Άγριο… χώσιμο Προέδρου Αναστασιάδη στον Οδυσσέα-Πώς απαντά ο Ελεγκτής

Τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εκφράζει χωρίς περιστροφές, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει πως κατ’ επανάληψη είχε επιστήσει την προσοχή του Γενικού Ελεγκτή ότι θα πρέπει να είναι φειδωλός σε δηλώσεις και προσεκτικός όταν ετοιμάζει εκθέσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει πως ανέφερε επίσης στον Γενικό Ελεγκτή να είναι άτεγκτος στο λειτούργημα στο οποίο έχει ταχθεί, δηλαδή να ελέγχει τα οικονομικά του κράτους, την οικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
 
«Και όπου διαπιστώσει ότι υπήρξε υπέρβαση ή κατάχρηση να το επισημαίνει και να είναι αυστηρότατος όσο κανένας άλλος. Αλλά αυτό θα πρέπει να συμβαίνει όχι επιλεκτικά», τονίζει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Μάλιστα, ερωτηθείς κατά πόσο με όσα περιέγραψε ο ίδιος, θεωρεί πως ο Γενικός Ελεγκτής παραμένει εντός αυτών των πλαισίων, επισημαίνει:
 
«Δεν θα ήμουν ορθός εάν έλεγα ότι παραμένει εντός των πλαισίων που το Σύνταγμα καθορίζει. Πολλές φορές παρατηρείται παρερμηνεία των καθηκόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές. Αυτό που θέλω να επισημάνω- και το έχω επισημάνει και στον ίδιο, είναι ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν των θεσμών, να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να υποσκάπτει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς της Δημοκρατίας».
 
Στο μεταξύ για το θέμα εξέδωσε γραπτή δήλωση και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου το απόγευμα της Δευτέρας, επισημαίνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως φαίνεται και σε χθεσινή συνέντευξη του, όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο του Γενικού Ελεγκτή, αλλά του έχει ζητήσει και αναμένει όπως ασκεί αυστηρό μάλιστα έλεγχο στα οικονομικά του κράτους και στην οικονομική διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
 
«Εκείνο το οποίο στην ίδια συνέντευξη διαπίστωνε ο Πρόεδρος είναι ότι πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή και επιμέλεια στις δημόσιες δηλώσεις και στη συμπερίληψη όλων των σχετικών στοιχείων και προκαταρτικών απόψεων στις σχετικές εκθέσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στο σεβασμό και των άλλων πολιτειακών αξιωματούχων και ανεξάρτητων θεσμών, καθώς και στην τήρηση των προνοιών του Συντάγματος», αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Η απάντηση του Ελεγκτή
Μέσω twitter απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Ελεγκτής, διαφωνώντας με την εκτίμηση ότι εκφεύγει των συνταγματικών πλαισίων. «Αν ο ΠτΔ το πιστεύει, το άρθρο 139 του Συντάγματος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο», σημειώνει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.
 


«Απόλυτα σεβαστές οι απόψεις του ΠτΔ ως αρχηγού της Πολιτείας,  πλην όμως διαφωνώ με την εκτίμηση ότι εκφεύγω των συνταγματικών πλαισίων. Αν ο ΠτΔ το πιστεύει, το άρθρο 139 του Συντάγματος αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο.
Στην Έκθεση για την εφεδρεία ενσωματώθηκαν σχόλια του ΥπΑμ».
 

Τι προβλέπει το Άρθρο 139
Σύμφωνα με το Άρθρο 139 του Συντάγματος, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα επί οποιασδήποτε προσφυγής γίνει που αφορά , σύγκρουση, ή αμφισβήτηση εξουσίας ή αρμοδιότητας,  μεταξύ  εξουσιών και αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η προσφυγή στο Ανώτατο για παύση μπορεί να ασκηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τη Βουλή ή από άλλα όργανα της Δημοκρατίας και μπορεί να γίνει εντός τριάντα ημερών από την ημέρα που η εν λόγω εξουσία τίθεται υπό αμφισβήτηση το συγκεκριμένο όργανο ή υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Διαβάστε αυτολύσιο το Άρθρο

Tο Aνώτατον Συνταγματικόν Δικαστήριον κέκτηται αρμοδιότητα να αποφασίζη οριστικώς και αμετακλήτως επί πάσης προσφυγής αφορώσης σύγκρουσιν ή αμφισβήτησιν εξουσίας ή αρμοδιότητος εγειρομένης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και των Κοινοτικών Συνελεύσεων ή εκατέρας αυτών, ως και μεταξύ οιωνδήποτε οργάνων ή αρχών της Δημοκρατίας. H παρούσα όμως διάταξις δεν έχει εφαρμογήν επί των μεταξύ των δικαστηρίων ή δικαστικών αρχών της Δημοκρατίας συγκρούσεων ή αμφισβητήσεων, αίτινες επιλύονται υπό του Aνωτάτου Δικαστηρίου. O όρος «δικαστήρια ή δικαστικαί αρχαί της Δημοκρατίας» εν τη παρούση παραγράφω δεν περιλαμβάνει το Aνώτατον Συνταγματικόν Δικαστήριον.

2. Oσάκις αναφύεται ζήτημα αρμοδιότητος του Aνωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τούτο, επί οιουδήποτε θέματος, επιλύει πάν ζήτημα της αρμοδιότητός του.

3. H κατά την πρώτην παράγραφον του παρόντος άρθρου προσφυγή ασκείται ενώπιον του Δικαστηρίου:
(α) υπό του Προέδρου ή του Aντιπροέδρου της Δημοκρατίας, ή
(β) υπό της Bουλής των Aντιπροσώπων, ή
(γ) υπό εκάτερας ή αμφοτέρων των Kοινοτικών Συνελεύσεων, ή
(δ) υπό παντός άλλου οργάνου της Δημοκρατίας ή αρχήν εν τη Δημοκρατία, εφ’ όσον άπαντες οι ανωτέρω είναι ενδιαφερόμενα εν τη συγκρούσει ή τη αμφισβητήσει μέρη.

4. H προσφυγή ασκείται εντός τριάκοντα ημερών, αφ’ ης η εν λόγω εξουσία ή αρμοδιότης αμφισβητείται.

5. Eπί τοιαύτης προσφυγής το Δικαστήριον δύναται να αποφανθή ότι το αντικείμενον της προσφυγής, νόμος ή απόφασις ή πράξις, είναι άκυρον και άνευ οιουδήποτε απολύτως νομικού αποτελέσματος, είτε αφ’ ου χρονικού σημείου η σύγκρουσις εγένετο ή η αμφισβήτησις ηγέρθη, είτε εξ υπαρχής, είτε εν όλω είτε εν μέρει, επί τω λόγω ότι ο τοιούτος νόμος ή πράξις εγένετο ή η απόφασις ελήφθη άνευ εξουσίας ή αρμοδιότητος και εν εκατέρα περιπτώσει το Δικαστήριον δύναται να αποφασίση όσον αφορά την ισχύν οιασδήποτε πράξεως ή παραλείψεως γενομένης δυνάμει του τοιούτου νόμου ή αποφάσεως ή πράξεως.

6. H επί τοιαύτης προσφυγής εκδιδομένη απόφασις του Δικαστηρίου κοινοποιείται αμέσως προς πάντα τα ενδιαφερόμενα μέρη και προς τον Πρόεδρον και τον Aντιπρόεδρον της Δημοκρατίας, οίτινες οφείλουσι να δημοσιεύωσι ταύτην παραχρήμα εν τη επισήμω εφημερίδι της Δημοκρατίας.

7. Aσκηθείσης τοιαύτης προσφυγής, το Δικαστήριον δύναται να διατάξη την αναστολήν του αντικειμένου της προσφυγής, νόμου ή αποφάσεως ή πράξεως αναλόγως της περιπτώσεως, μέχρις ου αποφανθή το Δικαστήριον η τοιαύτη περί αναστολής απόφασις δημοσιεύεται παραχρήμα εν τη επισήμω εφημερίδι της Δημοκρατίας.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»