Κώστας Καδής: Σε εξέλιξη η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά του προβλήματα, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός, ο οποίος μιλούσε χθες βράδυ στον ετήσιο χορό του μανταρινιού, τον οποίο διοργάνωσε το Κοινοτικό Συμβούλιο Αρακαπά,
ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους, που αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε οι κοινότητες αυτές να συγκροτηθούν ως ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.

 Ο κ. Καδής ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το βασικό εργαλείο επίτευξης των στόχων μας για την κυπριακή γεωργία με συνολικό προϋπολογισμό 243 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται αρκετά μέτρα και καθεστώτα, μέσω των οποίων οι εσπεριδοκαλλιεργητές μπορούν να τύχουν σημαντικής στήριξης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, και με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών εσπεριδοειδών λόγω δυσμενών επιπτώσεων από εξωγενείς παράγοντες, εφαρμόστηκαν, κατά την τελευταία πενταετία, μέτρα από τα οποία οι συμμετέχοντες έτυχαν συνολικής στήριξης άνω των έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Υπουργός σημείωσε εξάλλου πως μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, 233 νέοι σε ηλικία συμπατριώτες μας, εγκρίθηκαν ως νέοι γεωργοί και έχουν λάβει ενισχύσεις που πλησιάζουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι το μανταρίνι του Αρακαπά, αποτελεί μια ξεχωριστή ποικιλία για την κυπριακή εσπεριδοκαλλιέργεια και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους Κύπριους καταναλωτές, λόγω της πολύ νόστιμης γεύσης του και του μοναδικού αρώματός του.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ποικιλία «μανταρίνι Αρακαπά» έχει εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών της Κύπρου και κατ’ επέκταση, στον Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών Οπωροφόρων , προσθέτοντας ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αυτής είναι και η αντοχή της στο ψύχος, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργείται με επιτυχία σε ημιορεινές περιοχές όπως τον Αρακαπά, προσδίδοντας στο τοπίο ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωριστή ομορφιά και προσφέροντας μια καλή πηγή εισοδήματος στους κατοίκους, οι οποίοι αντεπεξέρχονται στις απαιτήσεις της αγοράς με πλεονέκτημα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκκληση κοινοτάρχη Αρμίνου προς την Κυβέρνηση για παροχή πυροσβεστικού οχήματος
Επιστρέφει στην κανονικότητα η ύδρευση στις πυρόπληκτες περιοχές-Επί ποδός ΕΟΑ και ΤΑΥ
Διάφοροι φορείς με το δικό τους τρόπο συνεισφέρουν στο δράμα των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά
Παροχή στοχευμένης στήριξης σε πληγέντες από πυρκαγιές από το Υφ. Πρόνοιας
Καθαίρεσε άλλους δύο κληρικούς της Μητρόπολης Ταμασού το Συνοδικό Δικαστήριο-Υπέπεσαν σε παραπτώματα
Κατοχύρωση επαγγέλματος ζητούν οι μεταφορείς Skip-Καταγγέλλουν κλείσιμο μονάδας ανακύκλωσης για απόβλητα (pics)
Συγκινητική εικόνα με τη διάσωση ηλικιωμένου που περικυκλώθηκε από τις φλόγες-«Ο παππούς που έγινε παππούς μας…»
Παράνομο σκουπιδότοπο ανάμεσα σε τρεις κοινότητες καταγγέλλουν οι Οικολόγοι-«Εστία ανάφλεξης πυρκαγιάς»
Βασικά προληπτικά μέτρα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές συστήνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών
Καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κοινότητες-Ξεπέρασαν τις 200 οι κατοικίες, πάνω από 100 οχήματα