Σφράγισαν το αδιέξοδο και την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Το αδιέξοδο και τη δυστοκία που παρατηρείται στη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, στη βάση των οποίων να εκκινήσει ξανά η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό, επιβεβαίωσε η σημερινή τρίωρη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι διαφωνίες, με τον κ. Ακιντζί να επιμένει στη θέση για μια θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων για κάθε απόφαση, καθώς και στη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
 
Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς την προοπτική, ή καλύτερα μη προοπτική, επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπήρξε σε δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθότι υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη.
 
Σε αντιδιαστολή πάντως της διαφαινόμενης αποτυχίας για συμφωνία στους όρους αναφοράς, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην υλοποίηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), με βασικότερα αυτά που αφορούν στην κινητή τηλεφωνία και στον ηλεκτρισμό.
 
«Η συνάντηση, οφείλω να πω, εκτυλίχθηκε σε ένα φιλικό και θετικό κλίμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και σύμπτωση απόψεων. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον κ.  Ακιντζί ως προς τους όρους αναφοράς, προκειμένου  να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος», ανέφερε επιστρέφοντας στο Προεδρικό, και αφού παρακάθισε σε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
 «Το θέμα», συνέχισε, «είναι η εμμονή σε θέσεις. Έχουμε πει ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το θέμα ασφάλειας που περιλαμβάνει εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, παρουσία στρατευμάτων. Έχω αναπτύξει τις ιδέες μου όσον αφορά την αποκέντρωση εξουσιών, έτσι ώστε να ασκείται η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων εκεί και όπου ενδεχόμενα να παραβλάπτονται δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά όχι επί παντός επιστητού.
 
Έχω εγείρει θέματα που αφορούν ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που μολύνουν το κλίμα γενικότερα, όπως είναι οι παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από πλευράς Τουρκίας, τα Στροβίλια, η Δένεια και έχουμε κάνει εκτεταμένη συζήτηση όσον αφορά το θέμα της δικής μου πρότασης για αποκέντρωση εξουσιών.  Ο κ. Ακιντζί δεν απέκλεισε μια ανάλογη συζήτηση, αλλά επέμεινε ότι ακόμη και με την αποκέντρωση εξουσιών θα πρέπει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να διατηρήσει το δικαίωμα της θετικής ψήφου για κάθε απόφαση».
 
 Έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση του θέματος, όχι για την αποδοχή της θετικής ψήφου, αλλά για λεπτομέρειες που αφορούν την αποκέντρωση. Και ως ήταν αναμενόμενο, στη συνέχεια συζητήσαμε και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμφώνησαν και προχωρούν με ΜΟΕ Αναστασιάδης-Ακιντζί
 
«Έχω υποβάλει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «μια εκτεταμένη σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το κλίμα, να δώσουν μια άλλη διάσταση. Σε κάποια έχουμε συμφωνήσει και έχουν εξαγγελθεί, κάποια άλλα θα μελετηθούν και σε μια νέα άτυπη συνάντηση-όποτε κριθεί σκόπιμο, δεν την αποκλείσαμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επαναρχίζει ένας ουσιαστικός διάλογος, όχι γιατί δεν το θέλουμε εμείς, αλλά γιατί δεν φαίνονται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις επί του παρόντος-να συζητηθούν περαιτέρω οι απόψεις μου, με την ελπίδα ότι και ο κ. Ακιντζί αφού μελετήσει τα όσα του έχω διαβιβάσει θα αντιληφθεί ότι δεν οδηγούμεθα σε έναν δημιουργικό διάλογο αν εμείνει ότι θα πρέπει η τουρκοκυπριακή κοινότητα να έχει τον καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται».
  
Ερωτηθείς αν έχει διευκρινιστεί το θέμα με το πλαίσιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι δεν είναι θέμα τόσο της διευκρίνισης, αλλά στους όρους αναφοράς δεν μπορεί να μην υπάρχει και να μην εγείρεται το θέμα των εγγυήσεων, το θέμα των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας του τουρκικού στρατού.
 
Σε ερώτηση αν παραμένουν διαφορετικές οι θέσεις των πλευρών ως προς το τι είναι το περιεχόμενο του πλαισίου, ο Πρόεδρος είπε ότι «αν ξεπερνούντο οι διαφορές θα είχαμε και λύση του κυπριακού προβλήματος».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Ακιντζί εμμένει συνεπώς στο θέμα της διατήρησης των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό στο οποίο εμμένει ο κ. Ακιντζί είναι στη βασική αρχή, αν θέλετε, ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του άλλου, αλλά υιοθετεί θέσεις, οι οποίες εκφράζονται και από την Τουρκία».
 
Κληθείς να πει αν όταν ήγειρε το θέμα των προκλήσεων από την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί είχε διαφορετική αντίδραση σήμερα από ό,τι σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου αναφέρει πως δεν περνά από το χέρι του το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά.
 
Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί θεωρεί πως θα μπορούσε να υπάρξει σύντομα διαμόρφωση των όρων αναφοράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «να μου επιτρέψετε να μην είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η φάση που περνούμε. Θα πρέπει να πω ότι αυτό που έχουμε συμφωνήσει είναι να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας, προκειμένου να διαμορφωθούν τέτοιοι όροι αναφοράς που θα μας επιτρέψουν σε ένα δημιουργικό και αποτελεσματικό διάλογο».
 
