Βενεζουέλα: 156 στρατιωτικοί και αστυνομικοί λιποτάκτησαν

Συνολικά 156 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας της Βενεζουέλας αυτομόλησαν και πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, ανακοίνωσε η κολομβιανή υπηρεσία μετανάστευσης, την ώρα που η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει ανάμεσα στην Μπογοτά και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
 
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών, εγκατέλειψαν τη δικτατορία του Μαδούρο» 146 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που πέρασαν στην επαρχία Νόρτε δε Σαντανδέρ της Κολομβίας, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Κουκουτά, και 10 στην Αράουκα, νοτιότερα, ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία μετανάστευσης στην Μπογοτά, χωρίς να διευκρινίσει τους βαθμούς των στελεχών αυτών.
 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει περίπου πενήντα χώρες ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας σε κρίση, έχει υποσχεθεί αμνηστία στα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που θα κόψουν τους δεσμούς τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.
 
Οι πρώτες αυτομολήσεις αναφέρθηκαν το πρωί του Σαββάτου, όταν ανακοινώθηκε από την Κουκουτά η αναχώρηση των πρώτων φορτηγών με τρόφιμα και φάρμακα, ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από τις ΗΠΑ, καθώς στη Βενεζουέλα, χώρα με άλλοτε πανίσχυρη οικονομία, πετρελαιοεξαγωγική χώρα, καταγράφονται ελλείψεις.
 
Ο Γκουαϊδό, στην Κολομβία όπου μετέβη από την Παρασκευή αψηφώντας τη δικαστική εντολή που του απαγόρευε την έξοδο από την επικράτεια της Βενεζουέλας, έφθασε χθες Κυριακή στην Μπογοτά, όπου αναμένεται να πάρει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που προγραμματίστηκε για σήμερα Δευτέρα στην κολομβιανή πρωτεύουσα.
 
Το Σάββατο, οι αυτοκινητοπομπές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, αφού βρέθηκαν αντιμέτωπες με το κλείσιμο των συνόρων. Ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια, με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, στα σύνορα της Κολομβίας και της Βραζιλίας -- χώρας όπου είχε επίσης αποθηκευτεί μέρος της βοήθειας που εστάλη από τις ΗΠΑ -- με τη Βενεζουέλα.
 
Ο Γκουαϊδό καταδίκασε τις ενέργειες του Καράκας για να αποτραπεί η διέλευση της βοήθειας, που κατ' αυτόν θα μπορούσε να «αμβλύνει την κρίση» στη Βενεζουέλα. Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει «όλα τα ενδεχόμενα».
 
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας μετρούν 365.315 στελέχη. Υπάρχουν επίσης 1,6 εκατ. πολιτοφύλακες.
 
Πηγή: ΑΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πέντε άτομα επέζησαν για 36 ώρες πάνω σε ένα αεροπλάνο περικυκλωμένο από αλιγάτορες στον Αμαζόνιο
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε τι είπε με τον Τραμπ στο Βατικανό-Τι σηματοδοτεί η στροφή στις σχέσεις τους
Δεν βρέθηκε πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του Πάπα-Νέες συναντήσεις τη Δευτέρα
Σφοδρή επίθεση Μόσχας στον Ζελένσκι-«Τρομοκράτης διεθνούς εμβέλειας, δεν σέβεται ούτε τον παππού του»
Προειδοποιήσεις Ζελένσκι για την επίσκεψη ηγετών στη Μόσχα-«Δεν εγγυόμαστε ασφάλεια»
Aυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες πόλεις στον κόσμο-Ποια ευρωπαϊκή βρίσκεται στην κορυφή
Ξανά σε σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες
Μία νεκρή από την πτώση οχήματος σε πλήθος στη Γερμανία-Επτά τραυματίες
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον 20 πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία-Ένας άμαχος νεκρός
Κοντά στους πενήντα οι τραυματίες από επίθεση με drone στο Χάρκοβο-Σφυροκοπεί η Ρωσία