Γεμάτη μνημεία, ανεμοστρόβιλους, τυφώνες και... κουνούπια η βάση Ακρωτηρίου

Μια ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ, της αρχαιολογικής σχολής και της σχολής αρχαίας ιστορίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Simon James, πραγματοποίησαν μια ασυνήθιστη αρχαιολογική έρευνα.
 
Ήρθαν στην Κύπρο και μελέτησαν την κατάσταση όλων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων γύρω από την αεροπορική βάση Ακρωτηρίου των Βρετανικών Βάσεων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Λέστερ το γεγονός ότι στο Ακρωτήρι δραστηριοποιείται η βασιλική αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου, συνέτεινε στο να προστατευθεί το φυσικό καθώς και το ιστορικό περιβάλλον της περιοχής από την εμπορική ανάπτυξη.
 
Στο μεταξύ, στο σχετικό άρθρο του βρετανικού πανεπιστημίου σημειώνεται, πως την ευθύνη διαχείρισης της αρχαιολογίας στην περιοχή, έχει το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεννόηση και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στη μοναδικότητα της περιοχής, «εκεί θα συναντήσεις αρχαία μνημεία, τυφώνες, ανεμοστρόβιλους και κουνούπια».
Και φυσικά όταν αναφέρεται σε ανεμοστρόβιλους και τυφώνες, δεν αναφέρεται στα καιρικά φαινόμενα, αλλά στα πολεμικά αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, τα γνωστά μας tornado kai typhoon.
 
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο μόνος διαθέσιμος μήνας για να γίνουν οι έρευνες και οι ανασκαφές ήταν ο Ιανουάριος και αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο. Η ομάδα του πανεπιστημίου ρίχθηκε στις έρευνες για ερειπωμένα κτίρια, αρχαία λατομεία, τάφους, την περίοδο που τα φίδια στην περιοχή είναι αδρανή, κάτι που περίμεναν να συμβεί και με τα κουνούπια που ακμάζουν στην περιοχή (σ.σ. και τελικά δεν έγινε) και την ίδια ώρα αποδείχθηκε ο πιο βροχερός χειμώνας των τελευταίων ετών.
 
Πάνω από δύο εβδομάδες, η ομάδα, οπλισμένη με κάμερες, σημειωματάρια και κιτ GPS, εξέτασε και τεκμηρίωσε περισσότερα από εκατό μνημεία, τοποθεσίες και σημεία εντοπισμού.
Από τους απότομους βράχους του Αετόκρεμνου μέχρι τις εκκλησίες των βυζαντινών χρόνων της περιοχής και των αρχαίων τάφων με θέα τη θάλασσα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το Ακρωτήρι αποτελεί ένα μοναδικό, παρθένο, συναρπαστικό τοπίο όπου αν αφήσεις τα κουνούπια κατά μέρος, αποτελεί ένα ευχάριστο περιβάλλον για να κάνεις αρχαιολογία.
 
Μάλιστα οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως αυτό γίνεται ακόμα πιο ευχάριστο λόγο της βοήθειας και της συνεργασίας με τα μέλη της βασιλικής αεροπορίας και της τοπικής κοινότητας.
Σημειώνεται πως πέραν της ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας της περιοχής, σήμερα στο Ακρωτήρι ζουν πάνω από 300 διαφορετικά είδη πουλιών, ενώ έχουν καταγραφεί στην περιοχή πάνω από 800 διαφορετικά είδη φυτών μεταξύ των οποίων πολύ εντυπωσιακές ορχιδέες.
 
Στις παραλίες του Ακρωτηρίου γεννούν τα αυγά τους οι χελώνες καρέτα – καρέτα. Υπάρχει επίσης ένα είδος σαλιγκαριού που μόνο στην περιοχή και πουθενά αλλού στην Κύπρο ή στον κόσμο εντοπίζεται.
 

Δειτε Επισης

Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες