Ευρωβαρόμετρο: Στα τάρταρα η εμπιστοσύνη των Κυπρίων προς τα κόμματα

Η μη εμπιστοσύνη απέναντι στα κόμματα και άλλους θεσμούς, αλλά και η οικονομική κατάσταση της χώρας και των νοικοκυριών, είναι από τα σημαντικότερα ευρήματα της του Τακτικού Ευρωβαρομέτρου που παρουσίασε σήμερα σε  διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της Ευρώπης, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος.
 
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το οποίο διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2018,  σ’ ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς το 84% των Κυπρίων δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, το 67% δεν εμπιστεύονται τη Βουλή και το 63% δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, 11% και 17% αντίστοιχα περισσότεροι από την άνοιξη του 2018.
 
Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κύπρο καταγράφεται σε σχέση με έξι μήνες πριν, μια μικρή αύξηση της τάξης του 3%, που τώρα φτάνει το 41%, ωστόσο ένα ποσοστό 52% των Κυπρίων, εξακολουθούν να λένε ότι δεν εμπιστεύονται την Ε.Ε.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο 48%.


Ικανοποιημένοι …αλλά
Σημαντικά είναι τα ευρήματα, σε σχέση το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών της Ε.Ε. από τη ζωή τους, αλλά και σ’ ότι αφορά τα θέματα που τους απασχολούν περισσότερο.
 
Το 85% των Κυπρίων δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ζωή τους–ποσοστό που βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (83%).

Σε σχέση με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Κυπρίους, η οικονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται πρώτη στη λίστα, το νοικοκυριό στη δεύτερη, η ανεργία στην τρίτη και η άνοδος των τιμών στην τέταρτη.

Στραβά αρμενίζουμε…
Εξάλλου, μόνο το 34% των Κυπρίων λένε ότι τα πράγματα στην χώρα τους οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση. Ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. βρίσκεται στο 35%.
 
Σε ποσοστό 54%, οι πολίτες λένε πως τα πράγματα πάνε προς λανθασμένη κατάσταση. Ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο 52%.

Τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα
Η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (66%) και η ειρήνη (58%) είναι, σύμφωνα με τους Κύπριους, τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ε.Ε.
 
Το ίδιο πιστεύουν και με παρόμοια ποσοστά και οι άλλοι πολίτες της Ε.Ε.
 
Προβληματίζει η μετανάστευση
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, είναι σχετικά λίγοι (12%) οι Κύπριοι που θεωρούν ότι είναι σημαντικό ζήτημα για την χώρα τους και ακόμη λιγότεροι (6%) αυτοί που θεωρούν ότι είναι κάτι σημαντικό για τους ίδιους προσωπικά.
 
Ωστόσο, 52% των Κυπρίων εκτιμά ότι η μετανάστευση είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. συνολικά.
 
Και παρά το γεγονός ότι δύο στους τρεις Κύπριους θεωρούν την ελεύθερη διακίνηση σημαντικό επίτευγμα της Ε.Ε., ένα ποσοστό 50%, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ, έχει αρνητικά συναισθήματα για την μετανάστευση πολιτών από άλλες χώρες της ΕΕ προς την χώρα τους.
 
Αντιθέτως, ένα 64% στην Ε.Ε. συνολικά έχει θετικά  συναισθήματα για την μετανάστευση άλλων πολιτών της Ε.Ε. προς την χώρα τους.
 
Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση από τρίτες χώρες, 3 στους 4 Κύπριους έχουν αρνητικά συναισθήματα. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 53%.
 
Το Ευρωβαρόμετρο στα κατεχόμενα
Στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου διεξάγεται έρευνα που καλύπτει και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
 
Τα ζητήματα που απασχολούν κατ' εξοχήν τους Τουρκοκύπριους είναι η άνοδος των τιμών, η φορολογία, η ανεργία και, ευρύτερα, η οικονομική κατάσταση.
 
Η εμπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ της Τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται στο 52%, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (42%) αλλά και από το 41% που καταγράφεται στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές.
 
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα διενεργήθηκε σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Το μέγεθος του δείγματος είναι 505 άτομα.
 
Καλύπτει άνδρες και γυναίκες, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, 15 ετών και άνω.
 
Η μέθοδος για τη συλλογή στοιχείων, έγινε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων στους οποίους δόθηκε τυποποιημένο ερωτηματολόγιο.
 
Η περίοδος διεξαγωγής έρευνα ήταν μεταξύ 8 με 18 Νοεμβρίου 2018.
 
Στην τουρκοκυπριακή Κοινότητα το μέγεθος δείγματος ήταν τα 500 άτομα και η περίοδος διεξαγωγής της έρευνας μεταξύ των ημερομηνιών 8 με 20 Νοεμβρίου 2018.

Δειτε Επισης

Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο
Κόβει την κουβέντα ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να γίνει δεκτή η θέση μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις»