαλεία, που έχουν προκύψει από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου στην προσφυγή του Μαυρικίου εναντίον της Βρετανίας για τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στο Αρχιπέλαγος Chagos, ανοίγουν το δρόμο στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να αξιοποιήσει αυτή τη γνωμάτευση προς όφελος της.
 
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν χωρούν αποικιοκρατικά κατάλοιπα σε μια ευρωπαϊκή χώρα τον 21ο αιώνα.
 
Ως ΔΗΚΟ θεωρούμε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το ότι η Κύπρος παρέλειψε να επιδιώξει να καταστεί διάδικος στην υπόθεση του Μαυρικίου, ή, να ξεκινήσει παρόμοια διαδικασία για τις εδώ βρετανικές βάσεις.
 
Τονίζεται πως και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας σε χθεσινές του δηλώσεις έχει ξεκαθαρίσει πως είναι πολιτική η απόφαση και όχι νομική, για να διεκδικήσει παρόμοια γνωμάτευση η Κυπριακή Δημοκρατία στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
 
Τη στιγμή που η Κύπρος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την απόφαση του Brexit, μία απόφαση που κινδυνεύει να μετατρέψει τους Κύπριους πολίτες και κάτοικους των βρεττανικών βάσεων σε ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προσφέρεται ακόμη μια νομική διέξοδος για να αντιμετωπιστεί η αναχρονιστικότητα του αποικιακού κατάλοιπο των βάσεων.
 
Νομικά όπλα και νομική τεχνογνωσία υπάρχουν. Απαιτείται πολιτική βούληση».
 
Η ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως παραμένει από το 1969 σταθερή στην πάγια θέση της πως ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του Κυπριακού, επιβάλλεται να τεθεί θέμα απομάκρυνσης των Βρετανικών Βάσεων
 
«Όπως επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα, η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί ένα νέο πλαίσιο για τις Βρετανικές Βάσεις», αναφέρει.
 
«Η απόφαση», συνεχίζει η ΕΔΕΚ, «καταρρίπτει τη βρετανική προσπάθεια να προσδοθεί νομιμότητα και κυριαρχία στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Μία προσπάθεια η οποία επιχειρήθηκε και με το Σχέδιο Ανάν αλλά και στο πλαίσιο λύσης του Kυπριακού και δεν καρποφόρησε.
 
Σημειώνουμε πως οι Βρετανικές Βάσεις δεν είναι νόμιμες αφού ήταν αποτέλεσμα της επιβολής της αποικιακής δύναμης κατά την υπογραφή των Συμφωνιών του 1960, δεν έτυχαν έγκρισης από καμία κυπριακή κυβέρνηση, αλλά ούτε και νομιμοποιήθηκαν από απόφαση του Kυπριακού λαού.
 
Η ΕΔΕΚ παραμένει από το 1969 σταθερή στην πάγια θέση της πως ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του Κυπριακού, επιβάλλεται να τεθεί θέμα απομάκρυνσης των Βρετανικών Βάσεων».
 
Η Συμμαχία Πολιτών
«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενισχύει με τη γνωμάτευση του, την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας αναφορικά με το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Απόφαση που είναι δεσμευτική», επισήμανε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.
 
«Με αυτά τα δεδομένα», τόνισε, «δεν δικαιολογείται η όποια ολιγωρία ή αδράνεια από μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει και τη γνωμάτευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας και να διεκδικήσει την απομάκρυνση των Βάσεων και την ιδιοκτησία των εδαφών που βρίσκονται σ’ αυτές ολοκληρώνοντας έτσι την ανεξαρτησία μας.
 
Γνωρίζω ότι κάποιοι θα επαναφέρουν το γνωστό επιχείρημα πως δεν πρέπει ενόσω το Κυπριακό είναι άλυτο να ανοίξουμε δεύτερο μέτωπο. Το επιχείρημα αυτό είναι λανθασμένο και ανυπόστατο για δύο λόγους:
 
Πρώτο, γιατί με τη θέση αυτή δίνουμε κίνητρο στη Βρετανία να συμβάλλει στη μη λύση του Κυπριακού έτσι ώστε να μην ανησυχεί για τις βάσει της και
 
Δεύτερο, γιατί το μέτωπο το έχει ανοίξει προ πολλού η Βρετανία με τη στάση της στο Κυπριακό. Υπενθυμίζω την τελευταία της παρέμβαση για να υποχρεωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία να εκδίδει Κυπριακή ταυτότητα σε παιδιά των εποίκων.
 
Όσοι πιστεύουν πως δεν υπάρχει ανοικτό μέτωπο απλά στρουθοκαμηλίζουν σε βάρος των συμφερόντων του Κράτους και του λαού μας».
 
Η Αλληλεγγύη
«Χαιρετίζουμε την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκηση του Αρχιπελάγους Τσάγκος το συντομότερο δυνατόν, και ζητούμε την άμεση αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεκδίκηση της απομάκρυνση των "κυρίαρχων" βρετανικών βάσεων», επισημαίνει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.
 
«Η συμφωνία εγκαθίδρυσης των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο είναι παράνομη και ευρίσκονται στο νησί μας χωρίς ποτέ να ερωτηθεί ο κυπριακός λαός. Ουσιαστικά συνιστούν συνέχιση της αποικιοκρατίας και δεν νομιμοποιούνται καθόλου.
 
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασιλείου δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε κατά την εκδήλωση της τουρκικής ανταρσίας, ούτε κατά την τουρκική εισβολή ούτε με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ενώ μετά το 1963 δεν εκπληρώνει και τις συμβατικές υποχρεώσεις του προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Στην απόφαση τονίζεται ότι η αποικιοκρατία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Χαιρετίζουμε την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, ότι «το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους», και ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας», καταλήγει η Ελένη Θεοχάρους.
 

Δειτε Επισης

Νίκος Κοτζιάς: Το Κραν Μοντανά τέλειωσε όταν η Τουρκία έβγαλε ψεύτη τον Γκουτέρες
Σε φάση… υπερβολικής ανανέωσης ο ΔΗΣΥ-Οι αλλαγές δυσκολεύουν την εξίσωση των Βουλευτικών
Δέσμη μέτρων για δημογραφικό-Αύξηση επιδόματος τοκετού και γονικής άδειας, 200 ευρώ σε μητέρες κάτω των 30
Τα είπαν για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά Στεφάνου-Μητσοτάκης
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης απευθύνει η Πρεσβεία
Δίχως τέλος η κρίση στη «βουλή» των κατεχομένων-Δεν κατάφερε να συνεδριάσει η «ολομέλεια»
Η μάχη για ισότητα των φύλων, η ποσόστωση 50-50 σε αξιώματα και το καρκίνωμα της εμπορίας προσώπων
Διμερείς σχέσεις, κατάσταση σε Λίβανο και Γάζα στο επίκεντρο συζήτησης Κόμπου με Αλ Θάνι
Δεν επαναδιεκδικεί βουλευτική έδρα ο Δίπλαρος ακόμα και αν τροποποιηθεί το Καταστατικό του ΔΗΣΥ
Αναστατωμένη η Άγκυρα μετά τη συνάντηση ΠτΔ-Μπάιντεν-Θέλουν μεροληψία υπέρ τους