Δημήτρης Βίτσας: «Νέα Λέσβος» η Σάμος σε σχέση με τους πρόσφυγες

«Νέα Λέσβος» χαρακτηρίζεται η Σάμος σε ανταπόκριση της εφημερίδας Guardian, καθώς, όπως τονίζεται, το νησί αντιμετωπίζει «ανθρωπιστική καταστροφή» φιλοξενώντας σχεδόν 4.000 πρόσφυγες σε έναν υπερκορεσμένο καταυλισμό.

Το χαρακτηρισμό «Νέα Λέσβος» χρησιμοποιεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο. «Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας. Οι ροές (προσφύγων) είναι συνεχείς και οι διακινητές, φαίνεται, είναι πάντα ένα βήμα μπροστά», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα ο κ. Βίτσας. Προσθέτει ότι πρέπει να μετακινήσει 2.000 ανθρώπους από το νησί «το συντομότερο δυνατό».

Το δημοσίευμα επισημαίνει τις προειδοποιήσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι η κατάσταση στη Σάμο είναι «οριακή». Αναφέρει επίσης ότι 1.500 άνθρωποι ζουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση και σε εγκαταστάσεις εκτός του καταυλισμού. Το 24% αυτών είναι παιδιά, εκ των οποίων 229 είναι ασυνόδευτα.

«Το ότι ο καταυλισμός έχει μόνο έναν γιατρό διορισμένο από το κράτος επιδεινώνει την κατάσταση», σημειώνεται. Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι γιατροί παίζουν ηγετικό ρόλο στη διεκπεραίωση των αιτημάτων για άσυλο. Ο υπουργός παραδέχεται ότι επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, «είναι αδύνατο να ξέρουμε πόσοι χρειάζονται προστασία και θα έπρεπε να μεταφερθούν στην ενδοχώρα». Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δύο ακόμα γιατροί θα σταλούν στο νησί εντός του μήνα.

Ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα Μπόρις Τσεσίρκοφ δηλώνει ότι η κατάσταση στη Σάμο είναι πράγματι «πολύ δύσκολη» και χρήζει άμεσης προσοχής.

Ο κ. Βίτσας λέει ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες αλλά αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους. «Αυτό σημαίνει να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη της φιλοξενίας προσφύγων», εξηγεί, προειδοποιώντας για άνοδο ακροδεξιών δυνάμεων αν το ζήτημα δεν αντιμετωπιστεί συλλογικά.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε αντίθεση με την Ιταλία όπου οι ροές προσφύγων μειώθηκαν, στην Ελλάδα οι αφίξεις αυξήθηκαν από 36.310 το 2017 σε 50.511 το 2018, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Οι χερσαίες διελεύσεις από την Τουρκία αυξήθηκαν πέρυσι κατά 284%.

Ο κ. Βίτσας είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί μα διαχειριστεί πάνω από 20.000 αιτήσεις για άσυλο το χρόνο ή να ενσωματώσει στην κοινωνία περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες ετησίως, καθώς το 18% του πληθυσμού παραμένει στην ανεργία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Στα δικαστήρια της Αλεξανδρούπολης ο 59χρονος που συνελήφθη για κατασκοπεία
Σκότωσε, έκαψε και πέταξε σε κάδο γυναίκα στην Πολωνία-Μετά το έγκλημα πήγε διακοπές στην Ελλάδα
Μέλη συμμορίας παρίσταναν τους ενοικιαστές και άδειαζαν σπίτια
Επεισόδιο με πυροβολισμούς στη Θεσσαλονίκη-«Βγες έξω θα σε σκοτώσω»
Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από την τραγωδία στα Τέμπη-Ουρλιαχτά παιδιών, «πήρε φωτιά το τρένο»
Πώς έφτασαν οι Ελληνικές Αρχές μέσω Λιθουανίας στον 59χρονο «κατάσκοπο» -ελαιοχρωματιστή» στην Αλεξανδρούπολη
Τι «δείχνουν» οι ιστολογικές εξετάσεις ως αίτιο θανάτου του Βασίλη Καλογήρου-Τα νέα δεδομένα
Για ένα... κόκκινο φανάρι ξυλοκόπησαν τον 36χρονο μπροστά στο παιδί του στη Θεσσαλονίκη
Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της 47χρονης στην Πάτρα-«Είδα το κεφάλι της κάτω από το φορτηγό»
Καθηγητής-αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τη στιγμή της εισβολής των κουκουλοφόρων-«Δεν έχω ξαναδεί τόση βία»