Τέρμα τα τατουάζ για τους ανήλικους-Στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας
09:29 - 19 Φεβρουαρίου 2019

Νομοσχέδιο το οποίο πέραν της αναβάθμισης που θα παρέχει στις υπηρεσίες του τομέα της δερματοστιξίας, απαγορεύει τα τατουάζ σε άτομα κάτω των 16 ετών, κατατέθηκε χθες για ψήφιση στη Βουλή.
Στόχος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο τιτλοφορείται ως «ο περί Εγγραφής Δερματοστικοποιών και Διαπερνητών Σώματος και περί Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2019», είναι να γίνεται ρύθμιση στη λειτουργία των εργαστηρίων δερματοστιξίας και σωματικής διαπέρνησης.
Με το προτεινόμενο σχέδιο, όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ιδρύεται Συμβούλιο Εγγραφής Δερμαοστικτοποιών και Διαπερνητών Σώματος και Εργαστηρίων Δερματοστιξίας και Διαπέρνησης Σώματος, καθορίζονται οι προϋποθέσεις εγγραφής στα οικεία μητρώα των δερματοστικοποιών και διαπερνητών και τις γενικές αρχές λειτουργίας των εργαστηρίων τους.
Πάντως όσον αφορά τη δερματοστιξία(tattoo) αλλά και τη διαπέρνηση σώματος (piercing)σε νεαρά άτομα, το νομοσχέδιο εισάγονται οι εξής περιορισμοί:
*Να γίνεται προηγουμένως γραπτή ενημέρωση
*Να υπάρχει γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή των κηδεμόνων
*Θα απαγορεύεται η δωρεά αίματος από άτομα που έχει υποβληθεί σε tattoo ή piercing τους τελευταίους εννέα μήνες
Σημαντικό βέβαια είναι το γεγονός, πως στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί συστήνεται Πειθαρχικό Συμβούλιο για την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας στους εγγεγραμμένους δερματοστικτοποιούς και διαπερνητές σώματος και θεσπίζονται ποινικά αδικήματα σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος.
Μερικές προϋποθέσεις για να αποκτήσει την άσκηση επαγγέλματος είναι:
*Να έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του
*Να κατέχει πιστοποιητικό υγείας
*Να μην έχει καταδικαστεί
* Να κατέχει σχετικό δίπλωμα
*Να κατέχει πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών κ.α.
Όσοι θα παρανομούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα είναι αντιμέτωπος με τρία χρόνια φυλάκιση και μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.
