Μυρίζει μπαρούτι-Επιστρέφουν στις προ 4ης Ιουλίου θέσεις τους οι καθηγητές
16:35 - 25 Φεβρουαρίου 2019

Στις προ την κρίση εποχή στον τομέα της εκπαίδευσης θέσεις τους φαίνεται να επιστρέφουν οι καθηγητές, μετά από την μη κατάληξη που είχε, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, ο διάλογος των εργασιακών θεμάτων των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ).
Παρά τις διαβουλεύσεις, στις όσες επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις είχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, και ενώ υπήρξαν σημαντικές συγκλίσεις, δεν κατέστη δυνατή η επίλυση των θεμάτων, με τρόπο που να βρίσκει σύμφωνες τις δύο πλευρές.
Οι καθηγητές, αποφάσισαν πως, δεν πρόκειται να αποδεχθούν κανένα άλλο τρόπο υπολογισμού των εκπαιδευτικών αναγκών της επόμενης σχολικής χρονιάς, πέρα από αυτόν που ίσχυε προ της 4ης Ιουλίου 2018, δηλαδή τον υπολογισμό που ίσχυε πριν από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις στους κύκλους των εκπαιδευτικών το περασμένο καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση των καθηγητών, ΟΕΛΜΕΚ, εκφράζει «τη έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για την πορεία του διαλόγου στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ και την απαράδεκτη κωλυσιεργία της κυβερνητικής πλευράς στα θέματα που συζητούνται και που αφορούν τις μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης, που οδήγησαν στην κρίση του περασμένου καλοκαιριού. Όπως είναι ήδη γνωστό εξέπνευσε το πρώτο χρονοδιάγραμμα, που η ίδια η Κυβέρνηση όρισε (31η Δεκεμβρίου 2018), αλλά και το δεύτερο (31η Ιανουαρίου 2019), χωρίς να έχουν κατατεθεί τεκμηριωμένες εισηγήσεις στο τραπέζι του διαλόγου».
Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ υπενθυμίζει ότι «το Γραφείο Προγραμματισμού της Μέσης Εκπαίδευσης, με πρόσφατη εγκύκλιό του, αναμένει από τις Σχολικές Μονάδες τις προκαταρκτικές ανάγκες της επόμενης σχολικής χρονιάς, μέχρι τις 6 Μαρτίου 2019. Ως εκ τούτου τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και γι’ αυτό η Οργάνωση προειδοποιούσε όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναγκαιότητα άμεσης ρύθμισης των εκκρεμούντων ζητημάτων».
Τέλος, η ΟΕΛΜΕΚ τονίζει ότι «εφόσον δεν υπάρχει συμφωνημένη κατάληξη στα επίμαχα ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα άλλο τρόπο υπολογισμού των εκπαιδευτικών αναγκών της επόμενης σχολικής χρονιάς, πέραν από αυτόν που ίσχυε προ της 4ης Ιουλίου 2018».
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα εξέλιξη, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Μάριος Κανικλίδης, ανέφερε στον REPORTER πως η εξέλιξη ήταν λογική και αναμενόμενη.
«Ήταν αναμενόμενο και λογικό. Έχουμε ξεπεράσει τα χρονοδιαγράμματα του διαλόγου στην ΜΕΠΕΥ. Η οργάνωση επιθυμεί να δοθεί μια λύση, και ένα τέλος στα θέματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση τους τελευταίους μήνες. Ακόμη και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δηλαδή το Γραφείο Προγραμματισμού, αναμένει όπως ανακοινωθούν οι προκαταρτικές ανάγκες για τη νέα σχολική χρονιά μέχρι τις 6 Μαρτίου. Στενεύουν κρίσιμα το περιθώρια για να έχουμε τον σωστό προγραμματισμό», υπογράμμισε.
