Γιατί χρειάζεται η θεσμοθέτηση ενός κατώτατου μισθού

Η επιθυμία κάθε νέου ατόμου και κάθε νεαρού ζευγαριού είναι να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή που θα πλαισιώνεται από τη σιγουριά και την ασφάλεια που χρειάζεται ένα καινουριο σπιτικό, αλλά και θα βάλει τις βάσεις για μια επιτυχημένη πορεία. Ως Συμμαχία Νέων το θεωρούμε εκ τον ων ουκ άνευ.
 
Είναι όμως αυτό που χαρακτηρίζει την Κύπρο του 2019; Η σημερινή κοινωνία παρέχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αυτό; Ένας απο τους μεγαλύτερους συντελεστές στο ζητούμενο αυτό, είναι οι οικονομικές απολαβές που έχουν οι νέοι αφού επηρεάζει άμεσα το βιοτικό τους επίπεδο.
 
Πέραν όμως από το Οικονομικό αντίκτυπο που όλοι αντιλαμβανόμαστε, το θέμα του κατώτατου μισθού έχει πρωτίστως κοινωνικό αντίκτυπο. Η μη θεσμοθέτηση ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού είχε και συνεχίζει να έχει επίδραση πάνω στους νέους. Κατά την διάρκεια της κρίσης αλλά και μετά την πάροδο αυτής, περίπου 20,000 με 25,000 νέοι μεταξύ των ηλικιών 25-35 μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και για τις οικογένειες τους.
 
Το φαινόμενο αυτό έχει διπλό αντίκτυπο τόσο στην κοινωνία τις Κύπρου όσο και στο ίδιο το κράτος. Αφενός, οι επενδύσεις που έχει κάνει το κράτος σε εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την επιμόρφωση και την κατάρτιση των νέων δεν επωφελούν την κοινωνία της Κυπρου αλλά τους λαούς που φιλοξενούν την νεολαία μας, αφετέρου γιατί στο τέλος της ημέρας εξάγουμε στο εξωτερικό εξιδεικευμένο προσωπικό και εισάγουμε ανειδίκευτο. Άρα, για το κράτος το κόστος είναι διπλό.
 
Ένα άλλο αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι οι νέοι έχουν πάψει να οραματίζονται το μέλλον τους με αισιοδοξία. Λόγο της οικονομικής τους κατάστασης αναστέλλουν ή ακόμα αναβάλουν τα σχέδια τους για δημιουργία οικογένειας και την απόκτηση οικίας.
 
Δημιουργείται λοιπών το εύλογο ερώτημα,
• Είναι αυτό που έχουμε οραματιστεί για την νεολαία της Κύπρου;
• Είναι αυτό που επιθυμεί ο Κύπριος γονιός για τα παιδιά του αλλα και για τα παιδιά των παιδιών του;
 
Ένας θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός θα έχει ως αποτέλεσμα:
• Την πάταξη της στυγνής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες με χορήγηση εξευτελιστικών μισθών των 700-800 ευρώ
• Τη μείωση του φαινόμενου της αδήλωτης εργασίας
• Τη μείωση των ατόμων που λαμβάνουν το ΕΕΕ
 
Από την άλλη μεριά, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας αφού:
• Θα αυξηθούν οι εισφορές στα ταμεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ως εκ τούτου θα αποφευχθεί η μελλοντική αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης
• Θα επιτευχθεί πραγματική μείωση της ανεργίας. Οι εργοδότες αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες πληρώνοντας αυτούς τους μισθούς εκμετάλλευσης Θεωρούμε λοιπόν το μέτρο αυτό ως την αναγκαία αρχή και το ελάχιστο απαιτούμενο για την επίλυση αυτού του κοινωνικού προβλήματος.
 
Το γεγονός και μόνο ότι η Υπουργός Εργασίας κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου έχει δηλώσει πρόσφατα ότι κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας θα έρθει στην Κύπρο για την εκπόνηση μελετών, δείχνει και την αναγκαιότητα εφαρμογής επιπροσθέτων μέτρων συμπεριλαμβανομένου και του κατωτατου μισθου. Ως Συμμαχία Νέων λοιπόν, θεωρούμε ότι η πρόταση για θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Για εμάς, αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πολιτικές και προτάσεις που εδραιώνουν το όραμα μας, για μια πιο Κοινωνική Δημοκρατία.
 
Γιώργος Ευσταθίου Πρόεδρος Συμμαχίας Νέων

Δειτε Επισης

Η εκλογή Τραμπ-Μήνυμα προς την Ευρώπη
Τα Νηπιαγωγεία μας Κρατούν; Η Επείγουσα Ανάγκη Ενίσχυσης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης
Η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ
Νομικό τμήμα Αστυνομίας. Μια έτσι, μια γιουβέτσι
Αρχηγό Αστυνομίας αλλάξαμε. Νοοτροπία αλλάξαμε;
Ας μην βάζουμε το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν πάνω από ανθρώπινες ζωές
Πολιτική επιχειρηματολογία έναντι ευχολογίων
Αυτισμός και η ποικιλομορφία του
Συμβασιούχοι Οπλίτες: Άμεση ανάγκη για στήριξη και αναβάθμιση τους στην Εθνική Φρουρά
Η νομιμότητα αποστολής προσκλητηρίων γάμου με φακέλους της Αστυνομίας και η άγνοια του Αρχηγού