Πραγματοποιήθηκε η τρίτη Άτυπη Συνεδρία του Υπουργικού με νέους

Θέματα που αφορούν στη βελτίωση υφιστάμενων πολιτικών ή/και στην εφαρμογή νέων πολιτικών με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους συζητήθηκαν απόψε στην 3η Άτυπη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, για τον τρόπο λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς επίσης είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις και εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Υπουργούς, για θέματα που τους αφορούν.

Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μέσα από τις εισηγήσεις που θα ακουστούν θα μπορεί να χαραχτούν πολιτικές, που άπτονται άμεσα του μέλλοντος, αλλά και γενικότερα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Όπως είπε «η ενεργός συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι ίσως το σημαντικότερο που πρέπει να επιδιώκει κάθε κυβέρνηση, προκειμένου να έχει ενεργούς πολίτες», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση χρειάζεται «πραγματικά ενεργούς πολίτες, οι οποίοι όχι απλά να ενδιαφέρονται για το δικό τους μέλλον, αλλά το μέλλον της πατρίδας μας, της πορείας της, των μειονεξιών, των ελλειμμάτων στα θέματα πολιτικής, είτε αφορούν τους νέους, είτε αφορούν τον οποιονδήποτε και των παραλείψεων μας, γιατί κανένας δεν είναι αλάνθαστος».

Σε χαιρετισμό του, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Γιάννης Γιαννάκη, είπε πως «θεωρούμε ότι η κοινωνία των πολιτών της τρίτης χιλιετίας, χρειάζεται ενεργούς και ενημερωμένους ανθρώπους, με άποψη αλλά και θέσεις για κάθε ζήτημα που αφορά στη ζωή τους, στα ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια», για να προσθέσει ότι «η πληροφόρηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας αυτής».
 
Μιλώντας για την Εθνική Στρατηγική για την πάταξη της διαφθοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, είπε ότι «οι νέοι του σήμερα μεγαλώνοντας στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον και βιώνοντας στη σημερινή καθημερινότητα στην οποία είναι έκδηλα τα φαινόμενα διαφθοράς είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν τους πολίτες τους αύριο που δεν θα επιτρέψουν τη διαιώνιση του εν λόγω φαινομένου».
 
«Είναι παραδεκτό ότι το πολυδιάστατο κόστος της διαφθοράς πλήττει τη Δημοκρατία, επηρεάζει αρνητικά όλους πολίτες με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους, αυξάνει τη φτώχεια και εμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα έχει προχωρήσει στον καταρτισμό της Εθνικής Στρατηγικής κατά της διαφθοράς, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου του 2017», είπε.
 
«Ξεκινούμε ένα διάλογο με τους νέους, με στόχο την από κοινού ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των φαινομένων της διαφθοράς. Με τη δική σας φωνή θα πρέπει να απαιτήσετε από όλους πολιτειακούς φορείς άσκηση εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών, της Βουλή των Αντιπροσώπων, της δικαστικής εξουσίας, των ανεξάρτητων αξιωματούχων, καθώς και όλων των υπηρεσιών του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, την αυτοδέσμευση τους μέσω μιας διακήρυξης, που εσείς θα ετοιμάσετε, ότι θα ενεργήσουν στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για πάταξη και καταστολή της διαφθοράς για χρηστή διαχείριση και λογοδοσία», είπε.    
 
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στην Οικονομική Ανάπτυξη μέσω της στήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, για να σημειώσει ότι «αυτό είναι το τρίγωνο της γνώσης».
 
Πρόσθεσε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής η χρηματοδότηση της έρευνας, των ερευνητικών και πανεπιστημιακών υποδομών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, όπου έχουν διατεθεί κονδύλια 400 εκ. ευρώ για στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των δύο δημοσίων πανεπιστημίων και για την ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και των δύο κέντρων Αριστείας, υλοποιώντας μια κοινωνική πολιτική.
 
Σε σχέση με τα σχέδια ενίσχυσης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι «το πρώτο σχέδιο προκηρύχθηκε το 2015,  όπου είχαμε λάβει 288 αιτήσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα και 117 αιτήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα», συμπληρώνοντας ότι «αφορά σε νέους 20 ως 40 ετών και στην περίπτωση της γυναικείας από 18 ως 55 ετών».
 
«Στη δεύτερη προκήρυξη που ολοκληρώθηκε το 2018 λάβαμε 550 αιτήσεις για τη νεανική και 280 για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα», είπε.
 
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στα σχέδια κατάρτισης ή και επιδοτούμενης απασχόλησης με έμφαση στα προγράμματα που αφορούν τους νέους.
 
Όπως είπε «χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ που αφορά επιδότηση για προγράμματα για ανέργους και μέχρι τώρα έχουν αντληθεί πέραν των 120 εκ. ευρώ για προγράμματα και σχέδια για νέους και ανθρώπινο δυναμικό που δεν είναι στην απασχόληση».
 
