«Να τοποθετηθεί καθαρά το ΑΚΕΛ αν στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου»

Αντί να δίνει βάση στις επιδιώξεις της Τουρκίας για συζήτηση εκτός του πλαισίου λύσης των Ηνωμένων Εθνών μέσα από προσπάθειες να αποδώσει την ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ήταν ωφελιμότερο το ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί καθαρά κατά πόσο στηρίζει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συμπεριληφθούν στους «όρους αναφοράς» οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες ή «αρκείται» στα όσα περιλαμβάνονται στις σημειώσεις που κάποιοι εμφανίζουν ως «πλαίσιο Γκουτέρες».
 
Αυτό αναφέρει σε γραπτή του απάντηση προς το ΑΚΕΛ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημειώνει πως το ΑΚΕΛ αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα που ετέθη και χτες, δηλαδή κατά πόσον το κόμμα εισηγείται ή και αποδέχεται να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση στη βάση των σημειώσεων που παρουσίασε ο Έσπεν Μπαρθ Έϊντε στις 2 Ιουλίου 2017, οι οποίες διαφοροποιούσαν αισθητά τις έξι παραμέτρους που είχε προτείνει ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017.

Πρόκειται για εκείνες τις σημειώσεις, οι οποίες στη συνέχεια χρειάστηκε να αντικατασταθούν από νέα παρέμβαση του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, στις 4 Ιουλίου 2017, επισημαίνει ο κ. Προδρόμου στη γραπτή απάντησή του προς το ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως με τη σημερινή νέα παρέμβασή του το κόμμα, παρά το ότι αναφέρεται σε δημόσια συζήτηση που έγινε χτες, εξακολουθεί να μην τοποθετείται επί της ουσίας, η οποία έχει να κάνει με τις κεντρικές διεκδικήσεις για λύση του Κυπριακού.

"Η τοποθέτηση έχει σημασία, διότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ με δήλωσή του την 1η Μαΐου 2018 καλούσε τον Πρόεδρο να υιοθετήσει πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς όχι μόνο για να υιοθετηθούν οι ελλιπείς και ανακριβείς εκείνες σημειώσεις, αλλά και να υπογραφούν από τις δυο πλευρές ως `στρατηγική συμφωνία`", αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Σημειώνει πως η επιμονή του ΑΚΕΛ να αμφισβητεί και να επικρίνει την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναφορά στις ίδιες τις έξι παραμέτρους του ΓΓ, καθώς και το γεγονός ότι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας, καθιστά αναγκαίο να υπενθυμίσουμε ότι οι διαφορές εκείνων των σημειώσεων με το Πλαίσιο που παρουσιάστηκε αρχικά στις 30 Ιουνίου και διαμορφώθηκε τελικά στις  4 Ιουλίου, είναι ουσιωδέστατες.

Αφορούν την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, που δεν εμφανίζονται στις σημειώσεις της 30ης Ιουνίου, όπως επίσης και τη ρητή αναφορά του ΓΓ στην επιστροφή της Μόρφου, καθώς και την ανάγκη για συζήτηση και διευκρινίσεις ως προς το πότε, σε ποια όργανα-μηχανισμούς και κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορεί να ισχύει ανάγκη για θετική ψήφο σε αποφάσεις, αναφέρει ο κ. Προδρόμου.
 
Προσθέτει πως έχοντας δείξει έτοιμο να «υιοθετήσει» εκείνες τις σημειώσεις αντί του Πλαισίου -όπως είχε προτείνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης- με τη δήλωση εκείνη του ηγέτη του, το ΑΚΕΛ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Δειτε Επισης

Κολλημένες στην Εισαγγελία οι καταγγελίες για Ησαΐα-Αποφασίζει επί των εισηγήσεων για τρεις υποθέσεις
Στο περίμενε οι κοινότητες Μιτσερού για το ασφαλτικό-Η απόφαση Ανωτάτου που καθορίζει τη συνέχεια
Βάζουν άνω τελεία για την εθελοντική στράτευση γυναικών-Προτεραιότητα ΣΥΟΠ και κατάταξη 2025 ΕΣΣΟ
Άδειασε η κλεψύδρα για την αποπληρωμή εξωδίκων από το διαδικτυακό ραντάρ-Παραθυράκι μέχρι την καταχώρηση
Στέγες ηλικιωμένων σε αδιέξοδο-Πέντε χρόνια αναμονής για το νομοσχέδιο, έπεται συνάντηση
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο ορίστηκε επιτετραμμένη των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε την απομάκρυνση Γουόλτς-Ο Μάρκο Ρούμπιο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας
Αυτοί καταζητούνται για την απόπειρα φόνου εναντίον 31χρονου στην Πάφο (pics)
Αποχωρεί ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ-Έβαλε δημοσιογράφο σε απόρρητη συνομιλία για την Υεμένη
Βίντεο από τη συνδρομή του ελικοπτέρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πυρκαγιά στο Ισραήλ