Πώς ο κατοχικός στρατός άλλαξε το status quo στα Στροβίλια

Σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή των Στροβιλιών βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών.
 
Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο σημείωνε πως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή Στροβιλιών και με αφορμή δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων ξεκίνησαν την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, ο τουρκικός κατοχικός στρατός, επικαλούμενος ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην εν λόγω περιοχή, τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.
 
Τις αμέσως επόμενες μέρες ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις.
Παράλληλα το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σε όσους επισκέπτονται την περιοχή των Στροβιλιών, περιλαμβανομένων και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης, σε σημείο που εφάπτεται του ορίου των Βρετανικών Βάσεων.
 
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει, μετά από σχετική διερεύνηση, καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.
 
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή.
 

Δειτε Επισης

Απαντά σε Άλμα και Οδυσσέα ο ΔΗΣΥ-«Θυμίζει γιατί κρίθηκε ακατάλληλος να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»
Παιδιά της Ομογένειας από ΗΠΑ και Καναδά δέχθηκε στο Προεδρικό ο Χριστοδουλίδης
Στη δημοσιότητα το podcast του Φειδία με τον Τατάρ-«Πιστεύω ότι ήταν μια ορθή πράξη, έκανα το σωστό»
Διπλή επίθεση Οικολόγων σε Αγγελίδη και Κυβέρνηση-Ζητούν παραίτηση ή διαδικασία παύσης του
Ολγκίν: Η ΔΔΟ δεν αποτελεί πλέον κοινό σημείο αναφοράς για τις δύο πλευρές μετά το Κραν Μοντανά
Στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Λιβάνου-Η κατάσταση στην περιοχή στο επίκεντρο των επαφών του με τον Ν. Χριστοδουλίδη
Διάττοντες αστέρες τα μικρά μη κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά πρόλαβε να τους βρει λάθη η Ελεγκτική
Υπ. Άμυνας: Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους νέους η δυνατότητα να υπηρετήσουν στην ΕΦ
Απαντά στην κριτική για την στάση της για Αγγελιδη η Κυβέρνηση-Δείχνει ξανά τη Βουλή για θωράκιση εξουσιών
Αισιόδοξη για την πενταμερή η Ολγκίν-«Σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα από τα έξι σημεία»