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, είπε ότι «τόσο το Υπουργείο όσο και ο Οργανισμός Νεολαίας, παίρνοντας τα μηνύματα των καιρών, που αφορούν στην εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και στον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι νέοι μας, έχουν προχωρήσει το 2017 στη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία και αφορά νέους ηλικίας 14 μέχρι 35 ετών και ήταν αποτέλεσμα συλλογικού διαλόγου».
 
Ανέφερε πως «η στρατηγική αυτή θεσμοθετεί τη συμμετοχή των ίδιων των νέων στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της πορείας τους», προσθέτοντας ότι «το σχέδιο είναι πενταετές και αφορά το 2017-2022».
 
Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, είπε ότι «η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η ανάγκη ανανέωσης του αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στον αγροτικό τομέα όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλη την Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «πρόσφατα απασχόλησε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ αυτό το θέμα».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που ο γεωργικός τομέας απασχολούσε ανειδίκευτους χωρίς πολλές προσδοκίες», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα η γεωργία και κτηνοτροφία μπορεί να αποτελέσει μια σύγχρονη επιχείρηση στην οποία ένας νέος μπορεί να αναπτύξει πλήρως την επιχειρηματικότητα του».
 
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδη είπε πως «η Κύπρος είναι παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος στην Ευρώπη και ο 11ος στον κόσμο».
 
«Πάνω από χίλια πλοία έχουν την κυπριακή σημαία. Έχουμε ολοκληρωμένο φάσμα ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, πέραν των 200 εταιρειών που εντάσσονται στο φορολογικό μας σύστημα και άλλες τόσες σε τομείς που συμπληρώνουν τη ναυτιλία. Είμαστε το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην Ευρώπη και ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα στον κόσμο», ανέφερε.
 
Ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, αναφέρθηκε στον αθλητισμό στην ΕΦ, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τον σκοπό της αντιμετώπισης της φυγοστρατίας, σημειώνοντας ότι «στρατηγικός  στόχος η ενίσχυση των διευκολύνσεων αλλά αυτό να αφορά όχι μόνο τους αθλητές καριέρας, αλλά και τους υπόλοιπους νέους μας».
 
Είπε ακόμα πως «υπάρχουν δράσεις που ακολουθούμε για στήριξη του στρατιωτικού αθλητισμού, όπως το Πρωτόκολλο με ΚΟΑ για να δίδεται η κατεύθυνση για τους αθλητές καριέρας».
 
Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, είπε πως «ένα από τα βασικότερα στοιχεία του τουρισμού είναι η διασφάλιση ποιότητας και ο μοναδικός τρόπος για αυτό είναι η συνεχής επικοινωνία με τον επισκέπτη».  «Έχει έρθει η στιγμή του εκσυγχρονισμού στην επικοινωνία και οι νέοι μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο. Όλοι μαζί να πιέσουμε ώστε όλα τα τουριστικά καταλύματα, οι παραλίες, οι ποδηλατόδρομοι και άλλα να έχουν διαδικτυακά προφίλ στο Facebook και στο  Google», είπε.
 
Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως «η Κύπρος η μόνη χώρα στην ΕΕ και από τις λίγες στον κόσμο που δεν έχει ΓεΣΥ», για να σημειώσει ότι «υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας».
 
Ανέφερε ότι «σήμερα καθορίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενή και όχι από τις ιατρικές του ανάγκες», συμπληρώνοντας ότι «με το ΓεΣΥ επιδιώκουμε ακριβώς την ενοποίηση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της καθολικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».
 
Η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, είπε πως η πολιτεία έχει θεσπίσει νομοθεσία για το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας που συμμετέχουν όλοι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ ανέφερε ότι εκπονείται το στρατηγικό σχέδιο που στη συνέχεια υλοποιείται.
 
«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε συγκρίνοντας τα επίπεδα μας με τον μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ όπου εξακολουθούμε να υστερούμε. Στόχος μέχρι το 2020 να μειώσουμε τους θανάτους στην άσφαλτο κατά 50 τοις εκατόν. Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα», είπε.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, είπε ότι «ανεξάρτητα με τον κλάδο σπουδών επιλέξετε να ακολουθήσετε την ευτυχία την καθορίζει η καθημερινότητα και την καθημερινότητα την καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η τοπική Αρχή στην οποία ζείτε».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «αρχή επικουρικότητας σημαίνει ότι οι αποφάσεις του κράτους πρέπει να λαμβάνονται όσο πιο κοντά στον πολίτη γίνεται», σημειώνοντας ότι «οι σύγχρονες χώρες έτσι  λειτουργούν και ο λόγος που θέλουμε μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών».
 
ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»