Κληθείς να πει αν ο κ. Ακιντζί του ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από το καλοκαίρι, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέση του κ. Ακιντζί, είναι και θέση της Άγκυρας, είναι και γεγονότα που είτε τα δέχεται είτε τα απορρίπτει είναι υπαρκτά και είναι δεδομένα».
 
Σε παρατήρηση ότι σήμερα δεν έγινε το βήμα προς τα εμπρός, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν ήταν αναμενόμενο, διότι ήταν μια άτυπη συνάντηση μέσα σε ένα φιλικό κλίμα να ανταλλάξουμε ως δυο Κύπριοι, απόψεις για το πώς μπορεί να πάμε μπροστά».
 
Ερωτηθείς αν θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαίως θα ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία για τα πάντα».
 
*Πηγές της ε/κ πλευράς, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέθεσε κατά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ένα εκτενή κατάλογο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)- κάποια πιο εύκολα, κάποια πιο δύσκολα-τα οποία θα εξεταστούν, θέτοντας παράλληλα και τα ζητήματα που «μολύνουν» το κλίμα, δηλαδή τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις σε Δένεια και Στροβίλια, ανέφερε πηγή της ε/κ πλευράς μετά την άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Σημείωσε πως τα ΜΟΕ μπορεί να βοηθήσουν σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του κλίματος, δίδοντας και μήνυμα προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και την απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ, ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση
 
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με το ΜΟΕ της κινητής τηλεφωνίας, η ίδια πηγή επεσήμανε πως το θέμα αυτό αφορά την πρόταση που είχε κάνει η ε/κ πλευρά το 2015 και πως σημασία έχει το ότι οι τηλεφωνικοί πάροχοι στις δυο πλευρές θα συμβληθούν ξεχωριστά με τον ίδιο κόμβο, χωρίς να έχουν μεταξύ τους κάποια σύμβαση, και πως δεν τίθεται θέμα κωδικών. Οι συνδρομητές θα μπορούν να παίρνουν τους αριθμούς και να μιλούν, επεσήμανε.
 
Σε σχέση με το ΜΟΕ για το ηλεκτρικό ρεύμα, επεσήμανε πως υπάρχει σύνδεση εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο. Αυτό λειτουργεί, παίρνουν ήδη ρεύμα οι Τ/κ όποτε χρειάζεται, πληρώνουν, οπότε ανακοινώθηκε ότι η διασύνδεση θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση, σημείωσε.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, η ίδια πηγή επεσήμανε πως έγινε συζήτηση και για τους όρους αναφοράς και για το Πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ συζητήθηκε και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκέντρωση των εξουσιών, την οποία ο Τ/κ ηγέτης δεν απορρίπτει, επιμένοντας ωστόσο στο θέμα της θετικής ψήφου για όλα τα θέματα, πράγμα με το οποίο διαφωνεί η ε/κ πλευρά.
 
Σε ό,τι αφορά τους όρους αναφοράς και τη συμπερίληψη του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας, η ίδια πηγή υπογράμμισε πως το κλειδί για αυτό το θέμα βρίσκεται στην Τουρκία και στο τι θα αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν.
 
Η ίδια πηγή επεσήμανε τέλος πως δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες τέτοιου είδους συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Ακιντζί, χωρίς να έχει καθοριστεί ωστόσο μέχρι στιγμής μια νέα συνάντηση, υπενθυμίζοντας πως θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μετά το Κρανς Μοντάνα ότι θα έπρεπε να έχουν πιο τακτικά συναντήσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα ξαναπεί με τον Πρόεδρο, ο Ακιντζί

Δειτε Επισης

Μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό ο 45χρονος οδηγός της Porsche του θανατηφόρου τροχαίου στα Χανιά
Περίπου είκοσι επιθέσεις κατά ντελιβεράδων σε τέσσερις μήνες-Δεν αποδίδουν τα μέτρα της Αστυνομίας
Ζητά αυστηροποίηση του Νόμου για τα ζώα η Επίτροπος Περιβάλλοντος-Προωθεί σειρά εισηγήσεων
Αγωνία για τους ομήρους εν αναμονή της εκεχειρίας-Θρίλερ με τον μικρό Κφιρ που σήμερα κλείνει δύο ετών
Απαντά στα πυρά για το e-ΔΕΑ η Μιχαηλίδου-Πέραν του 85% ενέγραψαν τα παιδιά τους
Στοχεύει σε εκμετάλλευση του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας ο Βαφεάδης-Ετοιμάζονται νέα δρομολόγια
Σειρήνες λίγες ώρες πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία-Αναφορές για εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ
Ανησυχία Σ.Α. για την εύθραστη εκεχειρία στο Λίβανο-Έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη
Ανακοίνωσε κάθοδο Αμερικανών για αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» ο Πρόεδρος
Οδηγίες για λήψη μέτρων μετά από θανάτους ζώων σε τεχνητές λίμνες έδωσε η Υπ. Γεωργίας